ALTERNATIVER: Dette luftfotoet viser de tre alternativene inntegnet med røde, stiplede linjer og aktuelle stasjonsområder med blå strek. (Ill. Norconsult) Foto:
ALTERNATIVER: Dette luftfotoet viser de tre alternativene inntegnet med røde, stiplede linjer og aktuelle stasjonsområder med blå strek. (Ill. Norconsult) Foto:Bilde 1 av 2
Bjørn E. Engstrøm Foto:
Bjørn E. Engstrøm Foto:Bilde 2 av 2

T-bane til Lørenskog

Rett før jul kunne Ruter presentere en forstudie av en mulig t-baneforlengelse fra Ellingsrudåsen til Lørenskog sentrum/Skårersletta. Men tidsperspektivet for en realisering av et slik prosjekt ligger trolig et par-tre ti år fram i tid.

Forstudien er sendt på en såkalt begerenset høring fram til 1. mars. 
Konseptvalgutredningen (KVU), som ligger til grunn for forstudien, ble ferdigstilt i 2017 og anbefaler hvilke hovedlinjer i kollektivsystemet som bør etableres for å oppfylle kapasitetsbehovet for reiser internt mellom byer og tettsteder på Nedre Romerike, om mellom Nedre Romerike og Oslo. 
Det ble vurdert antall reiser som følge  av mål om nullvekst i biltrafikken og hvorvidt konseptene var robuste nok til å håndtere en kraftig vekst i befolkningen og arbeidsplasser på Nedre Romerike.

Langt fram

Bakgrunn og historikk for den forstudien som nå foreligger ligger tilbake i Oslopakke 2 i 2007/2008, der det ble gjort en forstudie av av baneløsning til Lørenskog og Ahus. Utredningen i denne forstudien anbefalte å se nærmere på en t-baneløsning og en løsning med kombibane som delvis benyttet seg av eksisterende jernbane gjennom Groruddalen (Hovedbanen). 

Ut fra denne vedtok Akershus fylkesting i 2008 å utrede t-baneforlengelse til Ahus med en mulighetsstudie for videre forlengelse til Lillestrøm og en kobling av Furusetbanen (endestasjon Ellingsrudåsen) med Grorudbanen (endestasjon Vestli) kombinert videre med bybane til Ahus og Lillestrøm.

Utredningen nevnt ovenfor endte med fagrapporten «Baneløsninger på Nedre Romerike – Traséutredning for t-bane og lokalbane (Norconsult mai 20110). Basert på denne vedtok fylkestinget å starte arbeidet med å utrede t-baneforlengelse fra Ellingsrudåsen til Ahus. 

Det ble etablert et samarbeid mellom Lørenskog kommune, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune som videre planlegging, der fylkeskommunen ledet arbeidet: Fylkesrevisjonen anbefalte videre utredning, som på grunn av prosjektets store omfang, skulle følge metodikken for  KVU-utredninger, inklusiv bruk av en ekstern kvalitetssikring av utredningen (KS 1). 

Fylkestinget  vedtok så i 2013 å sette i gang et arbeid med en KVU om kollektivtransport mellom øvre del av Groruddalen til Lørenskog med perspektiv videre til Skedsmo. Ruter fikk i 2013 oppdraget å lede dette KVU-arbeidet og det er altså denne KVU-en som nå ligger til grunn for den aktuelle forstudien. 
KVU-en slo fast at derson målet om nullvekst i biltrafikken nås, og kommunene får en sterk befolkningsvekst, vil det være behov for å utvikle konseptet etter 2030. For reiser til og fra Oslo ble det anbefalt å gjøre tiltak i veinettet eller forlenge t-banen fra Ellingsrud til Lørenskog, ettersom det med disse forutsetningene ikke vil være kapasitet i veinettet for flere busser til Helsfyr fram mot 2060, avhengig av veksten. 

Fylkesrådmannen i Akershus anbefalte å sette i gang arbeidet med å planlegge en forlengelse av t-banen fra Ellingsrudåsen mot Lørenskog/Skårersletta, slik det blir anbefalt på lang sikt i KVU-en.

