idedugnad senteret 005
FOTO: Bjørn Edvard EngstrømBilde 1 av 2
idedugnad senteret 002
FOTO: Bjørn Edvard EngstrømBilde 2 av 2

Ellingsrudåsen senter: Hvordan skape nytt liv på torget og i lokalene rundt?

Ellingsrudåsen senter har hatt tomme lokaler gjennom lang tid. Denne uka var bydelen, OBOS, Ferd sosiale entreprenører, Pådriv Oslo og folk fra nabolaget samlet for å få fram ideer og forslag til hvordan vi sammen kan skape liv og aktivitet på nærsenteret.

Nabolaget var invitert til å melde seg på en «Pådriversamling» for å skape liv og aktivitet på og rundt torget. Denne fant sted torsdag 14. mars i Forandringshuset Ellingsrud. Mer enn 60 personer hadde møtt fram for å være med på idédugnaden om hvordan vi kan skape mer aktivitet og bedre trivsel på sentret både for ungdom og voksne. Samlingen ble arrangert i et samarbeid mellom Alna bydel, OBOS Samfunnsarena, Ferd Sosiale Entreprenører og Pådriv Oslo foruten en rekke lokale ildsjeler.

Pådriv Oslo sto for en stram og god regi på idemyldringen. De er et ideelt selskap som bistår bydeler, næringslivsaktører og frivillige i samarbeid om prosjekter av samfunnsnyttig karakter. Oslo kommune, OBOS, Forandringshuset, NMBU og VIF er noen av deres partnere. De har også lokale pådrivere som enkeltmedlemmer.

Det var mye energi, stort engasjement og kom mange gode og konkrete forslag til hva som kan gjøres. Deltakerne ble inndelt i grupper som arbeidet ved hvert sitt bord etter at bydelen, OBOS, Ferd og Astrid Kjellevold som beboer og lokal pådriver hadde holdt sine korte innledninger.

Et forslag som ble skissert innledningsvis er å skape et «bærekraftsenter» på Ellingsrud – et nabolagssenter basert på både sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft, med en blanding av frivilligsentral, ombruks- og reparasjonslokale og flerbruksrom, gjerne med en kafé drevet som ungt sosialt entreprenørprosjekt. En sammenkobling av ledige lokaler på sentret vil gi mulighet til å sambruke og stenge av lokaler alt etter hva som er i bruk. Det vil gi mer plass til kurs og møter, minikonserter og foredrag samt torgaktiviteter i deler av året. En styrket frivilligsentral vil kunne fungere som en «paraply» over nye nabolagsaktiviteter på sentret.

«Ombruket» er et lokalt tiltak som er vokst fram av nabolagsmarkeder i borettslagene. Det er blitt en populær møteplass der naboer kan gi og få alt fra klær til hus-og-hjem-saker. Ombrukslokalet befinner seg i dag i utkanten av sentret og har ønsker om utvidelse for mer gjenbruk og reparasjon. Det har vært drøftet om «Ombruket» kunne flytte inn på torget og bli en kjerneaktivitet med kobling til frivilligsentralen.

Flere lokale aktører, som Forandringshuset, idrettslaget, Ombruket, andelslaget Enga og frivilligsentralen er opptatt av å skape variert arbeidstrening for ungdom i samarbeid med NAV og lokalt næringsliv.

Kafé/bokkafé ble nevnt av flere grupper. Utekafébord, lekeapparater, sjakkbord, plantekasser med varierte vekster, utetrening og mini-utekonserter ble nevnt som tiltak for å få folk til å stoppe opp og oppholde seg på torget – ikke bare haste forbi. Det kom også forslag om et frisbeeanlegg i skogsområdet nærmest sentret. Ellingsrud skole kunne fortelle at det kommer et flott bibliotek i den nye ungdomsskolen. Dette vil være åpent for nabolaget og ligge nært sentret.

Noen etterlyste bedre belysning på sentret.

En utfyllende oppsummering fra idédugnaden blir i løpet av kort tid lagt ut på bydelens nettsted for lokale innspill, alnainvolverer.no. Alle er invitert til å fremme ideer på dette nettstedet, som vil være åpent for innspill i cirka tre uker fra 15. mars. Du kan enkelt logge deg på og skrive dine ideer, samt støtte eller kommentere andres.

Ellingsrud har et stort potensial for å skape gode møteplasser på tvers av alder og kulturbakgrunn.  Det oppfølgende arbeidet i tida framover blir avgjørende. Det kan bli aktuelt med ressursgrupper som jobber med konkrete tiltak og pop-ups for utprøving av ideer.