Vann- og avløpsetaten har fått i oppdrag å etablere en vannforsyning som kan gi drikkevann til hele Oslo dersom det oppstår problemer ved Maridalsvannet eller Oset vannbehandlingsanlegg. I dag får 90% av Oslo vann fra vannet i Nordmarka, og det er p.d.d. ikke etablert en fullgod reserveforsyning. Det betyr at dersom det skulle oppstå problemer ved vannet, renseanlegget eller vannledningene risikerer store deler av Oslo å miste tilgangen på drikkevann innen få timer.
På bakgrunn av dette har det blitt besluttet at det skal etableres ny vannforsyning. Prosjektet er todelt, med påbegynt arbeid med etablering av nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby med en tilhørende råvannstunnel fra den nye kilden Holsforden og utredning og planlegging av vannledning fra Sagene via Disen til Trosterud. Det er den siste delen som vil påvirke beboere i Groruddalen, og prosjektet har fått navnet Stamnettprosjektet.
I dag er status for Stamnettprosjektet dette: Vann- og avløpsetaten har varslet om oppstart av planarbeid og hatt informasjonsmøter i de ulike bydelene som blir påvirket, og har mottatt innspill fra organisasjoner og privatpersoner. Totalt har de hatt 130 møter med ulike interessenter. Høringsfristen for varslingen av oppstart var den 24. august, men det er en ny mulighet til å gi innspill på planforslaget vinteren 2021.
Dette skjer videre: Planforslag med konsekvensutredninger vil bli overlevert til Plan- og bygningsetaten for vurdering og eventuelle supplement. Etter at det er vurdert vil det endelige planforslaget bli lagt ut på offentlig høring. Vann- og avløpsetaten forventer at det blir tidlig vinter 2021. Det blir seks uker med offentlig høring der man kan sende inn innspill, og det vil bli holdt nye informasjonsmøter. Dette vil bli siste anledning til å medvirke før det blir en politisk sak. Arbeidet vil etter planen starte i 2022.
Bekymret for Stubberud
Et stort tunnelprosjekt som dette innebærer flere potensielle problemer. Store masser tilsvarende nærmere 80 000 lastebillass over en femårs-periode skal tas ut på Stubberud. Det skal bygges vannbasseng i marka, i samme område som Romeriksporten, og det fryktes tilsvarende lekkasjer. Tunnelarbeidet vil gå under boligområdene på Trosterud, og kan innebære støy og støv store deler av døgnet i flere år. Vann- og avløpsetaten opplyser at de vil iverksette tiltak mot støy og støv der det er nødvendig, blant annet bruk av vanning for å minske støvvirvel og vasking av understellet på maskinene.
Ragnar Torgersen i Groruddalen Miljøforum og Per Kristian Løken i Haugerud og Trosterud Vel er i utgangspunktet forståelsesfulle for at det er behov for å bedre sikkerheten til vannforsyningen, men de er bekymret i forkant av prosjektstart.
– De har besluttet å ta ut massene på Stubberud, og da blir tungtransporten i området et problem, sier Torgersen, og påpeker at det allerede er mye trafikk på de aktuelle veiene i området.
Spesielt er Torgersen bekymret for at trafikkavviklingen vil bli enda mer presset enn på nåværende tidspunkt, og han påpeker at strekningen er blant de mest trafikkerte i landet.
– Det er kø i Strømsveien mye av døgnet allerede, og så planlegger de at de skal bruke de samme veiene.
Et av forslagene som Løken og Torgersen løfter frem er etablering av en direkte rampe på E6 for å unngå økt trafikk på de mindre lokale veiene. Det kan Vann- og avløpsetaten bekrefte at de har vurdert, men det er ikke aktuelt.
– Vi var i dialog med Statens Vegvesen om muligheten til å etablere en egen rampe for direkte utkjøring på E6, men problemet med det er at tungtransporten ikke ville ha kommet raskt nok opp i fart i forhold til trafikken på E6. For å unngå trafikkfarlige situasjoner så den anbefalingen vi har kommet frem til er at man må bruke annen offentlig vei, forklarer sjefsingeniør Lars Hem.
Det betyr at Vann- og avløpsetaten foreløpig antar at det vil bli behov for å bruke lokale veier for å komme ut på de større veiene, i dette tilfellet E6. De vil benytte veinettet for å transportere massene til endelig destinasjon, som p.t. ikke er avklart.