Tre alternativer

Fylkesrådmannen begrunnet sin anbefaling med at det er snakk om en kort forlengelse av t-banen med potensial for å fange opp en allerede stor befolkning med et Oslo-rettet pendlingsmønster, og at det er  konkrete planer for bymessig utvikling med tilsvarende boligtall som rundt store t-banestasjoner i Oslo. 

En t-baneforlenegelse kan gi mange innbyggere et godt reisetilbud ved at de kobles rette på t-banenettet iOslo, og det kan frigjøre plass for annen busstrafikk mot Oslo. 
Fylkestinget sluttet seg til fylkesrådmannens anbefaling og vedtok i juni 2018 å sette i gang planleggingen av t-baneforlengelsen fra Ellingsrudåsen til Lørenskog/Skårersletta.

Ruter har, i forstudien som nå foreligger, sammen med Norconsult, vurdert en rekke ulike traséer som er dokumentert i en såkalt «silingsrapport». Man har dermed endt opp med tre alternative løsninger for baneforlengelse fra dagens t-banestopp på Ellingsrudåsen fram til  Lørenskog. Disse er vurdert nærmere i forstudien.

Alternativ A: Via stasjon på Visperud (Lørenskog), direkte linje til endestasjon midt på Skårersletta (Lørenskog).

Alternativ B: Via stasjon på Visperud, trasé langs riksvei 159, og stasjoner i hver ende  av Skårersletta.

Alternativ C: Som alterntiv B, men kun stasjon i nordenden av Skårersletta.

Forstudien har vist at det er mulig å å finne en trasé i fjell på det meste av strekningen. 
Et foreløpig kostnadsestimat varierer fra 3,2 milliarder kroner (alternativ C) til 4, 4 millirader kroner (alternativ B).  

Forstudien er på ikke mindre enn 109 sider med  åtte vedlegg som tar for seg blant annet  Silingsrapport, Målpunktanalyse, Ingeniørgeologi og geoteknikk, RAM (RAM er en forkortelse for deler av et fagområde som omhandler et systems risiko for å skade mennesker, miljø eller andre systemer  i løpet av et systems levetid, men med mindre fokus på sikkerhet), Anleggsgjennomføring og Transportmodellberegninger, for å nevne noe.

– – –

Bjørn E. Engstrøm

Bjørn E. Engstrøm

– Kan bygges mye tidligere

Bjørn Engstrøm, leder i forum for Ahusbanen, mener at lokalpolitikerne i Groruddalen bør kjenne sin besøkelsestid, og forsøke å få til en tidligere utbygging.

– Dersom høringen omfatter de fire bydelene i Groruddalen, bør disse koordinere sine innspill/synspunkter hurtigst mulig, særlig fordi det kan bli snakk om også å etablere en tverrforbindelse mellom for eksempel Ellingsrudåsen og Vestli, sier Bjørn Engstrøm, Ellingsrud, i en kommentar.

– Hvis en slik forbindelse blir etablert trenger man trolig ikke å forutsette at det bygges en ny sentrumstunnel under Oslo, slik det hevdes i forstudien.

– I dag er det to tog i kvarteret til Ellingsrudåsen. Det er ikke nødvendig å vente på eller bygge en ny sentrumstunell fordi om banen blir forlenget til Lørenskog.
– Det blir ikke flere tog gjennom sentrum selv om det går to tog i kvarteret fra Lørenskog. Det er rett og slett unødvendig å utsette byggingen av en forlengelse, sier Engstrøm.

Han er også uenig i det forstudien sier om at en forlengelse til Lørenskog ikke vil gi et samfunnsøkonomisk pluss.
– Det sa man også om Fornebubanen som nå bygges, Dessuten er jeg sikker på at det på sikt vil være samfunnsøkonomisk gunstig, sier Engstrøm.

Han mener at alternativ C bør velges, men at avslutningen på Lørenskog bør legges slik at det blir lett å forlenge banen til Ahus i et byggetrinn to. Engstrøm minner også om at forum for Ahusbanen, der han er leder, fortsatt eksisterer.