– Ellingsrud var et gammelt klostergods under Hovedøya, og ble sannsynligvis bygget et sted på 1300-tallet, sier Geir Nordhus, Groruddalen Historielags egen Ellingsrud-spesialist.
De neste hundre årene lignet den på de andre klostergårdene, og de andre -rud-gårdene, som Ammerud eller Trosterud.
– Men så var det én som virkelig kom inn med ideer og gjennomføringskraft. Da Even Steen kjøpte gården på 1700-tallet bygget han blant annet både teglstegnverk og drev skogdrift.
Det var Ellingsrudelva som gjorde dette mulig, der den rant ned fra Elvåga og videre til Langvann i Lørenskog.
– Det virker jo nesten umulig i dag, men husk at vannføringa var nesten dobbelt så høy som i dag, sier Nordhus.
Siden det er sommer, koster vi på oss en liten digresjon:
– Det at Ellingsrudelva faktisk renner «feil vei», og ender opp i Øyeren, har gjort at den opp gjennom har blitt tillagt magiske egenskaper.
Tilbake til gården, som nå hadde fått litt av et rennomé, og etter hvert tok sønnen Iver Steen over. Med klengenavnet «Veimester Six», angivelig fordi han hadde hele seks hester foran vognen sin, drev han gården dundrende konkurs.
– Men før han rakk det, ble det holdt valg til Eidsvollforsamlingen på Ellingsrud gård, forteller Nordhus, og får oss dermed endelig tilbake på riktig spor.
– Og det sier jo litt om at Ellingsrud gård hadde en ganske prominent stilling.
Peder Anker og Christian Magnus Falsen er kanskje de to mest kjente som ble valgt inn derfra til tinget i 1814, i tillegg til Christian Christensen Kollerud, en bonde fra Høland.
– Hvem tror du er den største kjendisen som har beveget seg opp alleén mot gården?
– De tre eidsvollmennene er vi jo helt sikre på, men det er vel ganske plausibelt at kong Christian Fredrik også var innom i løpet av sine reiser. Det har vi riktignok ikke noen dokumentasjon på, sier Nordhus, før han legger til:
– Også var det jo Karl den 12. da, men han kom ikke akkurat kjørende opp i vogn med fredelige hensikter.