GULL VEID I FISK: Svein Gabrielsen slo to «fluefiske» i en smekk med bildet av broren Bjørn Fredrik i aksjon i Femundsmarka nasjonalpark. Reisefølget på tre var ikke sjenerte og fikk opp mot 40 fisk på kroken - og seier i sommerfotokonkurransen.
GULL VEID I FISK: Svein Gabrielsen slo to «fluefiske» i en smekk med bildet av broren Bjørn Fredrik i aksjon i Femundsmarka nasjonalpark. Reisefølget på tre var ikke sjenerte og fikk opp mot 40 fisk på kroken - og seier i sommerfotokonkurransen. FOTO: Svein GabrielsenBilde 1 av 5
Svein Gabrielsen og laksen fra Akerselva.
Svein Gabrielsen og laksen fra Akerselva.Bilde 2 av 5
Stein Lyberg.
Stein Lyberg. FOTO: Stein LybergBilde 3 av 5
Sanko Mitrevski.
Sanko Mitrevski. FOTO: Sanko MitrevskiBilde 4 av 5
Anne Britt Sandsnes.
Anne Britt Sandsnes. FOTO: Anne Britt SandsnesBilde 5 av 5

Fiskelykke ga fotogull

Svein Gabrielsen i Rådyrveien er både en habil fotograf og fisker. Tre dager i Femundsmarka nasjonalpark endte med 40 fisker, men den beste innsatsen er det kona og dattera som står for.

Noen få dager i etterkant av Hans sine herjinger var Svein Gabrielsen på tur med med sin bror Bjørn Fredrik og dattera Silje i Krokåthåen i Femundsmarka nasjonalpark. Fasiten etter tre dager var drøyt 40 fisker på kroken, flere dager med fisk til alle måltider, og ukesseier i avisas fotokonkurranse. For en vaskeekte groruddøl er 40 fisker en betydelig fangst, men for Svein fra Alta – en 16 timers kjøretur fra Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjærans hjemplass Lurøy – er det kun godkjent. Den største fisken på kroken til Svein veide ikke mer enn litt over en halv kilo. Dattera Silje hadde en ørret på kroken som dessverre slapp unna, og det er leit, for Svein estimerer at fisken veide opp mot to kilo, vesentlig mer enn den pinglete halvkilos-fisken til Svein selv.

– Den hadde virkelig gjort turen, fiskemessig, men misforstå meg rett, turen ble vellykket uansett, sier han.

Da har vi avklart datteras solide innsats. Så hva med kona Lise som står for den andre vesentlige innsatsen?

– Det var faktisk på oppfordring fra kona at jeg sendte inn bildet. Da hun så det, sa hun «det må du sende inn til avisa». Vi var veldig aktive i sommerfotokonkurransen for 10-15 år siden, men så har vi glemt det litt bort.

Både han og kona har vunnet eller tatt trøstepremier i fotokonkurransen tidligere, sier han fra bilen på vei til Lierelva i Drammen for å fiske.

– Det første jeg skal gjøre når bilen stopper er å sende henne en melding om seieren i dag. Det kommer hun til å synes er gøy.

Flink fisker – ingen storspiser

All fisken følget på tre fikk på tredagers-turen var ørret.

– Er dere typen som også spiser fisken, eller slipper dere den ut igjen?

– Vi er glad i å spise fisk, og hadde fisk til frokost og middag flere ganger i løpet av turen. Dattera må jeg jobbe litt med, hun er mest glad i selve fiskingen.

Familien leide en koie i nasjonalparken som de har gjort mange ganger tidligere. Nytt i år var at broren Bjørn Fredrik var med. Sistnevnte bor på Sørlandet, og Svein ville vise broren marka på Østlandet som er litt annerledes, sier han selv. Det er Bjørn Fredrik som er på bildet.

– Han også kommer til å synes at dette er kjempestas.

Sommeren 2023 ble familieferie med tur til Danmark, et besøk til Bø Sommarland, en visitt til Sørlandet og et besøk til Trønderlag.

– Gode muligheter i Lillomarka

– Jeg er opprinnelig fra Alta i Finnmark, og der er det gode sjanser for å få fisk, men jeg skjønte med en gang jeg flyttet til Østlandet at det er det her også. Mens vi prater nå pakker jeg ut av bilen og gjør meg klar til å fiske i Lierelva. I dag avspaserte jeg etter lunsj for å få til en siste tur for sesongen.

– Hvordan er fiskemulighetene i Groruddalen?

– I Lillomarka er det gode sjanser for å få fisk, Det er ikke mye fisk og de er ikke like store som mange andre steder, men absolutt gode muligheter. Det er ikke lenge siden jeg fikk en laks på fire kilo i Akerselva.

Den største fisken han har fått er en lange på 28 kilo utenfor Bergen. Størst i Oslo med unntak av gjedda, er en kanadarøye på seks kilo han fanget i Lutvann.

– Men i Nøkkelvann fikk jeg en gjedde som var enda større.

Trøstepremier

Også denne gangen gjorde dere det vanskelig for oss å velge ut en vinner og sølvvinnere, men gullfisken er det Svein som får. Stein Lyberg i Bekkevollveien på Høybråten har sendt oss dette vakre bildet fra Vangsmjøse i Vang kommune.

– Morgenstemning en tidlig morgen i juni, skriver han til oss.

Sanko Mitrevski fra Vestli har kledd på hunden med menneskeklær, men bekledningen virker å ha falt i bedre smak hos de tobeinte enn den firebeinte. Det har ikke lykkes avisa å få en kommentar fra hunden.

Denne uka har Veitvet-folket virkelig hatt bryteren påskrudd. Anne Britt Sandsnes har blant annet tilbrakt ferien i Ona.

– Bildet er tatt klokka 21 på kvelden og i et spesielt lys hvor skyene som reflekteres i sjøen danner en slags ramme rundt bildet.

• Dette er den siste reportasjen før hovedfinalen senere i år.