HVER ONSDAG: Leksehjelp-tilbudet startet med fysisk oppmøte på Deichman-biblioteket, men er nå blitt digitalt som følge av pandemien. På digital leksehjelp kan man få hjelp i ni ulike fag. Foto:
HVER ONSDAG: Leksehjelp-tilbudet startet med fysisk oppmøte på Deichman-biblioteket, men er nå blitt digitalt som følge av pandemien. På digital leksehjelp kan man få hjelp i ni ulike fag. Foto:Bilde 1 av 2
NY ARENA: Shelli Lake og Deichman måtte finne en annen løsning da pandemien gjorde det vanskelig å møtes under samme tak. Dette bildet er tatt i januar 2020 før korona-viruset inntraff landet. Foto:
NY ARENA: Shelli Lake og Deichman måtte finne en annen løsning da pandemien gjorde det vanskelig å møtes under samme tak. Dette bildet er tatt i januar 2020 før korona-viruset inntraff landet. Foto:Bilde 2 av 2

Deichman Stovner tilbyr digital leksehjelp:

– Vi er her for Oslos befolkning

Med Zoom som klasserom tilbyr Deichman Stovner digital leksehjelp i hele ni fag.

– Vi er her for Oslos befolkning og for å dekke behovet de har. Det er folk som trenger hjelp så vi prøver å tilrettelegge tjenester, slik at de møter behovene til de som låner eller ikke låner, eller de som enda ikke er på biblioteket, men som kanskje vil ta en tur dersom de visste at det finnes tilbud som kunne hjelpe dem. Vi er her for alle, så det er det som driver oss – vi er her for å hjelpe og støtte, sier Shelli Lake, konsulent på biblioteket og koordinator for leksehjelpen.

Det hele startet som et ordinært leksehjelp-tilbud høsten 2019 med fysisk oppmøte på biblioteket. Den gang var det kun én som jobbet som leksehjelper, men nå er antallet to. I fjor høst ble leksehjelpen digital.

– Hva tror du at det å ha digital leksehjelp betyr for brukerne?

– Ikke alle har et stort nettverk av mennesker som har mye kunnskap om matte, norsk og lignende. Da må man gjøre arbeidet helt alene, og jeg tror at noen folk klarer det, men ikke alle gjør det. Å ha et annet menneske som forklarer på en annen måte enn læreren eller tekstboken, kan åpne opp døren til forståelse for faget, svarer Lake.

Disse fagene man får hjelp i på leksehjelpen:

• Norsk
• Samfunnsfag
• Historie
• Matte
• Kjemi
• Fysikk
• Tysk
• Naturfag
• El-fag

Sliter med oppmøte

Digital leksehjelp er et tilbud for de over 15 år og finner sted hver onsdag fra 17.00 til 18.30.

Før tilbudet ble digitalt pleide Lake å gå rundt på biblioteket og informere om tilbudet og hun har også vært i dialog med skoler, over e-post, om Deichmans leksehjelp. Men færre benytter seg av leksehjelpen etter at det ble digitalt.

NY ARENA: Shelli Lake og Deichman måtte finne en annen løsning da pandemien gjorde det vanskelig å møtes under samme tak. Dette bildet er tatt i januar 2020 før korona-viruset inntraff landet.

NY ARENA: Shelli Lake og Deichman måtte finne en annen løsning da pandemien gjorde det vanskelig å møtes under samme tak. Dette bildet er tatt i januar 2020 før korona-viruset inntraff landet.

– Det er sikkert mange ulike grunner til at det kommer såpass få mennesker, men jeg vil først og fremst si at det rett og slett er fordi det er digitalt. Hvis man ikke er på Facebook eller ikke går inn på Deichmans nettsider, er det kanskje vanskelig å vite at tilbudet finnes. Det kan også hende at voksne mennesker synes det er vanskelig å si at de trenger hjelp.

– Kanskje jeg må ta en ny runde til skolene, avslutter Lake.