Ravnkollen borettslag på Romsås har investert 4,2 millioner kroner i solcelleanlegg på takene til borettslagets tre parkeringshus. Solcelleanlegget er på drøyt 3000 kvadratmeter, noe som nesten er en halv elleverbane. Generalforsamlingen vedtok investeringen i desember i fjor, og 24. august var det byggestart.
– I løpet av en syvårsperiode håper vi å ha spart inn hele kostnaden på investeringen av solceller, som utgjør ca. 4,2 millioner kroner, sier nestleder i styret, Thomas Holmesland.
Nå kan borettslaget produsere 400.000 kilowattimer i året. Det er nok til å dekke forbruket til 20 eneboliger. Solcelleanlegget består av 738 paneler.
– Vi er i en tid hvor grønt klima er veldig viktig, og muligheten til å spare penger på langsiktig vis er veldig viktig for alle som bor her oppe. Så å kunne lage fornybar energi og gjøre grønne tiltak på lik linje som vi har gjort med søppelbrønner, er med på å gjøre oss til et grønnere borettslag.
Holmesland kan ikke på stående fot redegjøre for hvordan investeringen vil påvirke felleskostnadene.
ET AV FÅ: Ravnkollen borettslag tilhører en forholdsvis liten gruppe borettslag som har investert i solcelleanlegg i Oslo. Selv er de strålende fornøyd med den grønne satsingen, og inviterte til feiring med boller og brus. Her fra det ene anlegget med Carina Hiorth, Thomas Holmesland og Håkon Stamgård i Enny.
Store prosjekter
OBOS har vært konsulenter og bidratt med støtte fra sin miljøkonto. Så langt er det få borettslag i Oslo som har gått til anskaffelse av solcelleanlegg.
– Det er ikke så mange som har anskaffet det, men det er mange som vurderer det og har søkt om tilskudd, sånn at de har det i boks. Så får vi se om det er flere som biter på, sier Carina Hiorth, prosjektleder i OBOS.
Det var invitert til en liten fest på Romsås med både borettslaget, OBOS og entreprenør Enny mandag.
– Det er veldig gøy å få åpne det nye solcelleanlegget, og at vi har kommet dit at et borettslag på vår størrelse tør å investere i grønn fremtid. Det er kjempekult, sier nestleder Holmesland.
Det er først om syv år investeringen er nedbetalt. Håpet er da at felleskostnadene blir lavere.
– Sånn at det kommer alle våre beboere til gode, forklarer Holmesland.
I tillegg til solcelleanlegg jobber borettslaget med å rehabilitere badene.
– Nå gjelder det å bli ferdig med våtromsrehabiliteringen som er estimert ferdig i 2026. Og så er det da å finne andre måter vi kan gjøre gode besparelser på, avslutter Holmesland.
ET AV FÅ: Ravnkollen borettslag tilhører en forholdsvis liten gruppe borettslag som har investert i solcelleanlegg i Oslo.