Arne Thoresen Foto:
Arne Thoresen Foto:Bilde 1 av 1

Arne Thoresen:

For Kielland var lokalavisen selve livet

Hjalmar Kielland har alltid gitt unge journalist-spirer sjansen til å vise om de duger i journalistyrket.

Selv var jeg så heldig å få utstedt pressekort med bilde fra Akers Avis Groruddalen allerede tidlig i tenårene. Kortet var undertegnet av redaktøren selv, og ble en enorm inspirasjon. I Akers Avis Groruddalen på Veitvet Shoppingsenter lærte jeg å jobbe, hverdager som helligdager, røde som svarte dager. Det var reportasje-jobbing rundt omkring i distriktet, og interessante personer som ble intervjuet på telefon og tatt bilder av. For å komme fortest mulig fram, måtte jeg lære å kjøre avisas egen moped.

For Kielland var lokalavisen selve livet. Gløden hans smittet over på alle som befant seg i lokalet. Vi skulle ikke bare fylle sider, vi skulle også ha best mulig lokale nyheter. Stå-på-vilje var viktig. Nyhetene var der ute, du fikk dem ikke i fanget. Snart hadde du også et godt kilde-nett, masse ideer og fart på tastaturet.

Å se stoffet på trykk var ikke bare inspirerende, det var nesten noe religiøst å studere de ferdige avissidene og kjenne den herlige lukta av trykksverte. Lønna var 15 kroner per spalte fra topp til bunn. Dag Frøland hadde 35 kroner spalten. Men det ble penger ut av 15 kroner spalten også, hvis stoffet ditt var velsignet med til dels lange resultatlister.

Lærdommen og praksisen fra Akers Avis Groruddalen ga meg jobb som sportsreporter i Dagbladet, og oppdrag verden rundt. I hoppbakken, på fotballarenaer, i hockey-haller og hva det måtte være.

Så takk, redaktør Hjalmar Kielland, for at du alltid ga skriveglade ungdommer innpass, rettledning og impulser i din kjære lokalavis. Bedre skole kunne ikke unge journalist-spirer få enn den hos deg og din kjære Margit.

Livsverket dere har skapt lever videre gjennom gutta deres som fører den stolte avis-arven videre.

Med respekt for en fantastisk livsgjerning og i stor takknemlighet, Arne Thoresen, tidligere journalist og sportsredaktør i Akers Avis Groruddalen, sportsreporter i Dagbladet i 35 år.