MÅ STYRKE VALGDELTAKELSEN: Kjersti Stenseng (Ap, f.v.), Mari Morken (Ap) og Nasreen Begum (Bydelsmødrene) mener at det er helt avgjørende å finne gode tiltak som kan styrke valgdeltakelsen blant personer med minoritetsbakgrunn. Foto:
MÅ STYRKE VALGDELTAKELSEN: Kjersti Stenseng (Ap, f.v.), Mari Morken (Ap) og Nasreen Begum (Bydelsmødrene) mener at det er helt avgjørende å finne gode tiltak som kan styrke valgdeltakelsen blant personer med minoritetsbakgrunn. Foto:Bilde 1 av 1

– Mange med minoritets-bakgrunn skjønner ikke at deres stemme er viktig. Det må vi få fram at den er!

Personer med minoritetsbakgrunn, og spesielt minoritetskvinner, stemmer i mindre grad enn andre i samfunnet. I Bydel Alna stemmer kun litt over 50 prosent av dem som kan.

En av organisasjonene som ønsker å endre på dette er Bydelsmødrene. Initiativtaker Nasreen Begum har engasjert seg i arbeidet, slik at ressursene i Bydelsmødrene kan bidra til at personer med minoritetsbakgrunn i større grad skal ta del i demokratiet og bruke stemmeretten sin.

– Vi jobber målrettet for å få flere med minoritetsbakgrunn til å bruke stemmeretten sin. Mange skjønner ikke at deres stemme er viktig og kan utgjøre en forskjell, så det er det viktig for oss å tydeliggjøre, forklarer Begum.

Bydelsmødrene har kjørt et eget program for å kunne gi bedre informasjon til beboere i sin bydel. Det har blant annet innebåret presentasjon fra alle partiene, der deres politikk ble presentert. Samtidig fikk Bydelsmødrene mer informasjon om den demokratiske prosessen.

– Når de har fått den informasjonen, kan de gå ut og gi riktig informasjon til andre, sier Begum.

En av utfordringene Begum har merket seg er at mange sliter med å forstå formuleringene i partiprogrammene, og hvordan de skal stemme.

– Vi har derfor lagd videoer på ulike språk for å vise hvordan man stemmer, forklarer hun.

For hva gjør man dersom man ønsker å endre rekkefølgen på lista? Hvor skal man eventuelt sette kryss for å stryke en kandidat? Denne typen spørsmål skal Bydelsmødrene kunne svare på.

Lav oppslutning

Leder av bydelsutvalget i Bydel Alna, Mari Morken, kjenner godt til problemstillingen. Sammen med partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, tok hun derfor turen til Furuset. Dette er den delbydelen i Alna som har lavest stemmetall. Det bekymrer henne.

– Her er vi nede på 53 prosent som velger å stemme. Selv i valgkretsen rundt Hellerud videregående, som er høyest i bydelen, er den kun på 65 prosent. Da er det klart at vi har en utfordring, påpeker Morken.

Å gjøre det enklere å stemme er en viktig forutsetning for å få flere med minoritetsbakgrunn inn i stemmelokalene. Lett tilgjengelig forhåndsstemming, som lokalet ved Furuset senter, er en av mulighetene.

– Jeg håper at flere velger å forhåndsstemme i år. Vi er jo en bydel som har vært ganske kraftig rammet av korona og hvor vi nå ser at det blusser opp igjen. Da er det lurt å unngå store køer på valgdagene, sier Morken.