Bevar Bredtvetskogen er hedret med Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021. Aksjonen startet etter et initiativ av Cristina Olsgaard og Caroline R. Schultz, som mottar prisen på vegne av aksjonsgruppa. Foto: Øystein Kielland
Bevar Bredtvetskogen er hedret med Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021. Aksjonen startet etter et initiativ av Cristina Olsgaard og Caroline R. Schultz, som mottar prisen på vegne av aksjonsgruppa. Foto: Øystein KiellandBilde 1 av 6
DEN GANG DA: Caroline R. Schultz (t.v.) og Cristina Olsgaard i 2021, da de ble hedret for innsatsen for å bevare Bredtvetskogen. Foto: Ørjan Brage.
DEN GANG DA: Caroline R. Schultz (t.v.) og Cristina Olsgaard i 2021, da de ble hedret for innsatsen for å bevare Bredtvetskogen. Foto: Ørjan Brage.Bilde 2 av 6
KRYSTALLKLART: Helt fra den ettermiddagen Cristina Olsgaard (t.v.) og Caroline Schultz møttes ved barnehageporten har aksjonen på Bredtvet handlet om én ting. Å redde skogen. Foto: Ørjan Brage
KRYSTALLKLART: Helt fra den ettermiddagen Cristina Olsgaard (t.v.) og Caroline Schultz møttes ved barnehageporten har aksjonen på Bredtvet handlet om én ting. Å redde skogen. Foto: Ørjan BrageBilde 3 av 6
KAMPEN OPPSUMMERT: For Veitvet-beboerne går veien til og fra barnehagen gjennom skogen. Litt snø er ingen hindring! Foto: Ørjan Brage
KAMPEN OPPSUMMERT: For Veitvet-beboerne går veien til og fra barnehagen gjennom skogen. Litt snø er ingen hindring! Foto: Ørjan BrageBilde 4 av 6
Foto:
Foto:Bilde 5 av 6
Foto:
Foto:Bilde 6 av 6

Miljøforumets hederspris for 2021:

Gnisten som tente et fakkeltog i Bredtvetskogen

Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021 går til aksjongruppa Bevar Bredtvetskogen – og kampen for å redde hele nærskogen fra rasering og gigantfengsel. Det begynte med et lite spørsmål ved barnehageporten, og har siden vokst seg til en hel bevegelse, med ett krystallklart mål: Bevar Bredtvetskogen.

Forrige søndag gikk 650 mennesker i fakkeltog for støtte til Bredtvetskoge. Gnisten ble tent.

Siden Akers Avis Groruddalen vant prisen tilbake i 1990, har hedersprisen gått til ildsjeler og enkeltpersoner som har jobbet for å bedre dalen vår. I år er det litt annerledes.

Vi møtte to av initiativtakerne bak aksjonsgruppa, Caroline R. Schulz og Cristina Olsgaard, som akkurat var gjort oppmerksomme på at Bevar Bredtvetskogen er årets hedersprisvinnere.

– Hva betyr det å vinne en sånn pris?

– Utrolig hyggelig! Veldig rørende og inspirerende, og vi hadde overhodet ikke forventet å få noen pris, sier Caroline.

– Først og fremst er det jo en utrolig god følelse, supplerer Cristina.

– Og en anerkjennelse av all innsatsen som er lagt ned. Helt fra vi starta i det små – fram til nå med alle som har backa denne saken. Ikke minst alle borettslagene rundt her, både de som ville fått fengselet helt oppi trynet, men også de litt lengre unna.

– Og det viser at vi har nådd ut! Hvor viktig det er med grønne lunger i byen – og det er utrolig hyggelig at det blir lagt merke til, fortsetter Caroline.

De to initiativtakerne er også raske med å understreke at æren skal gå til hele aksjonsgruppa, og ikke minst all støtten fra nærområdet.

