HVA ER PLANENE FOR DALEN? Det var det store store spørsmålet Groruddalen Miljøforum stilte panelet, med spesielt fokus på byutvikling og fortetting. (Foto: Tom Evensen) Foto:
HVA ER PLANENE FOR DALEN? Det var det store store spørsmålet Groruddalen Miljøforum stilte panelet, med spesielt fokus på byutvikling og fortetting. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 1 av 11
HVA ER PLANENE FOR DALEN? Det var det store store spørsmålet Groruddalen Miljøforum stilte panelet, med spesielt fokus på byutvikling og fortetting. (Foto: Tom Evensen) Foto:
HVA ER PLANENE FOR DALEN? Det var det store store spørsmålet Groruddalen Miljøforum stilte panelet, med spesielt fokus på byutvikling og fortetting. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 2 av 11
TONE IMS LARSEN (FRP): - Husk å se hvilke partier som har lovet hva opp gjennom årene.(Foto: Tom Evensen) Foto:
TONE IMS LARSEN (FRP): - Husk å se hvilke partier som har lovet hva opp gjennom årene.(Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 3 av 11
SABINA SYED (MDG): - Det er ikke noen forskjell på å bygge grønt og å bygge en by som er bra for folk å bo i. (Foto: Tom Evensen) Foto:
SABINA SYED (MDG): - Det er ikke noen forskjell på å bygge grønt og å bygge en by som er bra for folk å bo i. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 4 av 11
OLA WOLFF ELVEVOLD (SV): - Byutvikling må skje på innbyggernes lag, ikke på nåde fra utviklerne. (Foto: Tom Evensen) Foto:
OLA WOLFF ELVEVOLD (SV): - Byutvikling må skje på innbyggernes lag, ikke på nåde fra utviklerne. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 5 av 11
RAYMOND JOHANSEN (AP): - Oslo vil vokse, og det vil garantert bli diskusjoner og konflikter om utbyggingen. Da må vi møte de konfliktene og ta de diskusjonene. (Foto: Tom Evensen) Foto:
RAYMOND JOHANSEN (AP): - Oslo vil vokse, og det vil garantert bli diskusjoner og konflikter om utbyggingen. Da må vi møte de konfliktene og ta de diskusjonene. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 6 av 11
EIRIK LAE SOLBERG (H): - Se hva man har klart å få til i fjordbyen. Det kan vi også få til i Groruddalen. (Foto: Tom Evensen) Foto:
EIRIK LAE SOLBERG (H): - Se hva man har klart å få til i fjordbyen. Det kan vi også få til i Groruddalen. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 7 av 11
BJØRG SANDKJÆR (SP):- Det tar tid å bygge. Men det tar enda lengre tid å begynne, for så å måtte avbryte og planlegge på nytt. (Foto: Tom Evensen) Foto:
BJØRG SANDKJÆR (SP):- Det tar tid å bygge. Men det tar enda lengre tid å begynne, for så å måtte avbryte og planlegge på nytt. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 8 av 11
MAREN RISMYHR (RØDT):-  Det er mye plass på vestkanten, jeg syns vi skal fortette der først. (Foto: Tom Evensen) Foto:
MAREN RISMYHR (RØDT):- Det er mye plass på vestkanten, jeg syns vi skal fortette der først. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 9 av 11
PER STENSRUD (Krf):- Vil vi virkelig tenke slik at noen arbeidsplasser er mindre verdt enn andre? (Foto: Tom Evensen) Foto:
PER STENSRUD (Krf):- Vil vi virkelig tenke slik at noen arbeidsplasser er mindre verdt enn andre? (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 10 av 11
MARIT VEA (V)- - Vi må ha mer innbyggerstyring og medvirkning. (Foto: Tom Evensen) Foto:
MARIT VEA (V)- - Vi må ha mer innbyggerstyring og medvirkning. (Foto: Tom Evensen) Foto:Bilde 11 av 11

Valgmøte i Groruddalen:

Hvordan skal dalen bygges?

