ER BEKYMRET:Linda Adolphson er redd for at Startblokka vil «smuldre opp» hvis det flyttes til underetasjen og første etasje i høybygget. Her i samtale med BU-leder i Bydel Bjerke, Lars Erik Fuglesang. Foto: Rolf E. Wulff
ER BEKYMRET:Linda Adolphson er redd for at Startblokka vil «smuldre opp» hvis det flyttes til underetasjen og første etasje i høybygget. Her i samtale med BU-leder i Bydel Bjerke, Lars Erik Fuglesang. Foto: Rolf E. WulffBilde 1 av 2
MØTTE OPP:Det var mange som tok veien til Startblokka der nabolagsmøte fant sted. Foto: Rolf E. Wulff
MØTTE OPP:Det var mange som tok veien til Startblokka der nabolagsmøte fant sted. Foto: Rolf E. WulffBilde 2 av 2

Håper på fortsatt liv for Startblokka

Det var ikke til å unngå at fremtiden til Startblokka kom på agendaen da Stor-Oslo Eiendom inviterte til nabolagsmøte i forbindelse med den kommende utbyggingen av den gamle Siemens-tomta på Linderud.

Det har etter hvert blitt en litt surrealistisk situasjon rundt Startblokka. Det var nettopp Stor-Oslo Eiendom som tok det flotte initiativet til å starte opp Startblokka i samarbeid med Bydel Bjerke.

Lite ante nok både Stor-Oslo Eiendom, bydelen og de som etter hvert har etablert seg i Startblokka at det skulle bli den suksessen det har blitt.

Målsettingen var å skape bærekraftige lokale bedrifter, arbeidsplasser, tilhørighet og inkludering – men opprinnelig var det et midlertidig prosjekt. Dermed har den situasjonen oppstått at man har skapt en suksess som man nå kanskje må sette en stopper for! Det har på en måte blitt startet noe som har blitt for bra!

Måtte flytte

Men, for å slå fast med en gang, Startblokka forsvinner ikke helt.


– Vi håper å finne en god løsning. Planen nå er å fortsette med Startblokka i underetasjen og første etasje av det gamle hovedbygget, høyblokka til Siemens, sier prosjektleder Richard Zagar.


– Det er utrolig å se hvor mye som skjer i Startblokka, og det er akkurat det vi ønsker her på Linderudløkka.
Men problemet er at dagens leietakere i Startblokka har 12.000 kvadratmeter å boltre seg på. I høyblokka reduseres dette til 1500 kvadratmeter.


– Jeg må legge ned, konstaterer Linda Adolphson i Organize Design.
Hun jobber med bærekraftige interiørtjenester. Hun etablerte seg i Startblokka etter at hun tidligere holdt til på Vollebekk Fabrikker. 


– Jeg måtte flytte ut derfra av samme grunn som det ser ut kan skje her, sier hun betuttet.

MØTTE OPP:Det var mange som tok veien til Startblokka der nabolagsmøte fant sted.
 Foto: Rolf E. Wulff

MØTTE OPP:Det var mange som tok veien til Startblokka der nabolagsmøte fant sted.
Foto: Rolf E. Wulff

Vise samfunnsansvar

– Jeg vet selvfølgelig at dette i utgangspunktet skulle være midlertidig, og all ære til Stor-Oslo Eiendom at de satte i gang med Startblokka. Det er helt fantastisk. Men når alle ser hvor utrolig flott det har blitt her, mener jeg det bør revurderes. Hvis det er slik det skal være vil vi som samfunn angre på dette etter hvert. Hvorfor ta vekk det som har høy verdi og fører samfunnet sammen?

– Det skapes ikke ved å «trykke oss ned i en underetasje». Her har Stor-Oslo Eiendom en mulighet for å gå i bresjen og vise samfunnsansvar. Det finnes knapt slike tilbud som Startblokka igjen i Oslo, påpeker Linda. Markedssjef næring, Marit Elisabeth Jensen, skjønner reaksjonene og har full forståelse for at både bygget og det som til nå har blitt skapt der av leietakere er av det spesielle slaget.


– Lite ante vi hvilken suksess Startblokka skulle bli. Det er grunnen til at vi vil videreføre Startblokka i høyblokka. Startblokka vil uansett fortsette slik som nå de neste to årene, sier hun.


Et samlingspunkt

– Hun står med et brev i hånda fra Torhild Floberg, en annen av leietakerne i Startblokka, som Akers Avis Groruddalen får lese. Torhild har tatt oppfordringen som ble gitt på nabolagsmøtet om å komme med innspill og forslag i forbindelse med «offentlig høring». En høring som startet 27. juni og med siste frist for å sende innspill 22. august.