– Vi hadde ikke fått til dette uten all oppbackingen rundt. Groruddalen Miljøforum, Naturvernforbundet, Miljøagentene, Alnaelvas venner – alle de organisasjonene rundt som har gitt oss drivkraften til å få dette fram.

HEDRET FOR KAMPEN: Caroline R. Schultz og Cristina Olsgaard var to store smil da de kunne konstatere at aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen hadde vunnet Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021.
 Foto: Ørjan Brage

HEDRET FOR KAMPEN: Caroline R. Schultz og Cristina Olsgaard var to store smil da de kunne konstatere at aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen hadde vunnet Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021.
Foto: Ørjan Brage

Det begynte ved porten

Aksjonen for å redde Bredtvetskogen ble for alvor allemannseie i 2021, med det massive oppropet signert av over 2000 mennesker – og en helt haug av prominente politikere, artister og samfunnsdebattanter. Men historien går lengre tilbake enn som så.

– Hvordan ble Bevar Bredtvetskogen til?

– Noen våkne naboer så daværende justisminister stå på jordene på NRK Østlandssendingen tilbake i 2019 og si at «her hadde det vært fint å legge et fengsel».

Spørsmålet meldte seg raskt – hva betyr dette for området vårt, for skogen vår?

– Caroline stoppet meg i porten til Utforskeren barnehage der vi begge har barn, og spurte om jeg hadde hørt om fengselet? «De skal ta skogen!», forklarer Cristina.

Derfra begynte ballen å rulle, og etter å ha fordypet seg i de forslagene og planene man fant på nettet – troppet Caroline og Cristina opp i bydelsutvalgsmøtene i både Grorud og Bjerke, da som bekymrede beboere i området.

– Vi tok rett og slett på oss ansvaret for å rope varsko på vegne av begge sider av skogen, sier de to, som bor på henholdsvis Kalbakken- og Veitvet-sida av Bredtvetskogen.

KRYSTALLKLART: Helt fra den ettermiddagen Cristina Olsgaard (t.v.) og Caroline Schultz møttes ved barnehageporten har aksjonen på Bredtvet handlet om én ting. Å redde skogen.
 Foto: Ørjan Brage

KRYSTALLKLART: Helt fra den ettermiddagen Cristina Olsgaard (t.v.) og Caroline Schultz møttes ved barnehageporten har aksjonen på Bredtvet handlet om én ting. Å redde skogen.
Foto: Ørjan Brage

Snøballen ruller

Siden den tid har aksjonsgruppa vokst, og det har gradvis ballet på seg.

– Vi har virkelig blitt en gjeng som står på. Det som begynte med spørsmålet «hva betyr dette for oss?» ble til det svære fakkeltoget i starten av februar. Det er virkelig en skikkelig bevegelse i området.

Etter hvert som saken har blitt mer og mer kjent, har flere og flere også engasjert seg.

– Da vi markerte på Stortinget i forrige uke var den yngste av oss fire uker gammel og den eldste 70 år. Det her er virkelig en generasjonskamp, sier Cristina.

Og duoen mener det brede engasjementet rundt hele området gjør det lettere å drive skogsredning.

– Det er jo en veldig takknemlig jobb for oss i aksjonsgruppa. VI rører i gryta, og så slenger folk seg på!

Det er også helt åpenbart en sak som engasjerer, ikke minst tydeliggjort gjennom valgkampen og nå på nytt etter Statsbyggs rapport rett etter nyttår.

– Hvorfor er saken så viktig?

De to initiativtakerne puster dypt inn og titter rundt seg på Bredtvetjordet.

– Det her er ekte skog, ikke grøntområder vi bare kan bytte ut med erstatningsarealer. Små og store kan gå gjennom skogen, møte rådyr og rev, eller forsyne seg av et hav av villbringebær.

Selv om marka omkranser byen, bugner ikke den bebygde delen av Oslo over av naturlige friområder. Derfor har forslaget om å rasere én av de gjenværende blitt møtt med så store reaksjoner. Det er heller ikke slik at alle har mulighet til å reise ut i Oslomarka, enten det er tidsklemme, bevegeligheten eller de mange andre grunnene.