Tirsdag kveld var det duket for valgkampens store evenement i Groruddalen, nemlig det tradisjonelle valgmøtet på Grorud samfunnshus. Denne gangen med et spesielt fokus på byutviklingen opp og ned vår langstrakte dal.

Tross den plutselige tropevarmen var det meget stor interesse for møtet, der Groruddalen Miljøforum inviterte til paneldebatt om byutviklingen i dalen. Inne på samfunnshuset var det et herlig valgkaos, med politiske partier, lokale ildsjeler og bare generelt politisk engasjerte tilhørere minglet og diskuterte lenge før møtet offisielt ble klubbet i gang.

Oslo vokser – Groruddalen aller mest

Etter at alle kaffe- og pratetørste hadde fått sitt, og hele panelet hadde kommet på plass, var det rett på sak fra møteleder Kjersti Kanestrøm Lie.

– Hvordan vil ditt parti bidra til at Groruddalen blir et bedre sted å bo?

Her hadde panelet muligheten til å løfte fram sine hjertesaker, og de store prosjektene ble raskt løftet fram. Aps Raymond Johansen vil ha Politihøgskolen opp hit, Høyres Eirik Lae Solbrg vil ha fortgang i arbeidet med tverrforbindelse, SVs Ola Wolff Elvevold vil nedskalere Trondheimsveien, og Senterpartiets Bjørg Sandkjær vil flytte penger fra E18 til Fossumdiagonalen. Men én ting var samtlige partier skjønt enige om: Oslo er en by i vekst, og mye av den veksten vil skje i Groruddalen.

Disse satt i panelet

Raymond Johansen (Ap) – byrådsleder og førstekandidat

Eirik Lae Solberg (H) – førstekandidat til bystyret

Marit Vea (V) – andrekandidat til bystyret

Tone Ims Larsen (Frp) – fylkesleder og femtekandidat til bystyret

Sabina Syed (MDG) – leder i Grorud MDG og sjettekandidat til bystyret

Ola Wolff Elvevold (SV) – leder i Bjerke SV og sjettekandidat til bystyret

Per Stensrud (KrF) – førstekandidat til Bjerke bydelsutvalg

Bjørg Sandkjær (Sp) – førstekandidat til bystyret

Maren Rismyhr (Rødt) – andrekandidat til bystyret

HVA ER PLANENE FOR DALEN? Det var det store store spørsmålet Groruddalen Miljøforum stilte panelet, med spesielt fokus på byutvikling og fortetting. (Foto: Tom Evensen)

HVA ER PLANENE FOR DALEN? Det var det store store spørsmålet Groruddalen Miljøforum stilte panelet, med spesielt fokus på byutvikling og fortetting. (Foto: Tom Evensen)

Hvor skal det bygges?

Det partiene derimot ikke var like enige om, er hvordan man skal møte denne befolkningsveksten.

– Vi er avhengige av å få ulike næringstyper hit, slik at utbyggerne har lyst å investere her, åpnet Raymond Johansen.

Marit Vea fra Venstre var opptatt av at man bruker de grå industriområdene til fremtidig boligbygging.

– Vi vil gjøre det som er grått om til grønne boområder. Selv om vi nå bygger byen innenfra og ut må det ikke gå for lang tid før vi kommer til Groruddalen.

Der fikk hun støtte fra Frps Tone Ims Larsen, som mener utbyggingen må gjøres på riktige steder.

– Vi kan ikke rive småhus for å få plass til store blokker. Boligveksten er i ferd med å brutalisere seg, dette må vi passe på.

Rødts Maren Rismyhr mener man derimot må droppe de store utbyggingsplanene i dalen.

– Den gamle planen med bolig langs dalsidene og næring i dalbunnen er fortsatt klok. Vi mener Groruddalen er utbygd.

Må gjøres attraktivt

Spørsmålet er jo samtidig hvem som eventuelt skal bygge ut i Groruddalen. Raymond Johansen mente man ser at investeringslysten er for liten, og at man derfor må få inn blant annet kunnskapstunge bedrifter. Både han og Eirik Lae Solberg løfter frem laboratoriene til Würst på Furuset som en type bedrift vi trenger mer av.

