386.476 kroner vil det koste å sette el-anlegget for undervarme i stand. Deretter anslås det at det vil koste rundt 800.000 å drifte anlegget gjennom en vinter. 1,2 millioner kroner er ikke stort i et massivt kommunebudsjett, påpeker Stovner SK, som nå drømmer om å få satt anlegget i stand.
Ingeborg Bjørnevik (Frp) er også klar på at det ikke er store kostnaden. Hun røper at undervarmen på banen til Stovner SK faktisk står øverst på deres prioriteringsliste for 2025:
– Vi har jo gjort oss opp en del prioriteringer som vi skal ta med oss til forhandlingsbordet, hvor prosjektet her er en del av det. Bakteppet er jo nettopp at vi nå sitter i en bydel som er preget av en del sosiale utfordringer. Det gjelder flere bydeler øst i Oslo. Da er blant de viktigste tiltakene vi kan gjøre å kanalisere ressursene inn til idretten.
Hun beskriver tiltaket på Jesperudjordet kunstgress som «lavthengende frukt». Det kan bety godt nytt for utøverne i Stovner Sportsklubb.
– Vi kan rett og slett ikke leve med en situasjon hvor vi har altfor dårlig anleggskapasitet her. Og da kan man jo i hvert fall starte med det, da, plukke den lavthengende frukten hvor man har etablert en infrastruktur. Det gjenstår bare litt kommunal avlastning for at det faktisk skal bli et tilbud for dem som jobber som trenere og dem som bruker idrettstilbudet i lokalsamfunnet sitt, sier Bjørnevik.
Alt står klart
I motsetning til mange andre baner uten varmeanlegg har Jesperudjordet alt klart til bruk, men klubbens økonomi har gjort at de ikke har kunnet skru på varmeanlegget. Dermed er det en langt billigere vei til undervarme der enn mange andre steder, der hele kunstgresset må legges på nytt.
– Vi ønsker å ta et ansvar i bydelen. Vi ønsker å få med alle barn og ungdom. Det klarer vi ikke i dag. Og så er det mange tiltak vi ser på, men ett som er veldig viktig er å få mulighet til å trene om vinteren. Det er jo veldig rart at anlegget har vært her og i all hemmelighet bare har stått her uten at man har hatt råd til å bruke det. Jeg tenker at det ikke er noen vits i å bygge en masse nye undervarmeanlegg hvis man ikke har råd til å bruke dem. Så det er jo et ganske enkelt tiltak. Dette er et område i bydelen som folk bruker mye, påpeker daglig leder i Stovner SK, Mariann Staxrud Utstumo.
Må stenge kunstgresset
I dag kan fotballspillerne i Stovner SK trene på gresset kun frem til det blir minusgrader før kunstgressbanen stenges. Da ender de opp med én time halltrening i uka. Skal de trene utover det, må de tenke alternativt.
– I fjor hadde vi en del felles joggeturer, men det er ikke det samme, sier Kissma Kamara, som trener 16-åringene i klubben.
– Det ville betydd veldig mye for meg, nå som jeg trener bare en gang i uka inne. Når vi kommer tilbake senere, så kommer vi tilbake til utefotballen. Hvis vi trener gjennom vinteren, så hadde vi holdt nivået oppe til sesongstart, påpeker Sajawal Ali Ahmed, som spiller fotball i klubben.
Sammen med kompisen Ali Nader vet han godt hva de mister. At de i tre til fire måneder ikke kan bruke kunstgressbanen går ikke bare utover kvaliteten på treninga. Det går også utover tiden de kan trene når de må dele halltid med de andre idrettene. Ideelt sett vil de to gjerne trene tre til fire ganger i uka. Om vinteren har de én trening i uka. Det ville ikke gagnet bare dem.
– Kan vi bruke kunstgresset på vintertid, så vil det frigjøre halltid til andre hallidretter. Vi er i startfasen med håndball, for eksempel, det er en idrett som da kunne fått mer halltid også om vinteren, påpeker Espen Myrbakken, leder for fotball i Stovner SK.
Lite undervarme i Groruddalen
I dag er det kun én av bydelene i Groruddalen som har bane med undervarme: Bydel Grorud. Oslo Idrettskrets jobber for at de snart skal få selskap fra flere.
– Vi er veldig positive til at kommunen får flere fotballbaner i både Groruddalen og Oslo sør, sier Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets.
– Alle barn og unge skal oppleve å være med på samme moroa som resten av byen. Det skal være et likeverdig idrettstilbud. Det skal være lov å kunne trene tre-fire ganger i uka som 16-åring på Stovner, slik som du kan gjøre på Korsvoll, i Heming og andre steder. Så dette er jo helt avgjørende viktig, slår han fast.
Både de lange linjene og de korte perspektivene er viktige, understreker han. Jesperudjordet og Stovner SK er ett av prosjektene der man kan gjøre noe allerede i 2025.
– Vi må løse noe nå. Og dersom det kan løses, så må vi gjøre noe med det. Da er Jesperudjordet et veldig godt eksempel på at det kun er spørsmål om penger, ikke noe annet.
Optimistiske i klubben
For Stovner SKs drøyt 500 fotballspillere vil det uten tvil ha stor betydning om man får ha kunstgresset åpent året rundt.
– Det har vært litt tøft at det er andre steder i Oslo som har tilgang til et grønt areal, og at det finnes en bane her som er klar til å bli brukt med varmeanlegg. Det er litt urettferdig, tenker jeg, at vi må på joggeturer istedenfor å få spille på banen og utnytte det vi har, sier Ali Nader betenkt.
– Det er veldig mange fotballspillere jeg kjenner i dette miljøet. Hvis vi får til en bane der man kan trene om vinteren, da er det veldig mange som unngår et dårligere miljø. Særlig i dette området, tilføyer Sajawal Ali Ahmed.
– Vi i Stovner SK er klare til å utvide, så for oss er dette noe som vi bare må få på plass, sier daglig leder Utstumo.