Torhild skriver blant annet:
«I disse bruk- og kast-tider med mye utbygging hadde det vært fint at noe blir tatt vare på. Når vi nå ser viktigheten til Startblokka, må det da være mulig å gjøre om på planene?

Det vi trenger på Linderud er nettopp det som Startblokka har blitt. Et samlingssted med mye grønt, dyrking og et samlingspunkt for folk som bor i blokkene rundt her, spesielt store barnefamilier elsker stedet. Vi er mange som nå er veldig glad i bygget. Et veldig spesielt bygg med en utrolig god energi. Er det en mulighet for å bevare det?»


Startblokka

Startblokka

Noe uforklarlig

– I tillegg trengs det mange flere muligheter for bærekraftige lokale bedrifter og arbeidsplasser som vi som holder til her representerer. Startblokka og vi vil representere et unikt tilbud til alle dem som etter hvert flytter inn her. I bygget kan det også bli plass til for eksempel kafeteria, matbutikk, frisør og legekontor, som Stor-Oslo Eiendom håper på, og som skal komme alle beboere til gode, sier Torhild.


Hun prater med arkitekt Simon Løvdahl i firmaet Kristin Jarmund arkitekter om det spesielle bygget som er fullt av sjel. Svært mange som Akers Avis Groruddalen har snakket med sier det samme, og man føler selv at det er noe helt spesielt med bygget, nærmest noe uforklarlig og at det er virkelig synd om det skal forsvinne. 


Full presentasjon

– Er det egentlig mulig å bevare bygget, ved for eksempel å bygge boliger på toppen av Startblokka, selv om det er to spesielle høye «vindustak/atrier» i bygget. Et eksempel på dette er Vinslottet på Hasle?


– Det er vanskelig å svare på her på direkten, sier Løvdahl.


Han presiserer at alle innspill, forslag og ønsker som kommer inn skal ses nøye på.

På nabolagsmøte var det full presentasjon av prosjektet og gjennomgang av planene fremover. Planforslag, reguleringsplan, planprosess, offentlig ettersyn, fremdrift, høring, samt de muligheter som finnes for å komme med meninger og ulike forslag.

Samboerparet Sofie Fjeldheim og Petter Sundström som bor ved Brobekkveien var blant dem som tok ordet under nabolagsmøtet i Startblokka.


I gangavstand

Petter trekker fram den årelange problematikken rundt trafikken i Brobekkveien.


– Det blir aldri bedre, spesielt i rushtiden. Det har blitt snakket varmt om nedgradering og paradegate i så mange år nå. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det vil bli verre i og med at spesielt utkjøringen fra Linderudløkka vil legge til rette for at det blir enda mer trafikk i Brobekkveien, påpeker Petter, som er en av dem som har etablert seg i Startblokka – i gangavstand fra boligen i Brobekkveien!


– Vi har fått en rapport som viser at trafikken inn og ut til Linderudløkka (langs Østre Aker vei) ikke vil påvirke trafikken på de andre veiene i nærheten nevneverdig Linderudveien vil ikke bli påvirket i det hele tatt. Dette gjelder også den anleggstrafikken som vil komme, sier Zagar.


Det vil for øvrig bli en stor parkeringskjeller for de boende, og det vil ikke bli trafikk mellom blokkene.

Blir sjokkert

Petter spår imidlertid at Brobekkveien vil bli en enda større flaskehals enn den allerede til tider er. Han er også en av dem som er bekymret for at hele Startblokka-miljøet vil forsvinne.

– Jeg har aldri før opplevd et bygg med en slik sjel. Det er mange som kommer hit og nærmest blir sjokkert over hvor spesielt det er her. Vi får leve i håpet om at det på en eller annen måte kan reddes.

Ellers ble det stilt spørsmål om hvorfor det alltid skal bygges blokker og ikke mer variert bebyggelse for å unngå at folk skal bo for trangt. Men for Linderudløkkas del har ikke småhus/rekkehus vært et alternativ. Det vil føre til færre boliger. Det satses heller på større tre- og fireromsleiligheter.

Det ble ellers forsikret at byggene som kommer ikke vil skygge for blokkene i Linderudveien, da området allerede «ligger to etasjer lavere» i landskapet. Det presiseres også fra Stor-Oslo Eiendoms side at det ikke vil bli problemer med støy og støv i forbindelse med Østre Aker vei.