FLERE TYVERIER: I fjor ble det registrert en stor økning i biltyverier, men man kan beskytte bilen med enkle grep.
FLERE TYVERIER: I fjor ble det registrert en stor økning i biltyverier, men man kan beskytte bilen med enkle grep. FOTO: Unsplash

Stor økning i biltyverier i fjor


I fjor økte antallet biltyverier med 31 prosent. – Det betyr at seks eller syv biler forsvant hver eneste dag.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Tallene fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene betalte ut mer enn 122 millioner kroner for stjålne biler i fjor. Det er 78 prosent høyere enn utbetalingene i 2021. Antallet tyverier fra biler økte også betydelig i 2022. Se antall i tabellen under.

2022 – Antall tyverier – Totalkostnad

Tyveri av bil – 2377 – 122,8 millioner kroner

Innbrudd i bil – 5261- 125,3 millioner kroner

– Det er høye tall både for tyverier og bilinnbrudd, og både frustrerende og fortvilende for de mange som opplever det, sier Roger Ytre-Hauge.

– Nå ser vi fortsatt pandemien i bakspeilet når vi sammenligner med de siste par årene, så en del av variasjonen år for år skyldes nok det. Men at 7638 biler stjeles eller har innbrudd i løpet av et år er altfor mange, sier han.

Dette gjør du hvis bilen din blir stjålet
– Hvis noen tar bilen din må du anmelde det til politiet og kontakte forsikringsselskapet ditt. Meld det så snart du oppdager det, sier Ytre-Hauge.

Etter at du har meldt tyveriet til forsikringsselskapet ditt må det gå 30 dager uten at den blir funnet før du får utbetaling.

– Hvis du har leiebildekning får du den inntil pengene betales ut. Uten dekningen blir du uten bil en god stund, sier Ytre-Hauge.

Sikkerhetstips for bilen din
– Først og fremst er det lurt å ha alarm i bilen. Hvis du i tillegg har en bil med startsperre, blir den svært vanskelig å stjele uten originalnøkkelen. Derfor må du passe på at du alltid vet hvor nøkkelen er, sier Roger Ytre-Hauge.

Et tredje tips er å ha bil med GPS.

– Det gjør den ikke vanskeligere å stjele, men lettere å finne igjen. I dag får du kjøpt enkle og rimelige sporingsbrikker som er en enkel måte å kunne spore bilen din på, sier fagsjefen.

– Du kan også installere rattlås. Det er ganske uvanlig, men antakelig avskrekkende fordi det er veldig synlig fra utsiden, sier Roger Ytre-Hauge.

Man kan også unngå innbrudd i bilen ved ikke å legge igjen verdisaker i bilen. Særlig ikke slik at verdisakene ligger synlig og på den måten «frister» tyvene. Et annet godt tips er å dobbeltsjekke at dørene er låst og at man parkerer på et trygt sted, for eksempel et godt belyst område eller parkeringshus med videoovervåkning.