FORNØYD GJENG: En fornøyd gjeng etter første nabolagskafe! Fra venstre Mari Riise, Rita Gundersen, Helge Braathen og Astrid Kjellevold (alle fra styret). Foto:
FORNØYD GJENG: En fornøyd gjeng etter første nabolagskafe! Fra venstre Mari Riise, Rita Gundersen, Helge Braathen og Astrid Kjellevold (alle fra styret). Foto:Bilde 1 av 1

Debatt:

Ambulerende grønne nabolagskafeer

Det snakkes og skrives mye om klimakrise og tap av biologisk mangfold. Rapporter basert på vitenskapelige kunnskapsoppsummeringer presenteres på løpende bånd.

• Hvordan overfører vi denne kunnskapen til nabolaget vårt? Hvordan omsettes krisevarsler til lokal handling, her vi bor? 

• Hva kan hver og en av oss gjøre – og hvordan kan vi bedre forstå vår egen rolle i den store omstillingen vi må igjennom for å få ei framtid vi kan leve i? 

Naturvernforbundets lokallag har i flere år arrangert «klimakafeer» med praktiske temaer som sykling, dyrking, klesbytte m.m. Vi har hatt besøk fra andre deler av byen, som har latt seg inspirere til å starte noe liknende. 

I Vålerenga bydelshus har de kalt det «Grønne nabolagskafeer», og de fikk støtte fra Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 til å lage et månedlig program i 2019. Sammen fant vi ut at vi kunne ha nytte av å samarbeide om å videreutvikle dette konseptet, gjennom å dele erfaringer, kontaktnettverk osv og dermed gjøre det lettere å arrangere slike kafeer og spre de til flere nabolag. 

Blomstereng

I Groruddalen arrangerte vi den første «Grønne nabolagskafeen» torsdag i forrige uke på Trosterud, i samarbeid med Dr Dedichens drivhus. Temaet var «Blomsterenger – hvordan får vi det til?» Gro Hilde Jacobsen delte av sin rike kunnskap og erfaring. Hun er til daglig rådgiver innen urbant landbruk og biologisk mangfold i Bymiljøetaten og jobber blant annet med anlegg og skjøtsel av Oslo kommunes blomsterenger. Ja for visste du at det pågår en aktiv utvikling av blomsterenger i Oslo?

– I 2015 ble det vedtatt en egen bystyresak om å styrke biomangfoldet i Oslo. Den sier bl.a. at det er nødvendig å sikre, skjøtte og utvikle et nettverk av viktige naturkvaliteter innenfor Oslos byggesone, siden mange arter neppe vil overleve med så små og isolerte naturområder som vi har i Oslo i dag. Bymiljøetaten arbeider derfor med å se på hvordan vi kan etablere et nettverk av blomsterenger, der avstanden mellom områdene blir så liten at mange pollinatorer kan forflytte seg mellom dem, forteller Jacobsen.

– I løpet av tre års arbeid med etablering av blomsterenger i byggesonen i Oslo har Bymiljøetaten nesten doblet antall og areal blomsterenger som vi skjøtter. Vi benytter kun stedegne planter som har sitt genetiske opphav i regionen og derfor er tilpasset våre forhold. Det er stor interesse for frø av ville planter, så i samarbeid med Deichman Grünerløkka holder vi på å bygge opp et frøbibliotek for ville engplanter fra Oslo, der interesserte Osloborgere bidrar til frøproduksjonen. Dette vil bidra til bevisstgjøring av betydningen av lokalt frømateriale og produksjon og bruk av naturlig hjemmehørende arter, sier hun.

Ambassadører

De nær 30 som var innom drivhuset denne kvelden var en svært engasjert forsamling som hadde mange spørsmål. Mange var «humleambassadører», som tidligere har vært omtalt i avisa, og kom fra både Grorud, Bjerke, Alna og Stovner.

Etter foredraget var det tid for praktisk frøsamling. Gro Hilde hadde med avblomstrede ville vekster og viste hvordan frøene skal høstes. Midt oppi frøutstyr og planter fikk vi også smakt på herlige retter tryllet fram av engasjerte medarbeidere i Dr. Dedichens drivhus/Trosterud parsellhage. 
Tusen takk til vertskap, foredragsholder og deltakere for en inspirerende, lærerik og morsom kveld! Vi håper det kommer mer om temaet blomstereng i en manual som kan brukes av borettslag og andre som ønsker å anlegge eng.

Følg med – kanskje det dukker opp en «Grønn nabolagskafe» nær deg! 

Komme i gang?

Kan hende er det flere grupper og miljøer der ute som trenger en dytt for å komme i gang?

Du som leser dette er hjertelig velkommen til å foreslå både sted, tema og aktuelle samarbeidspartnere – og engasjere deg sammen med oss i å utvikle dette videre som et «rullende» kafetilbud rundt i dalen.

Ta kontakt på telefon 41 32 39 69 eller pioner8@frisurf.no.