– Alle har behov for nærskog! Og det ble bare enda tydeligere i pandemien.

KAMPEN OPPSUMMERT: For Veitvet-beboerne går veien til og fra barnehagen gjennom skogen. Litt snø er ingen hindring!
 Foto: Ørjan Brage

KAMPEN OPPSUMMERT: For Veitvet-beboerne går veien til og fra barnehagen gjennom skogen. Litt snø er ingen hindring!
Foto: Ørjan Brage

Den digitale kampen

– Ja, kan dere fortelle litt om hvordan det har vært å organisere motstanden mot gigantene i stat og regjering – under en pandemi?

– Det er klart at det har vært noen store ulemper, sier Cristina og ser bort på Caroline.

– Vi har ikke kunnet samles eller ha arrangementer. Men det er faktisk noen fordeler også – vi har vært nødt til å tenke litt annerledes, og gjennom å være så fokuserte på sosiale medier har vi også klart å nå ut til mange.

For det er liten tvil om at Bevar Bredtvetskogen har gjort det meste for å spre budskapet digitalt, ved siden av det som etter hvert har blitt ganske mange avisoppslag.

– Sånn sett har vi sett at man greier det utroligste selv under karantener og isolasjon. Det har vært utfordrende, men også spennende.

Og med en god dose kreativitet har man også klart å få til noe fysisk, som rebusløypa gjennom skogen i fjor vår.

– All ære til Miljøagentene på Veitvet der, som åpnet manges øyne for hvor viktig området er.

Politisk grasrot

I tillegg til all støtten fra nærmiljøet og organisasjonene rundt, takker aksjonsgruppa også for måten lokalpolitikerne har slått ring rundt skogen.

– Uten den tverrpolitiske unisone støtten fra start med enstemmig vedtak i både Bjerke og Grorud bydelsutvalg, hadde dette blitt vanskelig. Lokalpolitikerne har jobbet hardt for å løfte saken, og holde den varm, også i bydelene Alna og Stovner. Groruddalen er samlet!, sier Caroline.
Samtidig er man opptatt av å løfte fram hvor viktig saken er på et prinsipielt grunnlag.

– Bevaring av Bredtvetskogen er en sak for hele Oslo. Klarer vi å vinne, blir det lettere for nærskoger og hundremeterskoger som kommer etter oss. Derfor er dette en bred sak med bred støtte også blant bystyrerepresentanter og stortingsrepresentanter. Og vi er så takknemlige for alt det arbeidet alle gjør fra alle kanter. Det er den sjansen vi har, at alle sammen fortsette å gjøre hva vi kan, og ikke minst fortsette å snakke om Bredtvetskogen, ved enhver anledning som byr seg, smiler Cristina.

Jubelen skal i taket

Det synlige beviset på æreprisen blir overlevert på Groruddalen Miljøforums møte 15. mars, og selv om det har blitt jublet godt innad i gruppa allerede, er langt ifra alt kruttet brent opp.

– Vi gleder oss veldig til 15. mars. Da skal vi stille, hele gjengen, juble og kaste Caroline i taket, ler Cristina.

Den aller viktigste prisen vil likevel være å få bevare skogen.

– Håper jo at denne saken blir avgjort sånn at vi får beholde skogen vår – for oss og for fremtidige generasjoner.

Bevar Bredtvetskogen er hedret med Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021. Aksjonen startet etter et initiativ av Cristina Olsgaard og Caroline R. Schultz, som mottar prisen på vegne av aksjonsgruppa.
 Foto: Øystein Kielland

Bevar Bredtvetskogen er hedret med Groruddalen Miljøforums hederspris for 2021. Aksjonen startet etter et initiativ av Cristina Olsgaard og Caroline R. Schultz, som mottar prisen på vegne av aksjonsgruppa.
Foto: Øystein Kielland

Her er Bredtvetskogen

Her er Bredtvetskogen