DET KOMMUNALE BLIKKET: Arne Bergsgard og Inga Berge de Galvez vil fortelle om både arbeidsmetodene og tankegangen hos Plan- og bygningsetaten, samt svare på spørsmål fra publikum. Foto:
DET KOMMUNALE BLIKKET: Arne Bergsgard og Inga Berge de Galvez vil fortelle om både arbeidsmetodene og tankegangen hos Plan- og bygningsetaten, samt svare på spørsmål fra publikum. Foto:Bilde 1 av 1

Åpent folkemøte i dag:

Hva er god byutvikling i Groruddalen?

Én ting er konstant her oppe i dalen – den vokser. Derfor stiller Groruddalen Miljøforum det store spørsmålet: «Hva er god byutvikling i Groruddalen» når de inviterer til åpent folkemøte førstkommende mandag.

Til å forsøke å redegjøre og nyansere byutviklingen har miljøforumet hentet inn Arne Bergsgard og Inga Berge de Galvez fra Plan- og bygningsetaten (PBE). Bergsgard er leder for det som heter Groruddalsenheten i etaten, og jobber med å utvikle kommunens egne planer. De Galvez er enhetsleder i for områdeutvikling i Oslo Øst, og jobber derfor med innsendte planer – enten statlige eller sendt inn fra aktører som OBOS, Selvaag og lignende.

Introduksjon

Møtet kan grovt deles inn i to deler – først en presentasjon fra hver av de to PBE’erne, før gulvet åpnes for spørsmål fra publikum.

– Planen er å gi en fyldig redegjørelse av hvordan vi arbeider, sier Arne Bergsgard.

Derfor har han tenkt å starte med «begynnelsen», nemlig hvordan Groruddalen i sin tid ble planlagt og bygget ut. Så følger kommuneplanen – det store overdordnede styringsdokumentet.

– Her har det jo skjedd litt endringer, med et litt mindre ensidig fokus på boligbygging. Hvis man for eksempel ser på Stubberud-området, så er det ikke noe stort potensial for boliger der, men derimot kan man se nærmere på næringsutvikling og logistikk.

Livesending

Møtet sendes på avisens Facebook-sider fra klokka 18.30.

Bergsgard har også tenkt å gå litt inn på hvordan drabantbyene har noen egne kvaliteter som ikke må drukne i utbygging.

– I tillegg kan man også skape nye kvaliteter som kanskje mangler i drabantbyene i dag, slik som den kommende bygata på Furuset.

Plan-eksperten Bergsgard vil også prate om hva Groruddalen, og spesielt dalbunnen, har av utfordringer.

– Det er blant annet mye infrastruktur å ta hensyn til – alt fra høyspentledninger til de tre store ferdselsårene.

Prosessen

Et stadig viktigere begrep i kommunale planleggings- og byggeprosesser er «medvirkning», som i første rekke handler om hvordan innbyggerne selv lettere kan komme med sine innspill til planer som påvirker dem.

– Derfor vil vi også prate litt om når i prosessene folk kan medvirke, sier Inga Berge de Galvez.

Hun vil også forklare hvordan PBE jobber i begynnelsen av et prosjekt, med stedsanalyser for å se hvordan et prosjekt passer inn i omgivelsene.

– Her ser vi på hvordan det vil påvirke landskapet, den sosiale effekten, om det er riktig formål som foreslås, og naturligvis også det estetiske aspektet.

Et gjennomgående trekk gjennom møtet vil også være å bruke konkrete eksempler på pågående saker, slik at det blir litt mer håndfast.

Hva lurer dere på?

Etter innledningene åpnes altså møtet for spørsmål. Både de fra salen og de som sendes inn elektronisk.

– Her oppfordrer vi rett og slett folk til å spørre om hva de vil, så svarer vi etter beste evne, smiler PBE-duoen.

– Vil man få svaret på hva som er god byutvikling for Groruddalen?

– Det håper vi absolutt å svare på, selv om det neppe kan oppsummeres i én setning, humrer Arne Bergsgard.

– Det er tusen biter som må på plass, der tanken er at hvert tiltak og hvert prosjekt skal gjøre Groruddalen litt bedre. Det er i hvert fall intensjonen, avslutter Inga Berge de Galvez.

Møtet vil foregå i kafeen på Furuset Forum, men av smittevernhensyn må man begrense antallet tilhørere til 50. Hvis du ønsker å delta på møtet må du derfor melde deg på her.

Hvis møtet skulle fylles opp, fortvil ikke! Hele folkemøtet vil også sendes direkte på avisas Facebook-sider.

Den ekstraordinære situasjonen gjør at miljøforumet følger de vanlige smittevernsrådene, med riktig avstand i møterommet og god desinfeksjon. Derfor vil det heller ikke være servering denne gangen.