VALGLØFTE: Harald Nissen (MDG, t.v.) og Odd Einar Dørum (V) går til valg på å fjerne Alnabruterminalen.
 Foto:
VALGLØFTE: Harald Nissen (MDG, t.v.) og Odd Einar Dørum (V) går til valg på å fjerne Alnabruterminalen.
 Foto:Bilde 1 av 2
BOLIGER HER? Det skal bygges mange boliger nær Alnabruterminalen, for eksempel på Ulven og Haraldrud. Groruddalen Miljøforum er skeptiske.
 Foto:
BOLIGER HER? Det skal bygges mange boliger nær Alnabruterminalen, for eksempel på Ulven og Haraldrud. Groruddalen Miljøforum er skeptiske.
 Foto:Bilde 2 av 2

Venstres og De Grønnes valgløfte:

– Vi skal fjerne Alnabruterminalen

Venstre og Miljøpartiet De Grønne er klare og tydelige: De vil fjerne Alnabruterminalen fordi de mener at den ikke hører hjemme midt i en storby, og fordi den forpester luftkvaliteten i Groruddalen.

Under folkemøtet på Furusetheimen kastet sentrumskameratene Venstre og De Grønne ut en politisk brannfakkel: Alnabruterminalen bør flyttes ut av Oslo så snart som overhodet mulig. Sterke krefter i arbeidslivet, blant annet NHO og LO, har en helt annen oppfatning. De vil, i likhet med Jernbaneverket, utvide terminalen.

– Jeg har stått opp mot LO og NHO før, og det er ikke farlig. I 1995 var jeg en av få som turte å si at vi burde legge ned havnevesenet. Fire år senere vedtok Oslo bystyre Fjordbyen, og i dag ser vi hvordan det gikk. Utnyttelsen av havna er 400 prosent bedre i dag enn den var før, sier Odd Einar Dørum (V), og legger til:

– Vi mistet noen arbeidsplasser og vi fikk mange nye. Jeg mener at vi må utfordre makt for å få til endring, sier Venstre-veteranen.

Lyktes i Trondheim

Dørum viser også til hvordan nytenkning forvandlet Nydalen.

– Det gamle spikerverket hadde mange arbeidsplasser, men det er enda flere arbeidsplasser i Nydalen i dag, sier han.

Harald Nissen (MDG) er minst like tydelig:

– Vi må tørre å si ting rett ut, hvis ikke kommer aldri prosessen i gang. Alnabruterminalen må flyttes, sier han.

Farlig luft

Nissen mener det er viktigere å tenke på helsa og livskvaliteten til befolkningen i Groruddalen enn på interessene til NHO og LO.

– Politikerne er valgt for å fremme ulike standpunkt, og vi mener det ikke går an å vente lenger. Problemene med trafikk og støy blir ikke mindre med årene, mener Nissen.

Om vinteren er luftkvaliteten i Oslo så dårlig at det kan være farlig å bevege seg utendørs. Tall fra Vegdirektoratet viser at tungtransporten står for en stor andel, noen målinger viser opptil 70 prosent, av de giftige utslippene.

Folk er mye mer bevisst rundt spørsmål om miljø og lokal forurensing. Vi ønsker ikke at folk skal bo i helseskadelig luft, sier Nissen.

Både Venstre og MDG er klare på at det kommer til å ta lang tid før terminalen blir bygd ned.

– Det skjer ikke om to eller fem år, men kanskje om ti. Jeg håper at flere partier tør å tenke nytt, sier Nissen.

Les mer om folkemøtet i Akers Avis Groruddalen og i vår eAvis. Hva mener du om Alnabruterminalen? Er du enig med De Grønne og Venstre?