PÅSKEHAREN VAR GENERØS I ÅR: Elliot Dean Wood, (f.v.) Henriette Skretteberg, Kalle Fostervoll og Morten Borge. Her har klubbledelsen nettopp mottatt årets største påskeegg fra investeringsselskapet Ferd, slik at de kan videreutvikle sitt tilbud til barn og unge.
PÅSKEHAREN VAR GENERØS I ÅR: Elliot Dean Wood, (f.v.) Henriette Skretteberg, Kalle Fostervoll og Morten Borge. Her har klubbledelsen nettopp mottatt årets største påskeegg fra investeringsselskapet Ferd, slik at de kan videreutvikle sitt tilbud til barn og unge. FOTO: Øystein KiellandBilde 1 av 5
SJAKKBRETT: Ellingsrud IL fikk også ti flotte sjakkbrett, slik at klubben kan begynne å tilby organisert sjakk.
SJAKKBRETT: Ellingsrud IL fikk også ti flotte sjakkbrett, slik at klubben kan begynne å tilby organisert sjakk. FOTO: Øystein KiellandBilde 2 av 5
SAMFUNNSANSVAR: Henriette Skretteberg jobber med sosiale investeringer i Ferd, og mener det er viktig at private bedrifter også bidrar til prosjekter av samfunnsmessig betydning. Hun er stolt over å gi denne målrettede støtten til Ellingsrud IL.
SAMFUNNSANSVAR: Henriette Skretteberg jobber med sosiale investeringer i Ferd, og mener det er viktig at private bedrifter også bidrar til prosjekter av samfunnsmessig betydning. Hun er stolt over å gi denne målrettede støtten til Ellingsrud IL. FOTO: Øystein KiellandBilde 3 av 5
DEN STORE MELDINGEN: Her er et skjermbilde av meldingen Ellingsrud IL støtte på da de åpnet kommentarfeltet på sin Facebook-side. Innlegget var lagt ut i forbindelse med klubbens 50-års jubileum.
DEN STORE MELDINGEN: Her er et skjermbilde av meldingen Ellingsrud IL støtte på da de åpnet kommentarfeltet på sin Facebook-side. Innlegget var lagt ut i forbindelse med klubbens 50-års jubileum.Bilde 4 av 5
Faksimile fra Akers Avis Groruddalen 29. april 1992, fra da Morten Borge selv spilte for Ellingsrud IL som barn. På det store bildet står han som nr. 3 bak fra venstre.
Faksimile fra Akers Avis Groruddalen 29. april 1992, fra da Morten Borge selv spilte for Ellingsrud IL som barn. På det store bildet står han som nr. 3 bak fra venstre.Bilde 5 av 5

Årets største påskeegg: Konsernsjefen gir 2,4 millioner til Ellingsrud IL

Da konsernsjef Morten Borge i investeringsselskapet Ferd torsdag presenterte selskapets økning  i egenkapitalen i 2023 på 2,8 milliarder kroner, var det flere av de store riksdekkende  mediehusene som ville ha tak i ham. Likevel valgte Borge å ta turen tilbake til sine røtter på Ellingsrud for å lage en reportasje med Akers Avis Groruddalen og Ellingsrud IL.

I sommer tok avisen Borge med seg hjem til hans oppvekststed Ellingsrudåsen, hvor han tok reisen tilbake gjennom sin barndom der. I reportasjen fortalte han om drivkrefter og motivatorer som har hjulpet ham å bli den mannen han er i dag, og at han etter hvert som tiden har gått er blitt bekymret for den skjevfordelte utviklingen i Oslo.

– Det er velkjent at Oslo har blitt en mer og mer delt by, spesielt når en ser på forskjellene mellom øst og vest. Selv hadde jeg en trygg og god oppvekst i et flerkulturelt miljø, men etter hvert som jeg ble eldre begynte jeg å skjønne at øst var annerledes enn vest. Det var færre muligheter tilgjengelig, og skolen jeg gikk på, Hellerud vgs, ble til og med kalt for «Ghettoskolen», forteller Borge.

