ALVOR: Erna Solberg (H, t.v.) og helseminister Bent Høie (H) presenterte torsdag strengere nasjonale tiltak, og påpekte at man bør forvente seg strengere tiltak også lokalt. Foto:
ALVOR: Erna Solberg (H, t.v.) og helseminister Bent Høie (H) presenterte torsdag strengere nasjonale tiltak, og påpekte at man bør forvente seg strengere tiltak også lokalt. Foto:Bilde 1 av 1

Ingen tegn på smittestopp i Groruddalen

Også nasjonalt er det lite som tyder på at færre smittes, tross strengere tiltak. Regjeringen valgte torsdag å innføre nye, strenge tiltak og Raymond Johansen (Ap) varsler strengere tiltak lokalt.

Tross innføringen av nye og strengere tiltak både lokalt og nasjonalt den siste tiden fortsetter smitteøkningen. De siste dagene har man registrert flere nye smitterekorder i Oslo, og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er svært bekymret.

– Dette er ingen dugnad lenger, dette er alvor. De siste ukene har vi sett en svært bratt økning i smitte over hele Europa, skriver Johansen på sin egen Facebook-side.

Han påpeker at smitten og dødsfallene vi registerer i utlandet skjer i land og byer som nordmenn er glade i å reise til, og at vi i Norge ikke er immune for viruset selv om våre tall ikke er like høye som i land som Storbritannia.

– I vår klarte vi å slå ned koronaviruset. Tiltakene hadde effekt, og vi har gradvis kunnet åpne opp. Men viruset kommer stadig tilbake, blant annet som følge av importsmitte. Dermed må tiltakene også komme tilbake. Nå må vi slå ned viruset igjen, skriver han videre.

Byrådslederen er klar i sin tale: vi må holde oss hjemme og i nabolaget så langt det lar seg gjøre. Unngå å legge planer som involverer for mange mennesker og reiser med kollektivtransport, unngå steder der du ikke kan holde avstand, og ha alltid med munnbind.

– Den gode nyheten er at dette kommer til å virke. Det virket i mars, det har virket i andre land. Men da må vi alle ta ansvar. For vi er alle en del av løsningen som gjør at vi vil komme oss gjennom dette, skriver Johansen avslutningsvis.

Strengere på nasjonalt nivå

Torsdag valgte regjeringen å innføre enda strengere regler og føringer for kommuner med stor smitte.

– Det er nå behov for strengere tiltak, og jeg har derfor ett viktig budskap til hele det norske folk: vi er nødt til å ta ansvar sammen. I ukene som kommer må vi være mest mulig hjemme og ha minst mulig kontakt med andre, sa statsminister Erna Solberg (H) innledningsvis under pressekonferansen torsdag formiddag.

Under pressekonferansen påpekte statsministeren at smittekurven blir brattere, men at det reelle antallet smittede er enda høyere enn det statistikken viser.

– Folkehelseinsituttet regner med at 60 prosent av smittetilfellene ikke blir oppdaget. Det betyr at det er mer skjult smitte i samfunnet, forklarte hun.

Det er i dag smitte i alle landets fylker. Spesielt Oslo og Bergen har stor smittespredning i dag.

Regjeringen velger å stramme inn ytterlige fordi smitten øker mer drastisk enn forventet forrige uke.

– Det hviler et tungt ansvar over denne situasjonen, sa statsministeren, og påpekte at situasjonen i Norge i dag tilsvarer den situasjonen Nederland hadde i begynnelsen av september.

Helseminister Bent Høie (H) presenterte de nye nasjonale tiltakene.

• Unge og voksne som har vært i en situasjon der det har vært vanskelig å holde en meters avstand bør holde minst to meters avstand når de besøker personer i risikogruppen.

• Grense på 20 personer i private selskap i leide lokaler.

• Grense på 50 personer på innendørs arrangementer uten fastmonterte seter.

• Innendørs med fastmonterte seter inntil 200 personer.

• Unngå innenlands reiser. Unntak for nødvendige jobbreiser og reiser som kan gjennomføres uten kontakt med andre.

• Nasjonal sjenkestopp fra klokka 24, og stopp i innslipp fra klokka 22 fra midnatt natt til lørdag.

• Alle som ankommer Norge fra utlandet må kunne fremvise negativ Covid-19 test gjennomført senest 72 timer før ankomst. Innføres natt til mandag.

• Personer som ankommer Norge uten fast bopel må bo på koronahotell i inntil 10 dager, med testing.

Bør vurderes av kommuner med stor smittespredning:

• Anbefaler at videregående skoler i områder med stor smittespredning drives på rødt nivå.

• Steder der mange mennesker møtes bør vurderes stengt eller begrenset i perioder. Dette inkluderer treningssenter, idrettshaller, museum og bibliotek.

• Flere tiltak for å skjerme personer i risikogruppen.

– Hvis vi får veldig god oppfølging av disse reglene fremover, så kan vi få en annen smittesituasjon til jul, men jeg vil understreke at usikkerheten knyttet til det er større enn hva den var forrige uke, sier helseministeren.

Byrådet vil trolig stramme inn i Oslo

Byrådet har invitert til pressekonferanse i dag. Det forventes at man da vil innføre enda strengere regler som et resultat av smittesituasjonen i byen. Til NRK sier byrådslederen at de fremdeles ønsker å holde skolene oppe, selv om det daglig meldes om nedstenginger av skoler og barnehager grunnet smittetilfeller.

På torsdag hadde både Bydel Stovner og Bydel Alna flere enn 300 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dager. Bydelene har satt smitterekorder de siste dagene.