Når de skal arrangere sitt årsmøte tar Groruddalen Miljøforum de nødvendige grepene – og flytter alt over i den digitale sfæren. I fjor ble det faktisk ikke noe felles årsmøte i det hele tatt.
– På det tidspunktet var ikke alle digitale løsninger på plass, så vi gjennomførte faktisk møtet pr. epost. Det tok vel omtrent en uke. Nå håper vi alt går bra med avvikling over videokonferanse, sier GM-leder Torstein Winger.
Gjennom året som har gått har Miljøforumet fulgt opp både nye og gamle saker, avholdt et stort møte om byutvikling, og sendt inn intet mindre enn 22 høringsuttalelser til ulike saker i kommunen.
– Noen av oss satt kanskje med en følelse av at vi ikke hadde fått utrettet så mye i korona-året, men det var definitivt ubegrunnet, sier Winger.
Tretrinnsrakett
Etter at GM har behandlet sin årsberetning, valg og den slags interne greier, åpnes møtet opp for alle andre interesserte også. Det første som skal opp da er et innbyggerinitiativ om nedgradering av Trondheimsveien – et prosjekt GM og Sletteløkka Vel samarbeider om.
– Dette er en forlengelse av det store møtet om Trondheimsveien i desember, sier Torstein Winger.
Han forklarer at det nevnte innbyggerinitiativet er en oppfordring til Oslo bystyre om sammen med Statens vegvesen å lage et konsept for hvordan veien kan bli en miljøgate.
– Med hensikt om å redusere både støy og forurensning. Nå vil vi også i større grad se på hva som kan gjøres uten at man legger Fossumdiagonalen som en forutsetning.
Alnaelva opp og fram
Den neste delen av tretrinnsraketten er et foredrag om Alnaelva, holdt av Vidar Berget – leder av Alnaelvas venner. Winger vil ikke foregripe foredragets gang, men forteller at Berget blant annet vil prate om Alnaelvas betydning gjennom årene, hva den nå er redusert til, og de mulighetene som ligger der.
– Han vil også ta opp problemstillinger som forurensning, lukking av elva og hva som ligger til hinder for fri ferdsel nedover langs elvebredden.
Det siste hovedpunktet på agendaen i det åpne årsmøtet er utdelingen av Miljøforumets hederspris.
– Det er naturligvis en godt bevart hemmelighet hvem som vinner, sier Winger lurt.
– Men dette er jo en gjev pris som har vært delt ut i mange, mange år. Og ser man på historien, så har jo prisvinnerne vært folk som har gjort en innsats for Groruddalen gjennom lang tid. Og jeg kan si så mye som at det er en velfortjent vinner i år også.
Årsmøtet for GMs medlemmer begynner klokka 18.00, mens den åpne delen med foredrag og hederspris er satt til å begynne klokka 18.45.
I den anledning har Torstein Winger en oppfordring til alle som ønsker å delta i videokonferansen.
– Vær ute i god tid, spesielt hvis du er litt usikker på de digitale løsningene. Ikke begynn å finne ut av Zoom ti minutter før møtet.