Faksimile fra Akers Avis Groruddalen 29. april 1992, fra da Morten Borge selv spilte for Ellingsrud IL som barn. På det store bildet står han som nr. 3 bak fra venstre.

I artikkelen fra sommerens møte med Morten Borge fortalte han at noen av de mest begavede jevnaldrende i vennegjengen hans droppet høyere utdanning fordi de måtte tjene penger. I dag, over to tiår etter at han forlot Groruddalen for å ta høyere utdanning, legger han merke til at ulikhetene i Oslo bare har fortsatt å øke.

– Det er trist at det er så mange talenter som ikke får utløp for sitt potensial fordi de må prioritere de enkle pengene. Sånn skal det ikke være, for alle i Oslo bør ha like gode muligheter, sier den engasjerte konsernsjefen.

Grunnlaget ble lagt på Ellingsrud – nå vil konsernsjefen i Ferd gi tilbake til Groruddalen

En enorm gave

I anledning Ellingsrud ILs 50 års jubileum, leverte Borge et stort og flott påskeegg med en saftig sum på innsiden for å støtte klubbens arbeid. Han håper bidraget kan føre til at ungdom blir lengre i idretten.

– I dag gir vi en gave til Ellingsrud IL som gjør at klubben kan styrke seg, og det er en bursdagsgave på 2,4 millioner kroner over de neste tre årene. Vi håper gaven kan være med på å rekruttere flere medlemmer, ha flere arrangementer og ikke minst at flere unge står i idretten lengre, sier Borge, mens han overrekker gaven til klubbens ledere.

For den nye daglige lederen i Ellingsrud IL, Elliot Dean Wood, kom gaven som en velsignelse signert Morten Borge. For Wood, som begynte som daglig leder så sent som i september, betyr dette alt for hvilken retning han har lyst til å styre klubben videre.

– Først og fremst må jeg uttrykke hvor fantastisk dette er; gaven er ekstremt verdifull og har alt å si for vår klubb. Da jeg ble daglig leder i september hadde jeg et klart mål om å styrke idrettslaget vårt, og dette gir oss et fantastisk momentum. En slik gave er ikke noe man mottar hver dag!

– Nå håper jeg at vi gjennom denne gaven kan inspirere flere unge til å delta på våre idrettsaktiviteter. Vår takknemlighet kan ikke engang måles akkurat nå, forteller en smilende Wood.

– Hva vil dere bruke pengene til?

– Store deler av midlene vil bli brukt til å ansette en person som kan jobbe fast sammen med meg. Med summen vi nå mottar har vi råd til ansette denne personen i flere år fremover, uten at det går utover klubbens økonomi – det er helt fantastisk. Selv om vi ennå ikke er helt sikre på nøyaktig hvilke ansvarsområder denne stillingen vil ha, er vi overbevist om at dette kun vil ha positive innvirkninger for vår klubb, sier Wood.

Morten Borge (f.v.), Kalle Fostervoll, Elliot Dean Wood. FOTO: Øystein Kielland

Dette var stort ikke bare for Wood, men også for Borge, som med sitt store hjerte for Ellingsrud hadde den store gleden å overrekke gaven.

– Ferd og familien Andresen har et stort og bankende hjerte for Oslo, og ettersom jeg har vokst opp på Ellingsrud så er dette ekstra spesielt for meg, forteller en smårørt Borge.

– Vi ansatte i Ferd er heldige som får lov til å bidra til å gi tilbake til samfunnet vi er en del av.

Det var styreleder i Ellingsrud IL, Hans Qvortrup, som tok telefonen til Sabha Qureshi-Holen, prosjektleder for Oslo-satsingen hos Ferd AS, da gaven ble avslørt. Gaven kom som et gledessjokk for alle i klubben etter hvert som ordet spredte seg.

– Da vi fikk vite dette satt vi med årsmøtepapirene og hadde litt trøbbel med forsinkelser av årsregnskapet. Økonomien har ikke vært den beste i 2023, men så kom plutselig meldingen om en overraskelse fra Ferd. Det var styreleder Hans Qvortrup som plukket opp telefonen og ringte Qureshi-Holen, sier leder for fotballgruppa, og nestleder i hovedstyret på Ellingsrud, Kalle Fostervoll.

