Derfor har gruppa, et samarbeid mellom Naturvernforbundet i Groruddalen, Groruddalen Miljøforum og foreningen Global kunnskap, invitert til et todelt seminar den 16. april om dagens situasjon og hvordan man kan finne løsninger for å bedre denne.
– Vi inviterer politikere, fagfolk, næringslivsaktører og andre for å bidra til samhandling og nettverksbygging på tvers av fag, og som inspirasjon til å delta i ulike klimavennlige prosjekter, sier Astrid Kjellevold.
Det grå
Første delen av seminaret finner kanskje litt overraskende sted på en buss.
– Vi inviterer deltakerne til å reise gjennom dalen for å vise fram de bokstavelig talt grå sonene, sier Kjellevold.
På denne bussreisen blir det stans ved utvalgte områder underveis, samt innlegg og foredrag mens bussen ruller. Blant annet vil plan- og bygningsetaten fortelle litt om deres visjoner for dalbunnen, aksjonsgruppa for lokk over E6 vil fortelle om hva et slikt prosjekt kan føre med seg, og Rusken vil fortelle om jakten på søplet.
– Store deler av dalbunnen skal ifølge kommuneplanen transformeres fra industri til blandet bygningsmasse. De bedriftene som skal bli igjen må ta aktivt del i å skape bærekraftige og levelige omgivelser, sier samarbeidsgruppa.
Det grønne
Den andre delen av seminaret, den grønne, vil foregå når bussen til slutt stopper ved de nye lokalene på Vollebekk fabrikker. Her er det den kreative idéutvekslingen som står i fokus.
– Vi ønsker å fokusere på mulighetene som ligger i gråsonene, og sammen med deltakerne kommer fram med kreative forslag som kan føre til fremtidsretta prosjekter, sier Kjellevold.
Her vil det også være innlegg og miniforedrag, blant annet Skanska som forteller om hvordan man raskt kan legge lokk over motorveier, og kommunen som redegjør om planene rundt Oslo som Miljøhovedstad i 2019.
Hit er også den neste generasjonen invitert til å vise litt om det som opptar dem. Dette inkluderer «Vår Grønne Dal» og Lif Laga-prosjektet, samt Miljøagentene på Veitvet, som skal presentere humleblokkene for allmennheten.
– Vi ønsker å anspore til både kort- og langsiktige tiltak, avslutter Astrid Kjellevold.
– Oslo er Miljøhovedstad i 2019, da skal Groruddalen med. Men dette skal også være et sted å bo i fremtiden, da må vi klare å gå fra grått til grønt.