Tross et svært uforutsigbart norsk sommervær, hadde mange naboer, interesserte, aksjonsgruppemedlemmer, og generelt nysgjerrige groruddøler tatt turen til der de gamle Huken-portene sto. Nå er (nesten) alt jevnet med jorda, og igjen står man med et enormt friluftsområde.
Og onsdag ettermiddag skulle endelig Huken tilbakeføres til befolkningen – og til marka.
Nå er Huken «vår» igjen
Det har vært mange milepæler i kampen for å få lagt ned pukkverket på Huken. Politiske vedtak, konkursen, avvikling av driften, og at kommunen fikk nøklene til boet. På onsdag i slutten av juni kom den siste, og kanskje mest definitive – pukkverket er helt borte og Huken er åpen for alle.
Lang natts ferd
– I dag er en kjempeviktig dag, for i dag blir endelig Huken pukkverk åpnet for byens innbyggere igjen. Nå er det sikret, og folk kan begynne å ta dette enorme anlegget i bruk, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG) med et bredt smil.
– Hvordan er det å være byråden som endelig klarer å få Huken tilbakeført til folket og marka?
– Det er ganske spesielt og veldig gøy. Men det er mange som har tråkket opp stien før meg, så jeg skal ikke ta på meg all æren, smiler Hanna Marcussen.
Hun fikk også æren av endelig å offisielt klippe snora som markerer at Huken nå tilhører Groruddalens og Oslos befolkning igjen.
Månekrater med muligheter
Etter den seremonielle åpningen var det fritt fram til å utforske Huken, og vi mistenker at dette nok var grunnen til at så oppmøtet var så stort. Nå kunne man få se hva som skjulte seg bak åsen!
Erik Grønvold, en av mange som sto bak aksjonsgruppa «Stopp Huken – Vern Marka», smilte litt når han så naboer og andre nysgjerrige sprette opp fjellsida.
– Vi i aksjonsgruppa har jo sett dette før, det var ikke så vanskelig å finne hull i gjerdet, sier han lurt.
For det som virkelig definerer Huken er det enorme nordbruddet, som har ligget skjermet fra veien. Og det er nesten litt vanskelig å fatte hvor digert dette er, der det har ligget i skjul i alle disse årene. Dermed forstår man også hvor mange muligheter som ligger i det nå helt øde området.
La det vokse til
Grønvold og resten av «Stopp Huken – Vern Marka» har jo vært organisert i kampen i nesten to tiår, så det var naturlig å høre hva de tenker om hvordan man bør gå fram for å skape «nye Huken».
– Det er jo to måter å tenke på her. Enten store bygg og tekniske installasjoner. Eller la det vokse til, og bli en inngangsport til Marka.
GUIDET TUR: Mange ble med på en guidet tur rundt i steinbruddet.
– Nå er jo definitivt Huken stoppa og marka vernet. Hva tenker du på en dag som dette?
– Jeg merker at det er en veldig spesiell dag, selv om det er en stund siden den reelle avgjørelsen ble tatt.
– Det er interessant å møte så mange naboer som aldri har vært her inne.
Grønvold mimrer tilbake til den lange kampen man har vært gjennom, og har samtidig et nytt perspektiv på hvordan ting falt på plass.
– Det har slått meg at hvis det hadde blitt full stopp i 2013, så kunne det tatt utrolig lang tid før kommunen hadde fått dette i stand. Med fortsatt pukkdrift i noen år hadde man jo maskinene til å fylle inn og drive sikringsarbeidet. Det er nok mye av grunnen til at det nå er klart for «nye» Huken.