– Det er gjort flere tiltak for å videreutvikle Furuset sentrum, blant annet nytt bydelshus, men Furuset sykehjem har blokkert den videre utviklingen. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå har solgt Furuset sykehjem og lagt inn et krav om at det må rives innen ett år, sier byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen (H).
Furusethjemmet, som sykehjemmet het den siste driftsperioden, ble stengt i 2021. I fjor ble det lagt ut for salg med en prislapp på 62 millioner kroner. Det viste seg å være en krevende prosess å selge sykehjemmet, som avisa har omtalt, og Stove Lorentzen sier at de fikk kun ett bud. Det labre interessen resulterte i at prisen på 62 millioner kroner ble kuttet til 25.600.000 kroner.
– Markedet er vanskelig. Renteøkninger og problemer hos eiendomsutviklere har ført til liten interesse. Til slutt var det bare én budgiver, som allerede eide eiendommene rundt. Det forklarer den lave prisen, sier han.
– Er ikke dette dårlig business for kommunen?
– Nei. Markedet bestemmer verdien. Alternativet ville vært å sitte på bygget, som ville hindret videre utvikling. Det ville kostet vedlikehold og drift, svarer byråden.
Kan ta mange år
Mari Morken, bydelsutvalgsleder og nestleder i Oslo Ap, sier at hun i utgangspunktet håpet bygget ville bli værende i kommunens eierskap og at det kunne benyttes til fritidsformål som hadde kommet barn og unge til gode.
– Men når det ikke er tilfelle, er det bra at noe skjer. Det har vært en del lyssky virksomhet rundt bygget, og mange har vært bekymret.
FORNØYDE: Interessen var laber, sier byråd James Stove Lorentzen som imidlertid er glad salget endelig er gjennomført. Bydelutvalgsleder Mari Morken sier det har pågått uønsket aktivitet ved sykehjemmet siden det ble stengt, og er fornøyd med at det nå har gått ett steg videre.
Hun beskriver det som en superlokasjon i hjertet av Furuset. Om prishalveringen sier Morken:
– Jeg er glad de prioriterte salg fremfor å la det stå tomt og forfalle, sier hun.
Rivingen må skje innen ett år, men det kan ta lang tid før et nytt bygg står klart. Byråden opplyser at detaljreguleringen har fått en syv år lang frist. Lengre ned i saken kan man lese intervjuet med kjøper.
Ukurante bygg
– Hva tenker du om kommunens praksis med å selge bygg de ikke lenger bruker?
– Det er veldig nødvendig. Mange bygg er ukurante – som Tryvannstårnet. Vi skal drive med skoler, sykehjem og idrettsanlegg. Når bygg ikke egner seg til det, bør de selges. Da får vi inntekter og sparer vedlikeholdskostnader.
– Har det nevneverdig effekt på kommunens trange økonomi?
– Ja. Både gjennom inntektene og ved at vi slipper utgifter til vedlikehold og drift.
– Har kommunen flere eiendommer ute for salg?
– Ja, spesielt i Asker og noen i Oslo. Blant annet vurderes Lille Tøyen sykehjem til Studentsamskipnaden (SiO) for mulig bruk som studentboliger. Jeg tror ikke Furuset sykehjem var aktuelt for SiO med bakgrunn i at de foretrekker mer sentrale beliggenheter.
Det kan ta lang tid før et nytt bygg står klart. Først må en detaljregulering på plass, og den har fått en tidsfrist på syv år.
– Jeg håper prosessen går raskere, men man må følge de formelle prosessene i kommunen, sier Morken.
– Sikre at det gagner nærmiljøet
Det er Wahl Eiendom, Lerka Eiendom og Linstow Eiendom som står bak Furuset Utvikling som er kjøper. De er også eier av bydelshuset og en rekke andre eiendommer på Furuset.
– Lokasjonen er veldig flott. Bygningen som står her i dag skal fjernes i løpet av det neste året, og da skal vi jobbe tett videre med bydelen og kommunen.
– Det som skal bygges oppover i etasjene vil i hovedsak bli bolig. Vi mener det er nødvendig på Furuset for å skape det sentrumet vi ønsker å få til. Når det gjelder første etasje, er det fortsatt tidlig å si. Men det er naturlig å tenke at det knyttes til den aktiviteten vi har i senteret i dag. Kanskje butikker, eller andre former for næringsarealer – det må vi se nærmere på, sier Eivind Bøe Johannessen, administrerende direktør i Wahl Eiendom.
SAMMEN OM FURUSET: Eivind Bøe Johannessen (t.h.) og Lars Robert Kristiansen sier at de er mange som jobber for å sikre god utvikling på Furuset.
Lars Robert Kristiansen, styreleder i Lerka Eiendom, sier de har god dialog med bydelen.
– Vi lytter til bydelens ønsker for å sikre at det gagner nærmiljøet. Vi har ukentlig kontakt, og bydelen har vært involvert i hele denne prosessen.
Store endringer
Furuset Utvikling har store planer for området i tiden fremover, og det innebærer både nye boliger og næringslokaler.
– Alle ønsker å utvikle Furuset, som er et noe belastet område. Mange flytter herfra, men vi ønsker at folk flytter hit og blir boende her. Det finnes mange store boliger her, men vi ønsker å bygge mindre og effektive boliger, sier Kristiansen.
– Det høres ut som et godt grep, kommenterer Stove Lorentzen.
Furuset Utvikling kritiserer de skrinlagte planene om Verdensparken skole.
– En ny skole kunne tiltrukket bedre lærerkrefter og gjort området mer attraktivt for barnefamilier. I stedet tviholder man på det gamle, slitne tilbudet – og det synes vi er underlig. Vi satser, men føler ikke at det offentlige gjør sin del.
– Det er jeg helt enig i, avslutter Morken.