Lillomarkas skoleprosjekt-ansvarlig Steinar Eastwood ønsker velkommen til påskejakt for de yngste. Foto:
Lillomarkas skoleprosjekt-ansvarlig Steinar Eastwood ønsker velkommen til påskejakt for de yngste. Foto:Bilde 1 av 2
Turvenninnene Merete Kiserud (t.v.) og Monika Pedersen var blant de første til å finne de 15 stolpene på Romsås da Stolpejakten åpnet onsdag denne uken. Foto:
Turvenninnene Merete Kiserud (t.v.) og Monika Pedersen var blant de første til å finne de 15 stolpene på Romsås da Stolpejakten åpnet onsdag denne uken. Foto:Bilde 2 av 2

Turaktiviteter i hjemmepåsken

Groruddalens driftige orienteringsklubb Lillomarka O-lag lanserer tre turkonsepter i forkant av årets påske. Og stolpejaktgeneral Vidar Benjaminsen kan fortelle at det blir noe for enhver smak.

– Ja, i tillegg til at vi allerede har åpnet turorienteringen Lill-O-Dilten og Stolpejakten i Groruddalen, så slipper vi nå et morsomt opplegg myntet på barn og unge – nemlig Påskejakten.

Påskejakten

Påskejakten foregår via gratis-appen ZippyGo og er korte runder med enkle poster på fire skoler i bydel Grorud (Ammerud, Grorud, Rødtvet og Tiurleiken) samt skogsområdene ved Vesletjern på Ammerud og Hestejordene med utgangspunkt fra Linderud.

Skoleprosjektansvarlig Steinar Eastwood i Lillomarka forteller at klubben fikk en henvendelse fra FAU-lederne Stine Solbjør Kielland på Ammerud skole og Lene Karin Wiberg på Rødtvet om vi kunne hjelpe til å lage noe for de yngste barna.

– Gjennom et prosjekt støttet av Sparebankstiftelsen har vi et opplegg med orientering i skolen mot flere skoler i Groruddalen. Så dette passer oss veldig bra å dra i gang, forteller Eastwood.

– Vi har i tre år nå laget små orienteringskart rundt skolegårdene og bidratt med opplæring av lærere i bruk av kartoppleggene i skoletiden. Mange skoler er flinke til å benytte dette til gymtimer og i andre sammenhenger.

– Så når vi først har poster ute rundt skolene, så kan vi like gjerne legge dem inn i ZippyGo og gjøre dem tilgjengelig for alle. Så vi gjør det som et prøveprosjekt på noen av våre ivrigste skoler nå i påsken.

Turvenninnene Merete Kiserud (t.v.) og Monika Pedersen var blant de første til å finne de 15 stolpene på Romsås da Stolpejakten åpnet onsdag denne uken.

Turvenninnene Merete Kiserud (t.v.) og Monika Pedersen var blant de første til å finne de 15 stolpene på Romsås da Stolpejakten åpnet onsdag denne uken.

Stolpejakten og Lill-O-Dilten

– Vi hadde oppstart onsdag i denne uken for begge de to populære turkonseptene. Og allerede første turdag var det 400 ivrige turgåere som tok turen til de 15 stolpene på Romsås, som inngår i begge konseptene. Jeg tror det er godt for folk å kunne komme seg ut nå, og oppleve at det går mot vår og bedre tider, sier Benjaminsen.

Både Lill-O-Dilten og Stolpejakten vil fortløpende åpne opp nye poster i tiden fremover. For Stolpejaktens del handler det om åpning av 15 stolper onsdag 31. mars i en runde på Linderud/Veitvet/Sletteløkka. Både denne runden og runden på Romsås er en del av Groruddals-satsingens områdeløft i bydelene.

– Vi har et flott samarbeid med områdeløftene i år, og håper de skal bidra til enda bedre livskvalitet for folk i Groruddalen. Og da er det å komme seg ut på tur og oppdage nabolaget et fint første steg, sier Vidar Benjaminsen.

For Lill-O-Diltens del så åpner man også fortløpende nye kart i marka etter hvert som snøen trekker seg tilbake. Her må man følge med på klubbens websider for å holde seg oppdatert. I starten av mai vil opp mot 100 stolper i Groruddalen og 100 tur-o-poster i marka være tilgjengelige.

Bruk gratis-appene

Å gå på tur med apper er virkelig i tiden om dagen. De aller fleste som går Stolpejakten bruker stolpejakt-appen. Og for tur-orientering kan man bruke appen Turorientering til å laste ned kart og registrere klippene med skanning av QR-koder.

– Men salg av de populære turorienterings-konvoluttene fortsetter som før. De er lagt ut for salg og man kan også bestille og få dem tilsendt hjem, sier Vidar Benjaminsen.

ZippyGo

ZippyGo–appen for de minste barna er også en gratis app som alle kan bruke. Lillomarka O-lag har pyntet postene som påskekyllinger i appen, og FAU har lagd quiz på postene i skolegårdene. Da må barna svare på spørsmål på samme måte som man gjør i den populære Kahoot-appen.

– Jeg vil virkelig anbefale foreldrene å ta med barna på påskejakten. Last ned på mobilen og sett i gang, sier Steinar Eastwood.

Postene som står ute rundt Vesletjern/Apalløkka samt på Hestejordene passer godt for de litt eldre barna. Alle kan i grunnen prøve seg.

Glatt i marka

Til slutt har orienteringslaget en liten påminnelse om at det fortsatt ligger snø og is på en del av stiene i nærområdet.

– Jeg anbefaler folk å være varsomme når man ferdes, så man ikke brekker armer og bein. Man går tur på eget ansvar, men vi har ikke lyst til at folk skal pådra seg skader, så vær forsiktig, oppfordrer Vidar Benjaminsen.

– Jeg håper med dette at alle får en fin hjemmepåske i Groruddalen, og at mange tar i bruk våre tre turkonsepter, avslutter Benjaminsen.