– Og så må vi bygge slik at folk vil bo her. Hvorfor ikke putte praktbyggene her oppe, foreslo Venstres Marit Vea.

Der fikk hun støtte av Frps Tone Ims Larsen:

– Hvorfor må alt samles i sentrum? Få kulturbyggene utover i dalen.

Samtidig reises det et spørsmål om hvordan det skal bygges.

MDGs Sabina Syed måtte tåle litt kritikk fra panelet om at partiet fronter en fortetningspolitikk, men mener at man rett og slett ikke slipper unna.

– Vi har lite plass i Oslo, og det må fortettes. Byen vil vokse de neste årene, og hvis vi ikke bygger flere boliger, så vil prisene gå i været.

Samferdselsspøkelset

Groruddalen Miljøforum har alltid samferdselssaker høyt på agendaen, men inviterte til akkurat dette møtet med et lite håp om at man kunne sette fokus på noe annet. Det skulle vise seg å være umulig. Her dukket det opp noen klassiske skillelinjer mellom partiene. Mange vil ha trikk til Tonsenhagen, men byrådslederen mente at den rett og slett kommer et stykke ned på prioriteringslista. Byrådspartiene MDG og SV sa også et klokkerklart nei til E6 Oslo Øst-prosjektet, som borgerlig side som kjent fronter tydelig.

– Dette illustrerer så tydelig høyresidas problem. De sier ja til alt, prioriterer ingenting, og da blir heller ingenting bygget. Vi trenger ikke luftslott, vi trenger tiltak nå sa SVs Ola Wolff Elvevold.

Med det kunne politikerne puste lettet ut en stakket stund, men rundt hjørnet ventet spørsmålsrunden fra engasjerte groruddøler.

Da det smalt

Det politiske panelet oppførte seg stort sett ganske bra på valgmøtet, og konsentrerte seg i første rekke om sin egen politikk. Men med toppkandidatene fra byens to største partier på plass, var det kanskje bare et spørsmål om tid før noen ville gjøre et utfall. Og det støtet kom i saken om sentrumstunnelen. Både Høyre og Arbeiderpartiet mener dette er det viktigste kollektivgrepet man kan gjøre i Oslo, men har vidt forskjellige løsninger.

Arbeiderpartiet lener seg på Ruters anbefaling om en ny linje i sentrum, med holdeplasser på blant annet Legevakten, for å øke kapasiteten din aller flest skal. Høyre vil på sin side strekke den lenger nord, forbi blant annet Sagene og Ullevål sykehus, for å gi et t-banetilbud til flere.

– Jeg er ikke sivilingeniør, jeg er rørlegger. Vi overlater det tekniske til de som kan det, i Ruter. Her virker det som om Høyre har sittet på en restaurant og tegnet ned sitt forslag på en serviett, smalt det fra byrådslederen.

– Det vi hører nå er en byrådsleder som har resignert. Han overlater alle beslutninger til fagfolkene, og vil ikke ha en egen mening om ting. Og det mener jeg vi politikere vil ha, var det kontante svaret fra Høyres listetopp.

Ikke i hagen min

Man kom innom mange ulike plan- og reguleringssaker i løpet av møtet, blant annet på Rødtvet, Lindeberg og Karihaugen. I den anledning kom Raymond Johansen innom et interessant poeng.

– NIMBY. «Not in my back yard». Man er ofte positivt innstilt til byutvikling, men det skal ikke skje akkurat der man selv bor.

Senterpartiets Bjørg Sandkjær nyanserte litt med sitt egen begrep.

– Det kan like ofte være «BIMBY». Bygg gjerne hos meg, men pass på at det er god utbygging!

GMs Ragnar Torgersen sier at folk stort sett engasjerer seg for sine egne nærmiljøer, noe som kanskje ikke er så rart.

– Vi ser at det er mindre medvirkning og prat om de mer generelle områdene som Kjelsrud og Stubberud. Da blir det nesten bare oss og bydelene som engasjerer oss i de områdene. Men det er kanskje bare naturlig at man engasjerer seg det nære først.