Det var folksomt i storsalen i Grorud samfunnshus da Groruddalen Miljøforum og Akers Avis Groruddalen arrangerte valgmøte 29. august 2023.
Det var folksomt i storsalen i Grorud samfunnshus da Groruddalen Miljøforum og Akers Avis Groruddalen arrangerte valgmøte 29. august 2023. FOTO: Rolf E. Wulff

Historien skrives av dem som møter opp

Kommune- og fylkestingsvalgene er en interessant øvelse i Oslo. De to valgene er så tett på hverandre geografisk at sistnevnte ofte kan dominere overskriftene. Kampen om byrådsmakta blir det store spørsmålet – av helt naturlige grunner.

Og for all del, bystyrepolitikerne står på, men det gjør så definitivt «fotfolket» også. Hvis du har klart å komme deg på butikken uten å bli møtt av røde, blå, grønne eller gule t-skjorter, budskap – og generelt engasjerte lokalpolitikere fra 19 til 91 år – så tar vi av oss hatten.

Som lokalavis må vi jo også forsøke å balansere ut dette. De største avgjørelsene – målt i antall berørte eller størrelsen på pengesekken – tas i rådhuset. Men stengte ungdomsklubber, ekstra penger til fritidsaktiviteter eller prioritering av overskuddsmidler tas på bydelsnivå. Derfor er det viktig for oss å løfte fram bydelskandidatene og deres politikk – samtidig som vi holder tempen på bystyret og de potensielle milliardene derfra.

Valgkamp i Groruddalen er også en interessant øvelse. For all del, det dukker opp profilerte politikere, statsråder og andre stortingskjendiser ellers også – men tettheten er definitivt høyere i august og september. Og det kan jo være relativt spektakulært for den gjengse groruddøl, som åpner døra en søndags ettermiddag – og så står enten Erna Solberg eller selveste landsmoder Gro Harlem Brundtland der ute og lurer på om du har bestemt deg for hva du skal stemme.

Eller at du blir med din stolte førsteklassing på aller første skoledag – så er det plutselig statsminister Jonas Gahr Støre som tar imot dem.

Klart det er stas. Så er vårt inderlige håp om at denne omsorgen for Groruddalen gjenspeiles i den politikken som føres de neste fire årene.

Men da gjentar vi til det kjedsommelige: Bruk stemmeretten!

Vi skal ikke gjenta den gamle floskelen om at du ikke får lov til å klage på tingenes tilstand hvis du ikke har stemt, men derimot parafrasere den tidligere britiske statsministeren Benjamin Disraeli: «Historien skrives av dem som møter opp».

Og det er bokstavelig talt helt sant i valg – for hvis du ikke møter opp og gir din stemme – så har du faktisk selv valgt ikke å bli lyttet til.

Godt valg!