SPISSROTGANG: For partileder Jonas Gahr Støre da han dro til partilederdebatten på stortinget ved midnatt - vel vitende om at Oslo etter all sannsynlighet gikk tapt til de borgerlige.
SPISSROTGANG: For partileder Jonas Gahr Støre da han dro til partilederdebatten på stortinget ved midnatt - vel vitende om at Oslo etter all sannsynlighet gikk tapt til de borgerlige. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 6
TAPRE SMIL
TAPRE SMILBilde 2 av 6
Frode Englund
Frode EnglundBilde 3 av 6
SKUFFELSE: Hos helsebyråd Marthe Scharning Lund....
SKUFFELSE: Hos helsebyråd Marthe Scharning Lund.... FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 6
... og næringsbyråd Rina Mariann Hansen.
... og næringsbyråd Rina Mariann Hansen. FOTO: Rolf E. WulffBilde 5 av 6
STOPPET ETTER ÅTTE ÅR: Oslo Ap-leder Frode Jacobsen må innse at det ikke ble fornyet tillit fra velgerne.
STOPPET ETTER ÅTTE ÅR: Oslo Ap-leder Frode Jacobsen må innse at det ikke ble fornyet tillit fra velgerne. FOTO: Rolf E. WulffBilde 6 av 6

Arbeiderpartiet måtte gi tapt

Det ble ganske stille på Arbeiderpartiets valgvake da de første prognosene kom inn klokka 21 mandag kveld. Raymond Johansen har gratulert Eirik Lae Solberg med valgseieren.

Det endte med 18,5 prosent i Oslo og et knepent mindretall i Oslo for Arbeiderpartiet. Avstanden opp til Høyre ble for stor.

– Det var jo litt dårligere enn vi hadde håpet på, sier gruppeleder Andreas Halse til Akers Avis Groruddalen rett etter at de første tallene kom klokka 21.00.

– Hva slags tall snakket dere om på forhånd?

– Nei, det var jo å beholde flertallet, da.

Halse ønsket ikke spekulere for mye på verken årsaker til resultatet, eller hvorvidt det er et reellt håp med en lang opptellingsnatt i vente.

– Vi må bare vente og se, til alt er talt opp.

Det ble det etter hvert klart at det ikke var. Arbeiderpartiet måtte finne seg i at byrådsmakta glapp.

Tamina Sheriffdeen Rauf, bystyrekandidat fra Furuset Ap, hadde fremdeles troen mens man ventet på resultatene, men innrømmet at hun måtte fordøye inntrykkene litt.

– Nå skal absolutt alle nettsider «refreshes» hvert tjuende sekund, og alle nye tall analyseres og overanalyseres!

Måtte gi tapt

– Vi kommer alltid sterkt på slutten, sa partileder og statsminister Jonas Gahr Støre i Folkets Hus rett før prognosene kom.

– Dette skal gå veien, sa Raymond Johansen da han talte til menigheten rett etter statsministeren.

Rundt klokka ett natt til tirsdag ble det derimot klart at det ikke gikk veien. I stedet måtte opposisjonen gratuleres med seieren. For Raymond Johansen og Arbeiderpartiets del betyr det at åtte år med styring av hovedstaden nå er over.

Hvordan det har gått med bydelsordførerne, får vi vite først neste uke.

– Velgerne har alltid rett

I nettsaken fra valgvaken kunne dere lese om en fremdeles optimistisk bystyrekandidat Frode Englund fra Grorud Ap. Dagen etter måtte også han innse at slaget faktisk var tapt.

– Jeg er selvfølgelig skuffet over valgresultatet, men velgerne har alltid rett. Nå venter fire år i opposisjon, og vi i Arbeiderpartiet skal være konstruktive til beste for byen.

– Hva legger du i at velgerne alltid har rett?
– Man kan alltid finne forklaringer og unnskyldninger på hvorfor ting går som de går. Men velgerne legger inn sine stemmer, og så må vi ta konsekvensene av hva de velger, eller hvorfor de eventuelt ikke har brukt stemmeretten sin i det hele tatt.
– Og det kan absolutt være et demokratisk problem, og da er det vårt ansvar som politikere å sørge for at innbyggerne faktisk bruker den retten.
Englund takker samtidig av bydelsnabo Raymond Johansen for de siste åtte årene.
– Måten han har ledet byen på, fortjener den aller største respekt. Oslo har blitt en bedre by med Raymond ved roret – ikke minst gjennom pandemien.
Englund sier at stemningen naturligvis er skuffet akkurat nå.
– Samtidig starter jobben med å ta Arbeiderpartiet tilbake til gamle høyder til stortingsvalget.
Nå skal vi være lei oss og skuffet noen dager, og så starter jobben med å ta Arbeiderpartiet til gamle høyder inn mot stortingsvalget om to år.
Men, som jeg startet med, velgerne har alltid rett.