KLAR BESKJED: Lite spørsmål om hva man mener.
KLAR BESKJED: Lite spørsmål om hva man mener. FOTO: Tom EvensenBilde 1 av 9
NATURVERNFORBUNDET: Naturvernforbundet er naturlig nok spesielt opptatt av å bevare naturmangfoldet i området.
NATURVERNFORBUNDET: Naturvernforbundet er naturlig nok spesielt opptatt av å bevare naturmangfoldet i området. FOTO: Tom EvensenBilde 2 av 9
GODT FORNØYD: Kristian Alver er leder av Skillebekk Vel. Han er godt fornøyd med oppmøtet på mandagens protestaksjon.
GODT FORNØYD: Kristian Alver er leder av Skillebekk Vel. Han er godt fornøyd med oppmøtet på mandagens protestaksjon. FOTO: Tom EvensenBilde 3 av 9
NEI, TAKK: Takk som byr, men her er det ikke ønske om skytebane.
NEI, TAKK: Takk som byr, men her er det ikke ønske om skytebane. FOTO: Tom EvensenBilde 4 av 9
STORT FØLGE: Kamprop og plakater følger gjengen gjennom marka.
STORT FØLGE: Kamprop og plakater følger gjengen gjennom marka. FOTO: Tom EvensenBilde 5 av 9
GAMLE OG UNGE: Alle aldre var representert.
GAMLE OG UNGE: Alle aldre var representert. FOTO: Tom EvensenBilde 6 av 9
SOPP-ELSKER: Det er sjeldne sopper i området som planlegges utbygd. Flere av protestene gikk på ønsket om å bevare det biologiske mangfoldet.
SOPP-ELSKER: Det er sjeldne sopper i området som planlegges utbygd. Flere av protestene gikk på ønsket om å bevare det biologiske mangfoldet. FOTO: Tom EvensenBilde 7 av 9
LANGT TOG: De gjorde seg klart synlige i ettermiddagssola.
LANGT TOG: De gjorde seg klart synlige i ettermiddagssola. FOTO: Tom EvensenBilde 8 av 9
OVER ALL FORVENTNING: 118 personer skal ha deltatt i protestaksjonen mandag kveld.
OVER ALL FORVENTNING: 118 personer skal ha deltatt i protestaksjonen mandag kveld.Bilde 9 av 9

Stor oppslutning om protestaksjonen mot skytebane. – Over all forventning, sier vel-leder

Ønsket om å bygge skytebane i markagrensa ved Skillebekk vekker harme både i Groruddalen og i nabokommunen. På mandag samlet folket seg til storslått protestaksjon i Gjelleråsen for å vise sin motstand.

Skillebekk velforening sto bak protestaksjonen på mandag. Målet var å vise at planene for bygging av skytebane på Lahaugmoen ikke er populært blant dem som bor i området.

– Vi begynte planleggingen av denne protestaksjonen for fire uker siden, med håp om at kanskje 50 personer ville dukke opp. Vi talte at det var 118 personer som deltok. Det er over all forventning, sier Kristian Alver, styreleder i Skillebekk Vel fornøyd.

Han påpeker samtidig at de vet at det trolig er mange flere som gjerne skulle ha deltatt, men som av ulike grunner ikke fikk vært med.

– Vi kjente et behov for å gjøre noe. Aspektet rundt natur og miljø er godt belyst av Naturvernforbundet, men vi mangler barnefamiliene og markabrukernes perspektiv. Det ville vi belyse, sier Alver.

GODT FORNØYD: Kristian Alver er leder av Skillebekk Vel. Han er godt fornøyd med oppmøtet på mandagens protestaksjon. FOTO: Tom Evensen

Frykter for trivselen

Planen de protesterte mot vil innebære at en ny skytebane etableres i markagrensa ved Gjelleråsen. Det er et populært turområde for mange av dem som bor i Bydel Stovner.

– Skillebekk er lite. Vi møter nye folk i marka hver dag som vi hilser på, det er stor sannsynlighet for at mange av dem bor på Stovner, understreker Alver.

Planforslaget vil innebære at skyteanlegget vil båndlegge cirka 127.000 kvadratmeter når selve skytebanen, støyvoller og veier er etablert. I tillegg anslås det at det vil kunne avfyres opp mot 20.000 skudd gjennom én dag. Bekymringen er stor for at det vil føre til støy og lite trivelig bomiljø i nærområdet.

– Det er mange beboere i området som bruker marka. Alle de vil bli berørt av denne planen, sier Alver.

SOPP-ELSKER: Det er sjeldne sopper i området som planlegges utbygd. Flere av protestene gikk på ønsket om å bevare det biologiske mangfoldet. FOTO: Tom Evensen

Siste sjanse

Forslaget om skytebane er nå inne i siste høringsrunde før det skal behandles i Lillestrøm kommunestyre. Da blir det avgjort om utbyggerne får grønt lys til å bygge skytebane, eller om politikerne mener at miljø- og boforhold blir for utsatt.

– Dette er siste sjanse til å si noe. Da ville vi ikke angre på senere at vi ikke gjorde noe, sier Alver.

Nei til skytebane i Gjelleråsmarka!

I tillegg til protestaksjonen, oppmuntrer velforeningen nå alle til å sende inn høringssvar på planene.

– Vi vet at engasjementet er der. Nå må vi bare få med oss enda flere.

Velforeningen jobber med sitt eget høringssvar. Alver sender dermed en oppfordring til alle som ønsker å bidra:

– Send oss gjerne innspill. Vi ønsker å få fram enkeltmenneskene som blir berørt av planene.

Skytebanen på Lahaugmoen

• Detaljregulering av ny skytebane på Lahaugmoen er nå ute på høring. Høringsfristen er 25. april. Høringssvar sendes på Lillestrøm kommunes nettside.

• Prosjektet er fremmet av Prosjektgruppen Lahaug Skytebane AS.

• Skyteanlegget vil inneholde fire skytebaner, støyvoll og ny vei. For å få plass, vil en kolle måtte sprenges. Det samlede planområdet er på 125 mål.

• En del av planområdet ligger innenfor markagrensa, som har ført til store protester fra Naturvernforbundet og Gjelleråsmarkas venner. Oslo kommune har tidligere uttalt at de er negative til prosjektet. Også Nittedal kommune har varslet innsigelser til prosjektet.

• Beboere i området frykter at det vil bli mye støy som følge av bruk av skytebanen og at det vil gjøre marka mindre tilgjengelig for publikum. Det er også påpekt at Gjelleråsmarka er den minste av Oslomarkaene.