– En hyggelig overraskelse. Tenker at jeg står her på vegne av alle foreningene jeg er med i. Jeg jobber i team både i Nordtvet biblioteks venner og Apalløkka Vel. Dette er et tegn på at vi har fått til mye sammen, sier prisvinneren.
Hedersprisen blir alltid delt ut etter årsmøtet til miljøforumet, men som følge av dagens pandemi ble det aldri noe årsmøte, hederspris eller faglig påfyll om byutvikling i Groruddalen 17. mars. Avishagen ble derfor stilt til disposisjon onsdag 10. juni, hvor et lukket arrangement ble holdt til ære for prisvinner Kari Bjørklund.
– Engasjement for nærmiljøet blir nevnt i beskrivelsen til hederskomiteen. Hva skal til du for at du engasjerer deg?
– At jeg ser at det nytter. Det nytter veldig å engasjere seg, spesielt når man jobber sammen i en gruppe. Det å være med i en aktiv organisasjon gir meg mye tilbake. Jeg ser at vi sammen får til mye for nærmiljøet, samtidig som det er interessant å jobbe sammen med dyktige og aktive folk. For meg er det meningsfylt å drive med, sier Bjørklund.
Reddet biblioteket
Hun har i mange år vært med i Nordtvet biblioteks venner, som har vist seg å bli en viktig forening. Ved tre anledninger har biblioteket blitt foreslått lagt ned. Begge gangene har foreningen ved sterkt lokal engasjement klart å redde biblioteket sitt.
– Senere har vi jobbet sammen for å få til gode kulturarrangementer for både barn og voksne.
Selv bor Bjørklund på Apalløkka, hvor hun er styreleder i velforeningen.
– Der er jeg opptatt av de nære ting, både store og små. Vi har fått til å åpne bekken fra Vesletjern og gjort om fotballøkka Lille Grei til en moderne idrettsplass, sier hun.
Akkurat nå jobber de med å få OBOS til å bygge gode boliger i Martin Strandlis vei 10.
NY HANDSHAKE: Kari Bjørklund takket for pris og «tok» Wenche Hansgaard i handa – på den måten det gjøres nå for tiden. Miljøforumets leder, Torstein Winger, bivåner det hele.
Engasjert i nærmiljøet
– Boligkolossen, som ser ut som en festning, som OBOS har planer om å bygge der, får verken støtte av Plan- og bygningsetaten eller oss som bor i området.
Likevel stopper ikke engasjementet der. Hun har vært aktiv i Aker sykehus venner og vært med i ledergruppa for Groruddalen Kunstforening, pådriver i en rekke ryddeaksjoner og støttemedlem i flere foreninger. Det siste året har hun viet sin tid til Rødtvet seniorsenter, som i fjor sto i fare for å bli lagt ned på grunn av manglende midler.
– Den kampen klarte vi å vinne. Nå jobber vi for å få til gode og interessante grupper for eldre, sier Bjørklund.
En høythengende pris
Hederspriskomiteen i Groruddalen Miljøforum, bestående av Wenche Hansgaard (leder), Kjell Veivåg og Hjalmar Kielland, har kommet fram til årets prisvinner etter grundig overveielse, mye faktaopplysning og eget kjennskap til Kari Bjørklund.
– Samme hvor vi er, så er Kari der også. Alle de årene vi har bodd i Groruddalen er dette et ansikt vi har sett og «hørt», og kanskje litt ekstra de siste årene, sier Wenche Hansgaard.
Å lede komiteen er noe hun er stolt over. Ikke minst å få lov til å dele ut den årlige prisen.
– Forumet vokser og blir mer bevisst på alt som skjer rundt omkring. Her er det mange engasjerte medlemmer, så det blir stas å fortsette å gi denne prisen videre fremover, sier hun.
Høringssaker via nett
Årsmøtet til Groruddalen Miljøforum foregår i disse dager digitalt.
– Vi har valgt å avholde årsmøtet digitalt fordi det vil være vanskelig å samle medlemmene til et fysisk møte. Nedstengingen har preget aktivitetsnivået i miljøforumet, men vi følger med på høringssaker, særlig innen samferdsel, og vi er fortsatt på hugget, sier leder Torstein Winger.
– Hva er miljøforumet opptatt av nå?
– Akkurat nå er det Karihaugveien 22, Linderud senter og Haraldrud, sier styremedlem Bjørn Engstrøm.
– Så er det planer om at Groruddalstinget, sammen med Groruddalen Miljøforum, skal ha samferdsel som hovedtema på et av møtene til høsten, sier han.
Startskuddet gikk i Grorud samfunnshus
Redaktør i Akers Avis Groruddalen, Hjalmar Kielland, fortalte de tilstedeværende om opptakten til det som skulle bli Groruddalen Miljøforum. Tanken var å ha en møteplass «som tar styringen i Groruddalen – og som holder politikerne i øra». I hvilken grad man har lykkes med det, kan sikkert diskuteres – sa Kielland, men hvordan hadde det vært uten miljøforumet?
– Vi skal tilbake til 80-tallet. Da ble det arrangert et politisk møte i Grorud samfunnshus. Den store Groruddals-konferansen, det var stikkordet. Arbeiderpartiet, med støtte fra Høyre, var arrangør. Sentrale aktører satt i panelet; OBOS, Selvaag og Akers Avis Groruddalen. Det var en positiv konferanse med mange gode innspill, så avslutningsvis grep jeg ordet og konstaterte at her er det stemning for å starte en forening som kan virkeliggjøre ideene, og den foreningen skal hete Groruddalen Miljøforum, fortalte Kielland.
OBOS, Selvaag og avisen bidro med startkapital, det ble satt ned et interimstyre og et par år senere fant stiftelsen sted i Bydelssalen på Veitvet senter. Fra første stund vedtok man å dele ut en årlig hederspris.