– Ønskemålet vårt er å lage avtaler med prosjekter i nærheten slik at vi transporterer over kortest mulig avstand på hovedveinettet , forklarer Gro Elden, kommunikasjonsleder for prosjektet i Vann- og avløpsetaten.
MANGE BETENKLIGHETER: Ragnar Torgersen (t.v.) og Per Kristian Løken mener at det er mye som må tas hensyn til når Vann- og avløpsetaten begynner arbeidet, og håper at det legges gode planer for å ivareta folk og natur.
Medvirkning
Både Løken og Torgersen er kritiske til medvirkningsprosessen, og stiller spørsmål ved hvor stor medvirkning det faktisk er plass til.
– Jeg opplever at kommunale samtaler setter premisser for hele prosjektet før andre slipper til. De har i stor grad allerede bestemt seg for hvordan det skal løses, og det virker mer som at de informerer enn at de er interessert i å se på andre løsninger, sier Løken.
Torgersen er enig, og påpeker at beboerne på Huseby reagerte sterkt da byggeplanene ble lansert der.
– Jeg tror at erfaringene fra Huseby gjør at Vann-og avløpsetaten ikke vil ha en ny runde med store diskusjoner, så da forsøker de å begrense hvor mange som kan komme med innvendinger, mener han.
Samtidig anerkjenner begge to at med et så stort prosjekt så vil det være vanskelig å gi like mye medvirkning som mange kanskje ønsker. Samtidig opplever de at Vann- og avløpsetaten har gjort det vanskeligere å yte god medvirkning.
– Jeg har vært rådgivende ingeniør i byggebransjen i 50 år, så jeg vet at på et så stort prosjekt så er man nødt til å sette noen hovedlinjer, men jeg er kritisk til at de sender ut varselet dagen etter at skoleferien begynner og at de varsler om møte dagen etter skolestart. Det er mange som ikke hadde fått med seg dette, sier Løken frustrert.
Lars Hem og Gro Elden i Vann- og avløpsetaten er klare på at de planene som er tilgjengelig ikke er ferdigstilte enda. De forventer derfor at det blir flere og mer konkrete innspill etter at Plan- og bygningsetaten legger ut forslaget på offentlig høring.
– Vi ser at informasjonsmøtene vi hadde i sommer var litt for nærme fristen for å gi innspill, så vi vil prøve å ha informasjonsmøtene litt lengre før fristen enn vi klarte nå. Erfaringsmessig vil vi også ha flere innspill når man kommer videre i prosessen og planene er mer konkrete, forklarer Hem. Varselet om planoppstart ble imidlertid sendt ut i god tid, 7 uker før fristen.
– Medvirkning legger vi veldig stor vekt på. I denne omgangen er ikke planene så detaljerte, men vi forventer enda flere og bedre innspill når planene er mer konkrete. Vi har også informert om prosjektet og fått gode innspill gjennom de nesten 130 møtene vi har hatt med interessenter nå på sensommeren og høsten, sier Elden.
Stamnett-prosjektet
• Etableringen av en ny vannledning som vil gå fra Sagene via Disen til Trosterud for å sikre Oslos vannforsyning om det oppstår problemer med hovedforsyningen.
• Kobles til ny vannforsyning fra Huseby og forventes ferdig 2028.
• Det vil bli mulighet til å komme med innspill til det endelige planforslaget, som forventes levert vinteren 2020. På det tidspunktet vil det også bli holdt et nytt informasjonsmøte.
• Planforslaget er nå sendt til Plan- og bygningsetaten for vurdering.
• Dokumenter i saken kan finnes gjennom saksnummer 201915152 på Plan- og bygningsetatens nettsider.
Ringvirkninger fra Romeriksporten
Tunnelen som skal bygges vil bli koblet opp til et vannbasseng i marka. Mange husker byggingen av Romeriksporten, som førte til lekkasjer av grunnvannet fra flere tjern og skader på boliger på Haugerud.
– De erfaringene man hadde med Romeriksporten er tatt hensyn til i senere prosjekt. Det blir kontinuerlig overvåking av vannstanden, forklarer Hem, før Elden tilføyer:
– Vi skal ha kontinuerlig overvåkning, slik at om det oppstår problemer så kan vi gjøre umiddelbare tiltak for å utbedre problemet. Hvis det blir en lekkasje vil det bli fanget opp mye tidligere.
Hem og Elden er tydelige på at det ikke vil være merkbart på vannstanden at det arbeides med utbygging av tunnel og basseng, slik mange frykter.