RAMMER SKJEVT: Tallene fra NAV viser at personer som bor i Groruddalen og Søndre Nordstrand i langt større grad blir arbeidsledige enn på andre siden av byen. Foto: NAV Oslo
RAMMER SKJEVT: Tallene fra NAV viser at personer som bor i Groruddalen og Søndre Nordstrand i langt større grad blir arbeidsledige enn på andre siden av byen. Foto: NAV OsloBilde 1 av 1

38.000 helt eller delvis ledige i Oslo

Korona-effekten på arbeidsmarkedet fortsetter å skape utfordringer for mange. NAVs siste tall før påske har 38.000 personer registrert som enten helt eller delvis ledige.

NAV har registert en økning i antall ledige den siste måneden som følge av strenge koronarestriksjoner i Oslo. Gjennom hele pandemien har ledigheten vært høyest i Oslo, og det er fortsatt situasjonen i dag. Totalt er 37.942 personer registert som enten helt eller delvis ledige i Oslo. Sonja Skinnarland, direktør i NAV Oslo, sier at tallene er direkte koblet til nedstengingen av byen.

– Vi ser at ledigheten i Oslo i mars har økt med til sammen 568 personer sammenlignet med februar, og økningen er primært innen butikk og salg. Vi har en stabil høy ledighet i hovedstaden, og ledighetsøkningen henger sammen med de fortsatt strenge koronatiltakene. Vi må regne med et høyere ledighetsnivå gjennom hele 2021, selv om en gradvis gjenåpning av Oslo etter hvert vil bedre ledighetssituasjonen for flere permitterte som kan vende tilbake til jobbene sine, sier Skinnarland.

Det er spesielt tre bransjer med høy ledighet: reiseliv og transport, butikk- og salgsarbeid, og serviceyrker. Over halvparten av alle som nå går ledige, kommer fra disse tre bransjene. Nesten halvparten av alle som er registrert som arbeidsledige hos NAV er permitterte, men Skinnarland advarer om at det ikke er garantert at alle vil kunne komme tilbake til jobbene sine.

Bydel Stovner har de høyeste ledighetstallene i byen. Her er hele åtte prosent av arbeidsstyrken uten arbeid. Det er også høye ledighetstall i Bydel Alna, hvor 7,9 prosent av arbeidsstyrken er arbeidsledige.