LANGVEISFARENDE UNGUTT: Kay Montarce er utvekslingsstudent fra Argentina og bor nå på Rødtvet. Da president Tone Marie Falch i Grorud Rotary spurte om han ville fortelle litt om sitt hjemland, stilte han opp — og ble belønnet med et par selbuvotter.
LANGVEISFARENDE UNGUTT: Kay Montarce er utvekslingsstudent fra Argentina og bor nå på Rødtvet. Da president Tone Marie Falch i Grorud Rotary spurte om han ville fortelle litt om sitt hjemland, stilte han opp — og ble belønnet med et par selbuvotter. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 1

Da Kay (17) la ut på sin første flytur, lettet han fra Argentina — og landet ikke før han kom til Rødtvet!

Vel, det var en mellomlanding i Argentina og Europa før han til slutt landet på Gardermoen. Men grunnen til at Kay Montarce gikk ombord i et fly for aller første gang var at han skulle til Rødtvet, hvor han  skal bo i et år som utvekslingsstudent.

– Ja, det var faktisk min første flytur, smiler Kay.
Hans reise til Norge og Rødtvet, og hvorfor han er her, synes prest i Grorud menighet, Tone Marie Falch, var så spennende at hun som president i Grorud Rotary inviterte Kay til et medlemsmøte for å fortelle litt om sitt fedreland, samt hans inntrykk av Norge og Groruddalen så langt.

Det ble et hyggelig møte med en svært oppegående ung mann som allerede etter et par måneder har lært seg en god del norsk.

Deilige kjøtt

Han presenterte historiske fakta om Argentina som er et stort, geografisk mangfoldig land som spenner fra fjell til sletter, og med rundt 45 millioner innbyggere. Argentina er det åttende største landet i verden. Ellers minnet han oss om at landet er kjent for sitt deilige kjøtt, tango og lidenskap for fotball – så ikke overraskende nevnte han Diego Maradona og Lionel Messi blant de argentinere folk flest kjenner til. Men det er nok ikke alle som er fullt klar over at pave Frans er født i Argentina under navnet Jorge Mario Bergoglio. Dessuten er det argentinere som står bak oppfinnelser som pennen, engangssprøyten og identifikasjonssystem for fingeravtrykk.

Stor interesse

Men det var sin fødeby La Plata Kay var mest stolt over å presentere. Byen som ble tildelt to gullmedaljer i kategoriene «Fremtidens by» og «Best bygde implementering». Et eksempel på en  planlagt by, anerkjent for sin utforming, et perfekt torg med en «historisk akse», samt utforming av diagonalene som krysser den. En måte å bygge by på som ikke minst BU leder i Bydel Grorud, Anders Røberg-Larsen, fattet stor interesse for.

Foredraget Kay holdt var skrevet på norsk — svært imponerende i seg selv.

En utfordring

Han valgte å bli utvekslingsstudent i Norge fordi han ville oppleve et helt annerledes land enn for eksempel Italia og Spania som ville ligne mer på hans eget. Men han medgir at det er forbundet med stor spenning å dra så langt hjemmefra til et helt ukjent sted.
– Det er en utfordring som hver dag bringer fram den beste versjonen av meg, slo han fast.
Hans søster var for øvrig utvekslingsstudent i Tyskland for noen år siden.

Men den aller største utfordringen så langt er det norske språket, fordi undervisningen på Oslo Katedralskole, hvor han går  på 2. videregående, kun foregår på norsk.
– Det er godt jeg kan bruke google til å oversette, slår Kay fast.
Men som sagt har han allerede etter et par måneder lært seg mye norsk.

– Jeg føler at du har en stor fremtid, så følg dine drømmer, oppfordret Tone Marie til slutt — før hun også ba ham holde seg varm i den kommende vinteren her i landet.

Dermed ble det et par selbuvotter som takk for at han stilte opp hos Grorud Rotary.