- MELD INN: Erik Grønvold (bak t.v.), Kjell Veivåg, Astrid Kjellevold, Rita Gundersen og Lars Oma oppfordrer alle til å rapportere inn til Rusken hvis man detter borti lignende steder som i skråningen ved Grorud stasjon. Foto:
- MELD INN: Erik Grønvold (bak t.v.), Kjell Veivåg, Astrid Kjellevold, Rita Gundersen og Lars Oma oppfordrer alle til å rapportere inn til Rusken hvis man detter borti lignende steder som i skråningen ved Grorud stasjon. Foto:Bilde 1 av 3
PÅ SØPPELTUR: Kjell Veivåg, Erik Grønvold, Rita Gundersen og Astrid Kjellevold utstyrte syklene sine med rive og søppelplukker og tok turen ut. Foto:
PÅ SØPPELTUR: Kjell Veivåg, Erik Grønvold, Rita Gundersen og Astrid Kjellevold utstyrte syklene sine med rive og søppelplukker og tok turen ut. Foto:Bilde 2 av 3
TISSETRENGT? Eller kanskje litt trøtt? Vel, i skråningen langs den nye sykkelveien ved Grorud stasjon finner man både et toalettsete og en madrass. Foto:
TISSETRENGT? Eller kanskje litt trøtt? Vel, i skråningen langs den nye sykkelveien ved Grorud stasjon finner man både et toalettsete og en madrass. Foto:Bilde 3 av 3

Mange flinke ruskere, men...

Ikke glem gråsonene

Groruddalsrusken er rett rundt hjørnet, og nå ønsker initiativtakerne at man finner fram ryddeånden både i og utenfor eget nærområdet.

– Vi ønsker å rette fokuset på områder hvor det dumpes mye søppel, for sånn kan vi ikke ha det. Det gir assosiasjoner til et samfunn vi ikke ønsker å være, sier Astrid Kjellevold fra Samarbeidsgruppa for klimaspørsmål i Groruddalen.

Initiativet til en egen Rusken-dag i Groruddalen er det nettopp Samarbeidsgruppa som står bak. Tankene begynte å svirre etter busseminaret «Groruddalen fra grått til grønt» i 2018.

De tok kontakt med Ruskengeneral Jan Hauger, og etter det ballet det på seg. Fra mandag 6. til torsdag 9. mai skal hele dalen ruske i lag, før det avsluttes med konsert, mat, stands, taler og ulike aktiviteter i Grorudparken på torsdagen.

– Disse dagene handler det om å komme seg ut og melde ifra hvor søppel settes, sier hun.

– Se litt lenger

Nå som vårrusken er i gang for fullt er det mange som er flinke til å finne fram rive, søppelsekk og hansker i eget området, men ønsket er at man også melder ifra om steder hvor ting dumpes.

I tillegg til å ta på seg ryddehanskene, må folk melde ifra om det de ikke klarer å ta hånd om selv og om steder hvor det er ille, sier Rita Gundersen fra samme samarbeidsgruppe.

– Det er i gråsonene ingen rydder, og vi kan ikke forlange at folk skal gå rundt å bære på alt man finner, men derfor må vi alle være årvåkne og melde ifra via Rusken-appen.

TISSETRENGT? Eller kanskje litt trøtt? Vel, i skråningen langs den nye sykkelveien ved Grorud stasjon finner man både et toalettsete og en madrass.

TISSETRENGT? Eller kanskje litt trøtt? Vel, i skråningen langs den nye sykkelveien ved Grorud stasjon finner man både et toalettsete og en madrass.

Avisa møtte Kjellevold, Gundersen, Erik Grønvold og Kjell Veivåg fra Samarbeidsgruppa og Lars Oma fra bydelsrusken i Bydel Bjerke som sammen var på «søppelraid» i Brubakkveien ved Grorud stasjon.

Rapporter inn søppel

Et sted som er et godt eksempel på en gråsone. Alt fra badekar til toalettsete, stoler, dukker og store mengder plast har nemlig funnet veien ned skråningen. Nå som det bygges ny sykkelvei der håper de «fra grått til grønt» er en utfordring aktørene i området vil være med på.

– Vi ønsker ikke at en sykkelvei skal ha slike omgivelser, og lignende steder finner vi i hele dalen. Tidligere har det vært en blindvei her, og da er det søppel som forurenser som har vært det anliggende, men nå som det bygges sykkelvei vil sykkelturen bli mye hyggeligere hvis det ser bra ut, sier Kjellevold.

PÅ SØPPELTUR: Kjell Veivåg, Erik Grønvold, Rita Gundersen og Astrid Kjellevold utstyrte syklene sine med rive og søppelplukker og tok turen ut.

PÅ SØPPELTUR: Kjell Veivåg, Erik Grønvold, Rita Gundersen og Astrid Kjellevold utstyrte syklene sine med rive og søppelplukker og tok turen ut.

Ta med poser og hansker, rydd og meld fra om hvor det er ille. Det er oppfordringen fra Samarbeidsgruppa-gjengen nå som Groruddalsrusken står for tur.

– Vi må finne gråsonene som ikke så lett oppdages og rydde langs elva, bekker og veier overalt i hele dalen. Klarer man ikke ta hånd om avfallet selv, rapporter det inn.