Nestleder i SV, Marian Hussain, kritiserte Israels brudd på krigsregler og manglende overholdelse av menneskerettigheter.
Nestleder i SV, Marian Hussain, kritiserte Israels brudd på krigsregler og manglende overholdelse av menneskerettigheter. FOTO: Tom EvensenBilde 1 av 2
Ordfører i Oslo kommune, Anne Lindboe, talte under konferansen.
Ordfører i Oslo kommune, Anne Lindboe, talte under konferansen. FOTO: Tom EvensenBilde 2 av 2

Fredskonferansen på Furuset samlet 200 deltakere – global fred i sentrum

Sist uke arrangerte Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn Norge (AMJ Norge) sin åttende årlige fredskonferanse i Baitun Nasr-moskeen på Furuset i Oslo. Konferansen, som samlet omkring 200 deltakere, bar temaet «En verden i krise og veien til fred», reflekterende over de globale utfordringene som krig, konflikter, klimakrise og økende fattigdom.

Åpningen av konferansen ble ledet av imamen ved Furuset moské, Musawer Ahmed Shahid, som introduserte trossamfunnets mål om å fremme global fred. En introduksjonsvideo med kalif Mirza Masroor Ahmad, det åndelige og administrative overhodet for trossamfunnet, understreket behovet for absolutt rettferdighet og likeverd i internasjonale relasjoner for å hindre ødeleggende kriger.

Oslos ordfører, Anne Lindboe, uttrykte takknemlighet for invitasjonen til konferansen, og anerkjente viktigheten av arrangementet, spesielt i lys av at Oslo er vert for utdelingen av Nobels fredspris. Hun roste Ahmadiyya-trossamfunnets motto «kjærlighet for alle, ikke hat mot noen».

Ordfører i Oslo kommune, Anne Lindboe, talte under konferansen. FOTO: Tom Evensen

Nestleder i SV, Marian Hussain, tok til orde for sterkere beskyttelse av menneskerettigheter, og kritiserte manglende overholdelse av krigsregler, spesielt med referanse til Israels handlinger. Hun berømmet trossamfunnets langvarige engasjement i fredsarbeid.

Michael Majid Khokhar, leder for Humanity First Norge, presenterte et skoleprosjekt i Niger som viser hvordan udyrkbart land omformes til produktive områder ved hjelp av solenergi-drevne vannpumper. Han fortalte også om organisasjonens innsats i Ukraina og Gaza.

Nancy Herz adresserte den akutte relevansen av konferansens tema gitt dagens globale kriser. Hun understreket at krig ikke er løsningen, og oppfordret til ikke å miste håpet om fred.

Prost Tor Even Fougner fra Hadeland og Land reflekterte over hvordan historisk forskning og dagens politiske spenninger er knyttet sammen, og advarte mot eskalering av mindre konflikter til globale konflikter.

Konferansen ble avsluttet av Nasjonal Leder for Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn i Norge, Zahoor Ahmad Chaudry, som gjentok kalifens oppfordringer til politikere og beslutningstakere om å arbeide for fred og harmoni. Han kritiserte vetoretten i FN og dens bidrag til global usikkerhet, og siterte Koranens læresetninger om krig og fred.

Dagen ble avrundet med en stille bønn og servering av tradisjonell pakistansk mat, med muligheter for omvisning i moskeen. Fredskonferansen 2024 sto som et vitnesbyrd om Ahmadiyya-trossamfunnets engasjement for å bygge broer og fremme en fredelig sameksistens globalt.