– Jeg syns Groruddalen er det mest spennende området i byen.
Sånn startet Erling Dokk Holm sitt foredrag om byutvikling i Groruddalen, og det er jo alltid kjekt å få publikum med på sin side.
Dokk Holm tok seg også friheten til å filosofere litt om utfordringsbildet i drabantbyene, og mente at siden han bor på Bøler, så er det faktisk greit.
– Man har ikke klart å få til et senter eller sentrum i midten som fungerer. På Bøler, på Romsås, på Haugerud. Det er gjerne små versjoner av de klassiske kjøpesentrene, men jeg tror ikke kjøpesentermodellen skaper de beste lokalsamfiunnene. Man trenger mer i retning småbysentrum, med torg og ordentlige møteplaser.
Han oppsummerte det slik: Områdeløftene skaper ikke nye boliger, de får ikke bygningsmassen som kan gi småbykvaliteter eller ymse billige lokaler som kan fungerer til kaféer, småbutikker eller foreningsvirksomhet.
Arkitekturen blir avgjørende
Når det er snakk om utbygging i Groruddalen er det regelen heller enn unntaket at mange mener man må begrense hvor tett det bygges. Dokk Holm påpeker at man nok må forvente at det blir drastisk mange flere innbyggere fremover.
– Vi ser at befolkningsveksten i Groruddalen – med unntak av i Bjerke – er halvparten av veksten i Oslo som helhet.
Holm hadde for øvrig også noen tanker om det aktuelle forslaget til utvikling på Grorud.
– Man kan jo knapt være for eller imot planene sånn de er presentert gjennom volumstudier. De eksisterende tegningene sier ingenting om det endelige resultatet. Arkitekturen blir avgjørende
Der bet han seg for øvrig også merke i avishusets plassering, både i dag og ved eventuell utbygging av området.
– Sjelden har jeg vel sett en så stor forskjell mellom et bygg og dets omgivelser.
Hvis man skulle ta med seg et helt konkret råd fra Dokk Holms foredrag var det kanskje dette:
– Krev god arkitektur, folkens!
Astrid Kjellevold mottok Groruddalen Miljøforums hederspris. Bak står GM-leder Torstein Winger og fungerende hedersprisutdeler Eva Rueslåtten. Se lenken nederst i saken.
Foto: Ørjan Brage