VIKTIGE TRADISJONER: Årets utdeling av Isabel Victoria Green Sogns inspirasjonspris blir den tiende og siste, men det var hele tiden meningen. Bjørn Edvard Torbo (t.v.) i Høybråten Arbeidersamfunn understreker at det ikke betyr at man vil slutte å markere. Her fra en tidligere 1. mai, med Isabel Victorias foreldre Linda og Jon-Inge Sogn. Foto: Rolf Kristiansen
VIKTIGE TRADISJONER: Årets utdeling av Isabel Victoria Green Sogns inspirasjonspris blir den tiende og siste, men det var hele tiden meningen. Bjørn Edvard Torbo (t.v.) i Høybråten Arbeidersamfunn understreker at det ikke betyr at man vil slutte å markere. Her fra en tidligere 1. mai, med Isabel Victorias foreldre Linda og Jon-Inge Sogn. Foto: Rolf KristiansenBilde 1 av 1

1. mai på Høybråten:

Deler ut inspirasjons-prisen for siste gang

Årets 1. mai-markering på Høybråten blir den tiende og siste gangen inspirasjonsprisen til minne om Isabel Victoria Green Sogn skal deles ut. Men arven vil leve videre.

Ni ganger har Isabel Victoria Green Sogns inspirasjonspris blitt delt ut, til minne om AUF-jenta som ble drept under terrorangrepet på Utøya i 2011. I år skal den deles ut for alle siste gang.

– Det er ingen dramatikk knyttet til at det er siste utdeling, det var planen hele veien, sier Bjørn Edvard Torbo i Høybråten Arbeidersamfunn.

Kamzy Gunaratnam var den første som mottok prisen, og hun er også komitéleder for utdelingen. Da passer det jo veldig bra at hun også skal holde hovedappellen under ettermiddagens matiné på Folkvang.

RINGEN ER SLUTTET: Kamzy Gunaratnam var den første mottakeren av Isabel Victoria Green Sogns inspirasjonspris helt tilbake i 2012. I år skal hun være med å dele ut den aller siste i rekken.
 Foto: Heidi M. Skjebstad

RINGEN ER SLUTTET: Kamzy Gunaratnam var den første mottakeren av Isabel Victoria Green Sogns inspirasjonspris helt tilbake i 2012. I år skal hun være med å dele ut den aller siste i rekken.
Foto: Heidi M. Skjebstad

– Jeg synes prisen har vært viktig. Men på vegne av de av oss som savner Isabel hver dag: Arven etter Isabel er å stå opp for våre felles verdier hver eneste dag. Arven etter Isabel er å bekjempe rasisme og høyreekstremisme hver eneste dag. Det håper jeg folk gjør – uansett, sier Kamzy til avisa.

– Sirkelen er på en måte sluttet nå, så det passer godt at Kamzy kommer opp denne gangen, reflekterer Bjørn Edvard Torbo.

Tradisjonen med å legge en blomst på graven til Isabel holdes naturligvis ved like, og det skjer klokka 9. Bjørn Edvard Torbo understreker på det tydeligste at det bare er prisutdelingen som tar slutt, ikke de andre seremoniene.

– Vi skal aldri glemme Isabel Victoria, og vi lover å fortsette å finne måter å hedre minnet hennes på.

En dag for solidaritet

Før den tid har samfunnet reist flaggene på Folkvang klokka 8, denne gangen et norsk flagg og regnbueflagget

– Dagen handler om solidaritet. Og da skal alle med, sier Torbo.

Etter toget i byen bærer det tilbake til Høybråten. Først en liten runde med korpset fra Høybråten skole, før man ender tilbake på Folkvang.

Der blir det altså utdeling av den siste inspirasjonsprisen og appell fra Kamzy Gunaratnam. Nyvalgt leder av Stovner Arbeiderparti, Roar Gravdahl, skal også si noen ord. I tillegg skal Ronit Batra holde ungdomsappellen på vegne av Stovner AUF.

Ingen 1. mai uten litt musikk, så Torun Torbo setter stemningen (og tonen) til allsangen med sin gitar.

Høybråten Nybyggerforenings lykkehjul skal også snurres. Hvis pila lander på «din» tomt får du dessverre ikke lenger tomta for 1 krone, men det skal bli fine premier likevel, lover Torbo. Og se ikke bort ifra at det følger noen gode historiske anekdoter med, servert av Rolf Torbo.

Arbeidersamfunnslederen minner også om at det på ingen måte er slik at man trenger å vise medlemskortet i døra på Folkvang.

– Vi syns det er veldig unaturlig å stenge noen ute på arbeidernes dag, så her er det åpne dører for alle som er enige i budskapet.

Det blir derimot ikke noen offisiell solidaritetsgudstjeneste i Høybråten kirke i år. Selve gudstjenesten gjennomføres riktignok, men Høybråten Arbeidersamfunn vedtok i mars ikke å fortsette samarbeidet. Arbeidersamfunnet skriver dette på sine hjemmesider:

«Vi gjør oppmerksom på at samarbeidet med kirken om solidaritetsgudstjeneste på 1. mai nå er avsluttet, som en følge av voteringen som ble avholdt i medlemsmøtet på Folkvang den 2. mars i år. Det kommer allikevel til bli avholdt en gudstjeneste i Høybråten kirke den 1. mai kl. 11.00 (samme tidspunkt som tidligere), og tematikken for denne vil trolig være noe av det samme som før. Vi vet at alle de av våre medlemmer som føler seg hjemme både i kirken og i politikken vil være velkommen der, på samme måte som at alle de i menigheten som deler våre politiske verdier selvsagt er hjertelig velkommen til oss på Folkvang».