Slik svarte partiene om:

Jobb til unge

I våre partipresentasjoner har vi stilt alle partiene de samme seks spørsmålene. Andre spørsmål handlet om jobb, og spesielt hvordan unge og lavt utdannede skal komme seg ut i arbeidslivet. Slik svarte partiene.

Spørsmål:

Unge og lavt utdannede er spesielt utsatt for å gå uten jobb. Hvordan skal man unngå at utsatte grupper blir stående utenfor arbeidslivet i lengre perioder – spesielt nå i kjølvannet av koronapandemien?

Rødt

Rødt ser på alle unge, også dem som ikke har fullført videregående eller høyere utdanning, som viktige ressurser. Vi har mange uløste arbeidsoppgaver i samfunnet, og vi mener at fast arbeid på skikkelige vilkår vil gi et godt og meningsfullt alternativ til rus og kriminalitet. I tillegg mener vi at kommunen kan opprette flere lærlingeplasser i virksomhetene de selv driver. Rødt mener at kommunale arbeidsplasser skal ha et antall lærlingeplasser som totalt tilsvarer to promille av kommunens folketall. Når nye bedrifter etableres bør de bli pålagt å ta inn lærlinger.

SV

Framover må vi ruste opp velferden vår, og vi skal omstille Norge i grønnere retning. Det vil skape flere arbeidsplasser. SV er særlig bekymra for nettopp unge og folk med lite utdanning. Vi vil ha en ungdomsgaranti, som gir rett til arbeid, utdanning eller arbeidsrettet aktivitet innen 30 dager for unge under 30 år. Blant annet foreslår vi statlig finansiering av sommer- og deltidsjobber for unge etter modell fra Oslo der byrådet og bydelene finansierer sommerjobber for tusenvis av unge. Men behovet er større. I tillegg må vi nå få på plass flere tiltaksplasser for å sikre flere i arbeid og økt bruk av lønnstilskudd.

Arbeiderpartiet

Våre viktigste tiltak er å skape flere jobber i et seriøst arbeidsliv, slik at det er læreplasser og hele, faste stillinger å gå til for de unge. Vi vil ha en læreplassgaranti, som sikrer at alle kvalifiserte får læreplass, og vi vil gjennomføre en kompetansereform slik at arbeidstakere utvikler kompetansen sin i takt med kravene i arbeidslivet, og for å hjelpe folk som i dag står utenfor arbeidslivet, inn i jobb. Vi vil også ha et oppsøkende NAV som følger opp ungdom tidligere og tettere. Vi vil gi NAV mer ressurser, og vil ha en aktivitetsreform med en jobbgaranti for nye mottakere av arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.

Senterpartiet

Vi går inn for å gi ungdom som dropper ut av videregående jobber fra dag én. Vi må jobbe for at flere fullfører skolen, og at de som dropper ut ikke blir gående uten noe å gjøre. Vi vil ha en ubyråkratisk modell bygd på erfaringene med sommerjobber som varer hele året. Vi vil gjøre det obligatorisk for ungdomsskoler å tilby praktiske valgfag. Det vil gi de med talent for yrkesfag mulighet til å velge riktig linje på videregående. Vi jobber også for et variert arbeidsmarked i Groruddalen med å legge NRK til Grorud stasjon, det nye Oslo-fengselet i dalbunnen og å flytte flere statlige arbeidsplasser fra sentrum til ytre bydeler.

Miljøpartiet de grønne

Både klimakrisen og endringer i markedet krever at hoder, hender og penger flyttes til de grønne løsninger og bedrifter. Vi vil at Oslo skal være en testarena for nystartede bedrifter som kan muliggjøre at gründere får sin første kontrakt. Vi vil ta i bruk offentlig innkjøpsmakt for å gi klimavennlige tjenester et konkurransefortrinn. I Oslo har vi sett at ambisiøse klimamål har drevet anleggsbransjen fra fossilt til elektrisk, og både elektrisk og syklende varedistribusjon popper opp som følge av kommunens klimakrav. Vi vil opprette «gjenbrukskjøpesentre» og fellesarenaer for reparasjon, utlån, gjenbruk og ombruk.

Venstre

Koronapandemien har rammet unge og ansatte i serviceyrker spesielt hardt, og det er derfor viktig for Venstre å støtte alle de små- og mellomstore bedriftene som ansetter unge og lavt utdannede. Vi trenger et system som gir rom for mer skreddersydde løsninger som passer den enkelte, og muligheten for å jobbe litt uten å miste sosiale ytelser. Vi vil at det offentlige skal gi lønnstilskudd til bedrifter som ansetter unge arbeidsledige, for å få flere unge i jobb. I tillegg vil vi legge til rette for sosiale entreprenører.

Kristelig Folkeparti

Det viktigste for å skaffe jobber til folk er å støtte alle som vil utvikle en bedrift og bygge opp en arbeidsplass for seg selv eller andre. Vi vil legge til rette for nyskaping og entreprenørskap, gi gode rammevilkår for oppstartsbedrifter og sosiale entreprenører.

Høyre

I bunnen må vi satse på kunnskap i skolen, slik at alle barn og unge får muligheter. Dernest må vi sørge for at det ikke blir dyrere å skape arbeidsplasser gjennom høyere skatter for privat næringsliv, slik at bedriftene må betale mer skatt i stedet for å ansette. Vi trenger også kraftfulle tiltak for å kvalifisere dem som trenger det tilbake til og inn i arbeid. I tillegg har vi gjort det enklere å fullføre utdanning med dagpenger, få fullført videregående skole, rett til å ta nytt fagbrev, innført en aktivitetsplikt for arbeidsføre unge som mottar sosialhjelp. Dette er en del av regjeringens forsterkede tiltak for unge i NAV.

Fremskrittspartiet

Det er svært viktig at arbeidsgivere gir unge og lavt utdannede muligheten til å få jobb. Dette er flinke og engasjerte unge, og voksne som ønsker å ha arbeid å gå til. Vi skal også legge til rette for at idelle aktører, entreprenører, gründere kan skape flere private arbeidsplasser i Oslo.