NÅ ER DET MULIG Å FORHÅNDSSTEMME: Og som alltid er det også mulig å gjøre noen endringer på listene.
NÅ ER DET MULIG Å FORHÅNDSSTEMME: Og som alltid er det også mulig å gjøre noen endringer på listene. Bilde 1 av 2
– TENK GRORUDDALEN! Lyder oppfordringen fra Trond Botnen.
– TENK GRORUDDALEN! Lyder oppfordringen fra Trond Botnen. FOTO: Ørjan BrageBilde 2 av 2

Forhåndsstemmingen er i gang – husk at du kan gjøre endringer på listene

«Bruk stemmeretten» er det aller viktigste budskapet nå som man kan forhåndsstemme til kommune- og fylkestingsvalget. Men det kan være lurt å huske på at man faktisk kan påvirke enda litt mer.

Partienes valglister gjenspeiler hva partiene selv prioriterer, men det er jo ikke alltid man prioriterer likt selv – tross at det forsåvidt er partiet man sier seg mest enig med.

Alna-mannen Trond Botnen var valgobservatør for OSSE i Montenegro i sommer, og er opptatt av at folk kjenner systemet skikkelig – slik at hver stemmeseddel har mest mulig påvirkningskraft. Det viktigste er naturligvis hvilket parti man velger – men det er flere ting å tenke på også.

– Det handler rett og slett om å få inn flere representanter fra Groruddalen. Dette gjelder spesielt i bystyrevalget. Alle sier det Groruddalens tur, men hvis vi skal sikre at det faktisk blir virkeligheten, må vi være best mulig representert – fra alle partier.

Botnen mener det må være folk fra Groruddalen –  som kan tale Groruddalens sak, både hos partiene i byråd og de i opposisjon.

– Det nytter ikke å klage over at det ikke er Groruddalens tur. Hvis du ikke bruker stemmeretten for å sørge for nettopp det.

Alle prognoser og spådommer tilsier at det blir et veldig tett valg.

– Nå er det så jevnt at vi ikke vet hvem det blir. Da er det faktisk viktig å helgardere, få inn Groruddalsfolk i alle partier.

Botnen sier det er et stort uutnytta potensiale, og tall fra valgsekretariatet i Oslo kommune bekrefter dette.

• Det ble gjort endringer på 43,4 prosent av stemmesedlene til kommunestyrevalget i Oslo  i 2019.

• Når det gjelder valg til bydelsutvalg i 2019 ble det gjort endringer på 30 % av stemmesedlene ved valg til bydelsutvalg i bydel Bjerke, 36 % i bydel Grorud, 44 % i bydel Stovner og 35 % i bydel Alna.

– TENK GRORUDDALEN! Lyder oppfordringen fra Trond Botnen. FOTO: Ørjan Brage

SLENG OG KUMULER

Så er spørsmålet – hvordan gjør man det?

Det første er det som kalles slengere. 

Poenget er rett og slett at du kan gi et visst antall stemmer til politikere fra andre partier enn det du stemmer på selv. Da får de en personlig stemme, rykker oppover lista, og får større sjanse til fast plass bystyret.

– Jeg kommer til å føre opp maksimalt antall Groruddalsrepresentanter fra andre partier enn mitt eget, for å styrke deres sjanser til å komme inn, sier Botnen.

– Det bør faktisk andre gjøre også.

Det andre er å kumulere. Det handler om å endre rekkefølgen på lista til det partiet du stemmer på. Sett kryss på de politikerne du vil ha høyere på lista.

Her bør man merke seg at partiene har et ulikt antall såkalte forhåndskumulerte kandidater, antallet varierer litt fra parti til parti. Når noen er forhåndskumulert, kan de ikke havne bak noen som ikke er det. Men rekkefølgen på de forhåndskumulerte kan absolutt endres.

Botnen påpeker at selv om personstemmer ikke kan omkalfatre listetoppene fullstendig, så er det viktig hvem som eventuelt blir vararepresentanter også.

– Da er man med i gruppa, og der avgjøres jo sakene internt. Derfor er det så viktig med mange fra Groruddalen. I noen partier har de også stemmerett på gruppemøter, for eksempel i MDG.

MERK:

Trond Botnen står på valglistene for Miljøpartiet de Grønne. Han er på 46. plass til bystyret, og 15. – og siste – i Alna bydel.