TOK OVER: Eirik Lae Solberg (H, t.v.) og Anne Lindboe (H) endte opp som valgvinnere. Foto: Sindre Veum Apneseth
TOK OVER: Eirik Lae Solberg (H, t.v.) og Anne Lindboe (H) endte opp som valgvinnere. Foto: Sindre Veum ApnesethBilde 1 av 1

2023 oppsummert: Byrådet skiftet farge – og det gjorde også Bjerke

Vi tar et blikk tilbake på de små og store sakene som preget nyhetsbildet i 2023 før året ender.

Høstens store spenningsmoment fant sted i starten av september. Kommunevalget sto for tur, og sittende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) skulle ut i kamp mot Høyre-utfordrer Eirik Lae Solberg.

Det var på forhånd stor spenning om Arbeiderpartiet, SV og MDG ville klare å holde på byrådsmakta atter en gang eller om høyresiden ville kapre makta etter åtte år. Etter valgnatta 11. september sto resultatet der, svart på hvitt:

Arbeiderpartiet hadde tapt for mange velgere. Høyre hadde kapret mange nok. Det rødgrønne byrådet skulle erstattes med et blått.

– Høyre har styrt Oslo før, og hvis velgerne ønsker det, så er vi klare til å overta det ansvaret, sa Eirik Lae Solberg under Høyres valgvake etter at de første prognosene var klare.

Lang vei til mål

Selv etter at valgnatta var over og stemmene telt opp, gjensto det mye før Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe kunne ta over kontorene på rådhuset. Egentlig ønsket den nye byrådslederen seg et bredt og klart flertall, hele veien fra Fremskrittspartiet og til Venstre og KrF. Samarbeidsparti Venstre sendte derimot lange blikk mot bystyrets andre grønne parti, Miljøpartiet de Grønne.

Det endte til slutt opp med at kun Høyre og Venstre fikk fylle byrådskontorene. Frp og KrF, de inviterte samarbeidspartiene, må nøye seg med forhandlingsmakt uten gjeve stillingstitler.

Velgerne forsvant

Arbeiderpartiet tapte mye terreng i årets valg. Ikke minst i Groruddalen. Lav valgdeltakelse ble den store overskriften da kommunevalget skulle oppsummeres. Ikke minst i Groruddalen. Flere av bydelene hadde kun rundt femti prosent deltakelse. Altfor lavt, spesielt fordi dette er den delen av byen som alltid har vært regnet som Arbeiderpartiets fjellgrunn.

– Rent anekdotisk har jeg møtt velgere som sier at de har stemt på Arbeiderpartiet i alle år, men som sier at «nå er jeg ferdig.» De har gått lei, blant annet på grunn av habilitetssakene. Det er en veldig bekymringsverdig utvikling, sa SVs Ola Wolff Elvevold noen dager etter valget.

SNUDDE BJERKE: Aleksander Engevik (V, f.v.), Egil Husmo (H), Jørn Kveseth (Frp) og Adam Tumidajewicz (MDG) inngikk et samarbeid i Bjerke BU og snudde bydelen.

Stødig i bydelene. Eller?

På forhånd var det ingen som spådde at det ville bli store overraskelser i bydelsutvalgene. Tross alt har Arbeiderpartiet «alltid» vært største parti i Groruddalen, med rent flertall flere ganger. De fire BU-lederne fra Arbeiderpartiet så ut til å sitte stødig i lederstolen også etter at valget var klart.

Så kom sjokket. Det hadde vært jevnt i Bydel Bjerke, men når MDGs to representanter valgte å bytte side, tok de med seg flertallet. Dermed kunne Høyres Egil Husmo overta klubba i bydelsutvalget.

– Det har vært en prosess, dette her. Vi har holdt flere samtaler med alle partiene. Fra vår side er vi først og fremst fornøyd med at vi har fått til en såpass bred koalisjon, helt fra MDG til Fremskrittspartiet. Nå blir det bytte på rådhuset, så vi satser på at vi kan få mer innflytelse den veien også. Jeg var veldig glad da vi fikk dette brede samarbeidet på plass, sa Egil Husmo da nyheten ble sluppet.