Like før påsken mottok Oslo kommune alle listeforslag og partier som stiller til kommunevalget i september. Groruddals-lista er ikke blant de 17 inkomne partiene og listene.
– Det kom noen tunge forfall like før fristen utløp. Du kan skrive at vi trakk oss i tolvte time, dessverre, sier grunnlegger Tor-Erik Røberg-Larsen.
Under et folkemøte i februar i fjor lanserte Røberg-Larsen ideen om en egen liste. Han var frustrert fordi han mente at Groruddalen var underrepresentert i folkevalgte organer.
Han mente at det var en medvirkende årsak til at mange politiske saker går i dalens disfavhør. Dermed begynte jobben med å danne en slagkraftig liste som skulle utfordre de etablerte partiene. Røberg-Larsen kom med flere sterke programerklæringer.
Han lovet å redde Ravnkollen fra boligbygging, ingen lokale biblioteksfilialer skulle legges ned og barnehager skulle stoppes fra privatisering.
– Jeg er veldig skuffet over at vi ikke lyktes med prosjektet. Vi hadde med oss mange personer som er svært kjente i sine egne nærmiljøer. Taktikken var at disse skulle sanke stemmer i sine bydeler, forteller Røberg-Larsen.
Røberg-Larsen, som i en årrekke har vært formann i Svarttjern borettslag på Romsås, føler at han har oppnådd noe selv om lista måtte kapitulere.
– Det er bare Høyre som har signalisert at de gir blaffen i hvor folk bor. De andre partiene har vist en vilje til å prioritere lokale kandidater og saker som er viktig for Groruddalen. Den økte viljen til å bygge Ahusbanen er et eksempel på at vårt press har bidratt til å dra sakene i riktig retning, sier Røberg-Larsen.
– Hva var målet deres?
– Drømmen var å få inn en kandidat på vippen i bystyret. Da kunne vi støttet alle sakene som kom Groruddalen til gode. På den måten ville fått reell makt, og de andre partiene hadde vært nødt til å ta oss på alvor, sier han.
I onsdagens papirutgave, eller i vår E-avis, kan du lese mer hvorfor Groruddals-lista måtte kapitulere. Der kan du også lese hva Stian Berger Røsland og Raymond Johansen mener om saken.