– Det var rett og slett brennaktuelt, så da løste vi det på en litt annen måte, smiler Eva Rueslåtten og Torstein Winger fra Groruddalen Miljøforum.
Som vi skrev om for to uker siden, går årets hederspris til aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen og deres utrettelige kamp mot at nærskogen deres skal flathogges for å gjøre rom for et gigantfengsel på Bredtvet. Førstkommende tirsdag er det duket for selve overleveringen.
– Hvorfor falt valget på Bevar Bredtvetskogen?
– Det handler om å vise støtte og solidaritet med aksjonsgruppa og den kampen de tar, sier Rueslåtten.
Den kampen handler som kjent om å bevare nærskogen og kulturlandskapet på og rundt Bredtvetjordene.
– Dette er faktisk et viktig område for hele dalen – ikke minst i lys av den signaleffekten det sender.
Til inspirasjon
De to GM-representantene understreker at forumet er veldig opptatt av å støtte engasjement i befolkningen.
– Derfor håper vi også at prisutdelingen kan være til inspirasjon for andre som ser viktigheten av å ta kampen for sine saker!
Normalt finner årsmøtene og hedersprisutdelingen sted i Grorudveien 5, men nettopp fordi engasjementet er så sterkt og man ikke vil risikere at det blir for trangt om plassen, er årets begivenhet flyttet til Ellingsrud kirke.
– Forhåpentligvis kommer det mange, både for å hylle vinnerne av hedersprisen og til det interessante temaet etter pausen.
Lønnsom klimakamp?
Som antydet blir det nemlig et innholdsrikt møte på Ellingsrud. Etter hedersprisutdelingen er det nemlig duket for det etter hvert tradisjonsrike åpne fagmøtet, der temaet denne gangen lyder:
«Hvordan kan vi spare penger på å redde miljøet?»
– Det handler på en måte om å slå to fluer i én smekk, utdyper Rueslåtten.
– Hva kan du gjøre for miljøet? Og hva kan du gjøre for at det samtidig er lønnsomt?
For å fortelle litt om mulighetene som er der ute har forumet hentet inn styreleder Ole Morten Øversjøen fra Tveita borettslag og Bergjlot Tjønn fra Klimaetaten i Oslo kommune. Førstnevnte vil fortelle om hvordan det gigantiske borettslaget i Nåkkves vei har valgt løsninger som både er klimasmarte og lønnsomme, mens Tjønn vil informere både om kommunens klimamål, samt hvilke støtteordninger som finnes der ute.
Konkretisere
De høye strømprisene gjør at man kjenner energiløsningene på lommeboka, og GM forsøker på denne måten å vise hvordan man kan bidra til både lommeboka og klimaet. Klimakampen kan virke stor og uangripelig, men når man tar det ned til slike grep blir det mer håndfast og overkommelig med en gang.
Foto: Ørjan Brage
– På den måten konkretiserer vi det litt også, sier Rueslåtten.
– Samtidig tar vi på mange måter også opp tråden fra valgmøtet i høst. Hvordan kan Groruddalen bidra til det grønne skiftet?
Torstein Winger understreker at mange er veldig flinke.
– Men vi håper jo å kunne stimulere til en enda mer proaktiv holdning til å gjøre slike grep.
– Hvem bør ta turen på tirsdag?
– Vi oppfordrer jo alle interesserte til å komme. Men spesielt styrene i borettslag og sameier kan forhåpentligvis få god inspirasjon. Det samme gjelder velforeningene og andre boligeiere, sier Rueslåtten.
– Og så er det jo sånn at enkeltpersoner i borettslag og sameier også kan spille inn og overbevise styrene sine, understreker Winger.
Dørene åpner for allmennheten til hedersprisutdelingen klokka 18.45. Før det skal Miljøforumet ha sitt årsmøte, og Torstein Winger har en oppfordring knyttet til det også.
– Vi tar gjerne imot både anbefalinger og påmeldinger til styret vårt! Og så er det naturligvis også alltid plass til nye medlemmer.