BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er bekymret for at Oslofolk nå nærmer seg et bristepunkt for hvor lenge de tolererer smittetiltakene. Foto: Oslo Kommune/Sturlason. Foto: Foto: Oslo Kommune/Sturlason
BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er bekymret for at Oslofolk nå nærmer seg et bristepunkt for hvor lenge de tolererer smittetiltakene. Foto: Oslo Kommune/Sturlason. Foto: Foto: Oslo Kommune/SturlasonBilde 1 av 1

Synkende smittetall til tross:

– Det kommer ingen lettelser denne uka

Byrådet gir ingen lettelser denne uka, men gir tegn til at de nå ønsker å gjenoppta kontroll over byens smittetiltak og forberede byen på gradvis gjenåpning. Hensyn til mental og fysisk helse er viktig.

– I dag er det nøyaktig tre måneder siden vi innførte den sosiale nedstengingen av Oslo, begynte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen tirsdag.

Nå begynner også byrådslederen å se seg lei av strenge tiltak. Selv om det ikke er aktuelt med lettelser denne uka, er han innstilt på at Oslo skal gjenoppta kontroll over hvilke tiltak som skal gjelde i kommunen.

– Det er for Oslo sin del uaktuelt å vente til man har null smitte før man åpner igjen. Til det er tiltaksbyrden for tung, sier han videre, og fortsatte:

– Jeg er oppriktig bekymret for at Oslo nå nærmer seg et bristepunkt. Det går en grense for hvor tung belastning folk kan bære over tid, og fremover må andre hensyn begynne å veie tyngre.

Selv om det ikke blir lettelser denne uka, planlegger byrådet overgang til gult nivå for videregående skoler, og gjør forberedelser for å kunne lette på flere tiltak fremover.

– Vi må balansere hensyn til smittevern med øknomisk gjenåpning av byen vår i tiden fremover, sier Johansen.

Byrådet har ikke ønsket å sette et konkret tall for når man kna gjenåpne. Det vil de fortsatt ikke, som helsebyråd Robert Steen (Ap) forklarer:

– Vi kommer ikke til å gi noe konkret tall. Til det er pandemien for uforutsigbar. Hver gang vi har følt at vi har fått mer kontroll, har det oppstått noe nytt.

Vil ha vaksineprioritering

På tross av at smitten i Oslo er dobbelt så høy som på nasjonalt nivå, er det flere kommuner som har kommet lengre i vaksineringen. Det er både Johansen og Steen kritiske til.

– Den eneste veien ut av dette er vaksinering. Jo fortere vi får vaksinert, jo bedre. Jeg sier til regjeringen: prioriter områder med høy smitte. Om vi får stoppet variantene her, så vil de heller ikke spre seg videre, sier Steen.

Mellom 12-13 prosent av alle sekvenserte tester er i dag en mutert variant, men helsemyndighetene og smitteteamene behandler nå alle tilfeller som om de er muterte. Prosentandelen er den samme som man ser i Danmark, men ettersom Norge hadde betydelig lavere smitte enn Danmark da man oppdaget dette, har man bedre kontroll. Steen anbefaler likevel at man har is i magen en stund til:

– Mange byer har gått før oss, og mange har gått feil, minner han om.