Groruddalen Miljøforum (GM) har invitert byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H), byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap), Frp-topp Carl I. Hagen, SVs førstekandidat Marianne Borgen, KrFs listetopp Erik Lunde, partileder Bjørnar Moxnes (R) og Einar Lonstad fra Pensjonistpartiet til debatt.
Datoen er 1. september – 13 dager før valgdagen som avgjør om det borgerlige byrådet får fortsette eller om venstresiden tar tilbake makta i hovedstaden. Møtet avholdes på Grorud samfunnshus, og det er NRK-veteran Geir Helljesen som leder an debatten.
– Vi ønsker å gi befolkningen i Groruddalen et godt bilde av hvilke partier som ønsker å gjøre mest for dalen. Politikerne skal presses, de skal settes opp mot hverandre og vi skal markere skillelinjene, sier Rita Andersen i Groruddalen Miljøforum.
Toppsakene
GM er glade for at partiene sender sine beste kandidater på velgertokt til Groruddalen.
– Det er mange potensielle velgere i dalen, og de fortjener å vite hvilke saker politikerne egentlig ønsker å prioritere, sier Eva Rueslåtten i GM.
Sentrale saker under møtet blir trolig Groruddals-satsingen, Ahusbanen, bygging av E18 vestover, markagrensa, den nye kommuneplanen og utbygging i dalbunnen.
– Vi er opptatt av at Groruddalen forblir et godt sted å bo, men vi ønsker oss også mer variert bebyggelse. Det blir også interessant å høre hva politikerne skal gjøre for å få flere til å parkere bilen og heller reise kollektivt, sier styremedlem Arne Bardalen.
GM sier at de også er opptatt av lokaldemokrati.
– Det sittende byrådet bør i større grad til hensyn til innspill som kommer fra bydelsutvalgene. Lokalpolitikerne har minimal innflytelse, og det er ikke bra. Bydel Alna er en «kommune» med 50.000 innbyggere som fortjener å bli hørt. Det handler om representasjon, mener Bardalen.
Økt representasjon
Og det leder over til et av de viktigste temaene på møtet. Publikum vil få en gjennomgang av valgordningen i Oslo. Her blir du forklart i detalj om hvordan du kan utnytte stemmeseddelen din maksimalt for å sikre at så mange groruddøler som mulig får en plass i bystyret.
I dag har Groruddalens snaut 140.000 innbyggere kun åtte av bystyrets 59 faste representanter. Groruddalens befolkning utgjør cirka 21 prosent av Oslos befolkning, men vi har kun 13,5 prosent av representantene i bystyret.
– Det er problematisk at vi er underrepresentert. Jeg tror det er en stor fordel om Groruddalen får flere representanter som sammen kan jobbe for å fremme lokale interesser, sier Rueslåtten.