ENDELIG KLARSIGNAL: Seksjonsleder i Bydel Grorud Habib Tahir (t.v.) og leder ved Raven Romsås Shuayb Yassin Mohammed gleder seg til å kunne ha aktiviteter innendørs. De er glade for at barn og unge prioriteres først når det er snakk om lettelser. Foto:
ENDELIG KLARSIGNAL: Seksjonsleder i Bydel Grorud Habib Tahir (t.v.) og leder ved Raven Romsås Shuayb Yassin Mohammed gleder seg til å kunne ha aktiviteter innendørs. De er glade for at barn og unge prioriteres først når det er snakk om lettelser. Foto:Bilde 1 av 1

ENDELIG grønt lys til å åpne

Fritidsklubbene har hatt mer eller mindre stengt siden midten av november, med noen korte avbrudd. På mandag kom endelig beskjeden ansatte og unge har lengtet etter: de kan åpne.

Det var en lenge etterlengtet beskjed som kom mandag, da fritidsklubbene endelig igjen kunne åpne. Med unntak av et kort avbrekk i romjula og to dager før utbruddet i Nordre Follo ble kjent, har fritidsklubbene vært stengt for besøk siden byrådet innførte sosial nedstenging. For seksjonsleder Habib Tahir og leder ved Raven Romsås Shuayb Yassin Mohammed var det en etterlengtet beskjed å få.

– Vi har vært ute og møtt ungdommene når vi har hatt stengt, og vi hører fra ungdommene at de sliter, forklarer Habib.

Fritidsklubbene er for mange ungdommer i Groruddalen et fristed, der de får plass og rom til å være sosiale og gjøre aktiviteter. Både Habib og Shuayb er bekymret for at de som trenger tilbudet på fritidsklubbene mest, blir ekstra sårbare i denne tiden. De håper at når de får åpne denne gangen, så får de muligheten til å holde åpent lengre.

– Det har vært et savn for alle å kunne ta i bruk fritidsklubbene, så det er betryggende å se at byrådet og regjeringen prioriterer barn og unge når de kommer med lettelser, sier Habib.

Viser viktigheten av tilbudet

Selv om Habib, Shuayb og resten av kollegaene i lang tid har vært klar over hvor viktig det er å ha gode aktivitetstilbud til barn og ungdom, så er det mye som tyder på at det har gått opp for resten av byen også. Spesielt i Groruddalen, der trangboddhet og levekårsutfordringer er en betydelig utfordring, er fritidsklubbene viktige.

– Det vi er bekymret for er at de relasjonene som er mellom ungdomsarbeiderne og ungdommene har gått tapt når de ikke har fått møte hverandre på fritidsklubbene, påpeker Shuayb.

De ansatte ved fritidsklubbene har måttet møte ungdommene ute, men det blir ikke det samme. Nå som det heller ikke har vært mulig å sitte inne på steder som Bislett kebab har ungdommene færre steder å møtes.

– De blir rådville. Selv om de vet at kjøpesenteret er stengt og at de ikke kan sitte inne, så har de ingen steder å gå, så da ender de opp der uansett. Eller så må de bare stå ute, sier Shuayb.

Gleder seg til å komme tilbake

Da byrådet forrige gang ga klarsignal for gjenåpning av fritidsklubbene, gikk de hardt ut i Bydel Grorud med budskapet om at det igjen var mulig å komme tilbake. Dermed ble skuffelsen stor da de måtte gå tilbake på åpningen bare to dager senere. Denne gangen er det litt mer forsiktig optimisme å spore hos Habib og Shuayb. På onsdag er de klare for å åpne igjen.

– Vi gleder oss masse til å kunne ha barn og unge innom fritidsklubben. Foreløpig så venter vi på fullstendige retningslinjer fra byrådet om hvordan vi kan drifte, men vi har satt en maksgrense på 20 personer. Så deler vi opp kveldene i to og har åpent for kohorter. For eksempel gjør vi at åttende trinn på Apalløkka kan være samlet, og en annen dag er det kun niende trinn, forklarer Habib.

Om alt går etter planen vil de ha besøk av nærmere 450 barn og unge i uka. Med vinterferien rett rundt hjørnet er håpet at det blir enda flere lettelser i tiden fremover slik at dagsturene trygt kan gjennomføres også i år.