AMBASSADØRER: Representanter fra skoler, barnehager, menigheter og borettslag ble invitert til det første verkstedet for humleambassadørene. Nå ønsker de å utvide gjengen. Foto:
AMBASSADØRER: Representanter fra skoler, barnehager, menigheter og borettslag ble invitert til det første verkstedet for humleambassadørene. Nå ønsker de å utvide gjengen. Foto:Bilde 1 av 5
Foto:
Foto:Bilde 2 av 5
Astrid Kjellevold Foto:
Astrid Kjellevold Foto:Bilde 3 av 5
HUMLE-ENTUSIASTER: Gjennom nettverket «Humleambassadører i Groruddalen» skal man sammen sørge for at humlene har nok mat. Foto:
HUMLE-ENTUSIASTER: Gjennom nettverket «Humleambassadører i Groruddalen» skal man sammen sørge for at humlene har nok mat. Foto:Bilde 4 av 5
... mer av dette! En humle inn for landing i hagen til familien Gran i Gamle Strømsvei på Furuset. Foto:
... mer av dette! En humle inn for landing i hagen til familien Gran i Gamle Strømsvei på Furuset. Foto:Bilde 5 av 5

De skal redde humlene

Naturvernforbundet i Groruddalen samlet humleinteresserte fra Groruddalen for å lære mer om hvordan man kan redde humlene – og ikke minst bli «humleambassadører».

– For å sørge for at humlene får nok mat tas «Humleblokka»-prosjektet et skritt videre. Nå skal humleambassadører verves for å bedre humlas livsvilkår i Groruddalen, sier Astrid Kjellevold fra Naturvernforbundet.

«Humleblokka» er en del av prosjektet «Groruddalen: Fra grått til grønt – fra skrot til spire», som ble lansert som en start på Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 av Samarbeidsgruppa for klimaspørsmål i Groruddalen. Sammen med Miljøagentene på Veitvet og Stovner Media ble «Humleblokka» laget som en pilot, med faglig støtte fra «La Humla Suse». 

Astrid Kjellevold

Astrid Kjellevold

Utvider prosjektet 

I 2018 fikk Naturvernforbundet i Groruddalen, på vegne av Samarbeidsgruppa for klimaspørsmål, støtte fra Bydel Alna til å fortsette prosjektet. 

– Ønsket er å utvide konseptet til hele Groruddalen, men vi starter her i Alna. Det handler om å la blomstene spire og gro og hele tiden tenke på humlene og andre pollinerende insekter, sier hun. 

Alt fra enkeltpersoner til borettslag, parsellhager, bedrifter, barnehager, skoler, velforeninger og menigheter kan være humleambassadører. 

– Sammen blir vi et nettverk, og vi kan nå si at vi er i oppstartsfasen av del to, sier Kjellevold. 

HUMLE-ENTUSIASTER: Gjennom nettverket «Humleambassadører i Groruddalen» skal man sammen sørge for at humlene har nok mat.

HUMLE-ENTUSIASTER: Gjennom nettverket «Humleambassadører i Groruddalen» skal man sammen sørge for at humlene har nok mat.

Viktig summelyd 

Som del av starten på «Humleambassadører i Groruddalen» samlet de seg på Furuset gamle skole forrige mandag for å lære mer om hva insektene trenger og hva som må gjøres. Den biten sto organisasjonen «La Humla Suse» og gartnerlinja ved Natur videregående skole for. 

– Vi jobber for å forbedre livsvisdommen for humlene, noe vi har gjort i seks år nå. I løpet av de to siste årene har vi fått svar på at våre antagelser om at det går dårligere med humlene stemmer. Det gjelder for så vidt alle insekter, sier Helene Müller-Haugan i La Humla Suse. 

Det viktigste for humlene er at de har et sted å bo og at de får mat. Der spiller humlekassene og blomstene en avgjørende rolle. 

– Det finnes rundt 250 arter i verden og 35 av disse har vi her i Norge. Det betyr at vi har et stort ansvar for å ta vare på disse artene. Vi er avhengig av bier og humler for å få produsert mye av maten vår, sier hun. 

... mer av dette! En humle inn for landing i hagen til familien Gran i Gamle Strømsvei på Furuset.

… mer av dette! En humle inn for landing i hagen til familien Gran i Gamle Strømsvei på Furuset.

La det blomstre 

Natur videregående skole har også hengt seg på samarbeidsprosjektet. Gartnerlærer Snorre Utengen tok med både erfaring og noen av gartnerelevene sine på kurset for humlevennlige vekster. 

– Vårblomstene er viktige næringskilder for humlene. De er veldig glad i selje, og det er fordi den blomstrer tidlig. 

– Blomster kan man så i det meste, så det handler egentlig bare om å åpne øynene. 

Ifølge gartneren er mye gjort hvis alle går med litt frø i lomma hele tiden og strør litt her og der. 

– En blomstereng skal heller ikke klippes mer enn én gang i året, og da helst om sensommeren, sier han.

Hva trenger humlene?

• Humlene trenger mat og bolig gjennom hele sesongen. De trenger planter som blomstrer fra tidlig vår til sen høst. De foretrekker gule, blå og lilla blomster som ringblomst, blomkarse, lavendel og kornblomst.

• De trenger blomster på mange forskjellige steder som ikke er for langt fra hverandre. Da kan de sanke nok mat til humlebolet uten å gå tom for energi midt i arbeidet.

• Dronningen trenger et sted å grave seg ned og gå i dvale gjennom vinteren.

Hva kan DU gjøre?

• Som privatperson kan du plante humlevennlige blomster i kasser, potter og bed. En blomsterpotte kan fungere som matstasjon når humlene er ute og sanker mat.

• Som borettslag kan dere lage bed med humlevennlige blomster. Hvis dere har gressplen, kan dere la være å klippe hele eller deler av den så markblomstene kan få gro. Sett gjerne ut en humlekasse hvor humlene kan lage bol.

• Som bedrift kan dere anlegge blomsterbed eller sette ut blomsterpotter og -kasser. Dere kan også sponse et humlebed, et humlehotell eller en humlegate.

• Som barnehage/skole kan dere i tillegg til det som er nevnt foran henge opp plakat og bli kjent med hvordan humlene ser ut. Dere kan lese om dem i bøker som for eksempel «Steinhumle», sette opp humlekasser hvor humlene kan bo og følge forsiktig med på dem gjennom året.

• Alle kan snakke om humler og spre det gode budskap om å hjelpe våre små venner. Ser dere en sliten humle på bakken, hjelp den tilbake til blomstene eller gi den en skje sukkervann.