FOR HØYT FOR PBE: Forslaget om utbyggingen av Selma Ellefsens vei 15 blir for høyt og tett, 
mener Plan- og bygningsetaten og Rådet for byarkitektur.
FOR HØYT FOR PBE: Forslaget om utbyggingen av Selma Ellefsens vei 15 blir for høyt og tett, mener Plan- og bygningsetaten og Rådet for byarkitektur. FOTO: Dark Arkitekter / NSW ArkitekturBilde 1 av 1

Åpent brev til byrådet ved byrådsleder Raymond Johansen:

– Det bygges tett og høyt i øst, men ikke på vestkanten

Utbyggingspresset i Groruddalen er stort. Det bygges både høyt og tett, og i enkelte av disse nye områdene har det startet et folkelig opprør fordi det ikke er gjort plass til parker, idretts- og lekeplasser.

Utbyggingspresset i Groruddalen er stort. Det bygges både høyt og tett, og i enkelte av disse nye områdene har det startet et folkelig opprør fordi det ikke er gjort plass til parker, idretts- og lekeplasser.

Groruddalen Miljøforum (GM) ønsker å bedre bomiljøene i Groruddalen, særlig ved utbyggingen av nye boligområder. Økern/Løren/Hovinbyen er for tiden aktuelle områder. GM ser med bekymring på dagens utbygging hvor det bygges tett og høyt med mye skygge og dårlige solforhold for beboerne.

Planene for Grorud sentrum som nylig har vært på høring skaper også bekymring. Tett i tett med blokker, ikke et sentrumsområde som skal være attraktivt for bydelens beboere.

Den 10. mai 2023 kunne vi lese over hele forsiden av Akers Avis Groruddalen at rådet for byarkitektur kommer med krass kritikk mot tendensen der det bygges høyt og tett på østkanten, uten at det samme skjer vest i byen. Det står i artikkelen som omhandler forslaget om utbygging av Selma Ellefsensvei 15 på Økern at «det er påfallende at denne type byområder, med så høye utnyttelser og høyhus, ikke foreslås i byens vestlige områder, men at det oppfattes som legitimt i byens østlige deler».

GM mener at denne uheldige utviklingen må stanses, og anbefaler at det som en start opprettes en egen arkitektstilling for Groruddalen tilknyttet Plan- og bygningsetaten, Groruddalsenheten.

GM antar at en egen, kommunal Groruddals-arkitekt kan være med på å påvirke utviklingen i retning av høyere kvalitet i boligbyggingen. Det er behov for en sterkere motvekt mot utbyggerne som er opptatt av utnyttelsesgrad og best mulig avkastning på investeringene.

GM antar at en egen Groruddalsarkitekt kan være et viktig steg videre for bedre bokvalitet i Groruddalen. Befolkningen i Groruddalen skal ikke bare ha et sted å bo, men de skal også ha et godt sted å leve.  Arkitekten kan bidra til å sikre at Oslo tenker mer helhetlig i prosjektene, og at vi etterlater Groruddalen i bedre stand til neste generasjon.