Ferd vil satse enda mer på Groruddalen og Oslo Sør

Nå engasjerer Borge seg i styringsgruppa for Ferds nye Oslo-satsing der de samler ideelle, private og offentlige aktører for å gjøre en innsats i noen av Oslos mest undervurderte
bydeler.

– Det som er flott er at vi også gir støtte til andre organisasjoner og sosiale entreprenører som gir barn og unge muligheter i hovedstaden. Jeg tror det er større sannsynlighet for at man for eksempel fullfører videregående skole, dersom man er en del av et sosialt fellesskap med trygge rammer. Vi vil ikke si at vi gir bort penger, men heller at vi investerer i ungdommen, forteller Borge.

SAMFUNNSANSVAR: Henriette Skretteberg jobber med sosiale investeringer i Ferd, og mener det er viktig at private bedrifter også bidrar til prosjekter av samfunnsmessig betydning. Hun er stolt over å gi denne målrettede støtten til Ellingsrud IL. FOTO: Øystein Kielland

Til Ellingsrud flerbrukshall hadde utviklingssjef for sosiale investeringer i Ferd Sosiale entreprenører, Henriette Skretteberg, kommet for å være med og dele ut gaven. Hun fortalte også mer om Ferds Oslo-satsing og hvordan de samarbeider med andre.

– Å skape et inkluderende samfunn er ikke bare et kommunalt ansvar, det er et felles ansvar. Ved å samle og koordinere innsatsen til både private og ideelle aktører kan vi sammen støtte opp om de kloke løsningene, som fører til mer like muligheter for flere. Vi vil legge til rette for at flere deltar i lek og aktivitet, gjennomfører videregående skole og får en varig tilknytning til arbeidslivet. Og gjennom godt samarbeid med det offentlige kan vi skape mange synergier.

– Hvilke områder i Oslo fokuserer dere på?

– De bydelene vi fokuserer på er Stovner, Grorud, Alna og Søndre Nordstrand. Til tross for utfordringer er det så mye inspirerende som skjer i disse bydelene. Sosiale forskjeller i Oslo påvirker mange unges fremtidsutsikter. Vi vil bidra til at talenter, ressurser og ideer som samfunnet trenger i fremtiden blir sett og løftet fram.

– Noen av de viktigste målene våre for dette prosjektet er at ungdom fullfører videregående skole, og at bydelene har gode aktivitetstilbud, sier hun.

Kickstarter «Sommersjakk» på Ellingsrud med sjakkbrett

Det var ikke bare årets største påskeegg som ble gitt til Ellingsrud IL. Ellingsrud-gutten hadde også tatt med seg ti sjakkbrett slik at klubben kan tilby organisert sjakk for første gang i klubbens historie.

– Ikke bare skal vi gi en gave til Ellingsrud IL i dag, men vi har også med oss ti sjakkbrett for å kickstarte «Sommer-sjakk» på Ellingsrud. Vi har fått med oss en kvinnelig ukrainsk stormester, Olga Dolzjikova, som skal komme hit for å lære barn - og voksne - mer om sjakk. Kanskje får vi en ny stormester i sjakk etter at Magnus Carlsen gir seg, og kanskje er han eller hun fra Ellingsrud, sier en smilende Borge.

SJAKKBRETT: Ellingsrud IL fikk også ti flotte sjakkbrett, slik at klubben kan begynne å tilby organisert sjakk. FOTO: Øystein Kielland

– Vil du komme hit for å utfordre Olga?

– Det skal jeg love deg!

– Jeg kan garantere at jeg kommer til å tape, men jeg har lært en masse av Olga, og ser fram til å spille mot henne. Vi håper at sjakkbrettet kan bli et symbol på en ny aktivitet her på Ellingsrud, avslutter Morten Borge.

Ferd

Ferd er et familieeid investeringsselskap som i 2023 hadde en verdijustert egenkapital på 45,8 milliarder kroner. De eier kjente merkevarer og ble startet av Andresen-familien som en tobakksfabrikk i 1778.

Kilde: ferd.no