SPONTAN FEIRING: Over 30 folk, blant annet fra fra aksjonsgruppa, Naturvernforbundet, AP, SV, MDG, Rødt og Venstre var representert fredag kveld. Foto: Hans Vold Husum
SPONTAN FEIRING: Over 30 folk, blant annet fra fra aksjonsgruppa, Naturvernforbundet, AP, SV, MDG, Rødt og Venstre var representert fredag kveld. Foto: Hans Vold HusumBilde 1 av 1

Jublet for Bredtvetskogen – etter at justisministeren bekreftet at det er «spikeren i kista» for nytt gigant-fengsel på Bredtvet

Aksjonsgruppa for Bevar Bredtvetskogen inviterte fredag til spontanfest for å feire foreløpig punktum for fengselsutbyggingen på Bredtvet. Da er det faktisk lov å både skåle og juble litt ekstra.

– Nå er det 2-0 til oss. Det gjenstår noen minutter av kampen, men dette må vi klare helt inn. Vi skal ikke ha noen ekstraomganger her!

Gjennom uka ble det klarere og klarere at det ikke blir noen ny utbygging på tomta, etter at både Raymond Johansen hadde erklært saken «død og begravet» og justisminister Emilie Enger Mehl bekreftet at det er «spikeren i kista» for nytt gigant-fengsel på Bredtvet.

Over 2000 aksjonister i Bevar Bredtvetskogen har sett fram til denne dagen, og på kort varsel møtte en flott bukett av denne gjengen opp på Drabanten på Veitvet til en impromptmu feiring av en over to år lang politisk kamp.

Folk fra aksjonsgruppa, Naturvernforbundet, AP, SV, MDG, Rødt og Venstre var representert, samt naboer og andre forkjempere for Bredtvetskog og – jorder. Drabanten holdt faktisk oppe tre timer lenger enn vanlig for at folk skulle få pratet seg tomme før de gikk hjem fredag kveld.

– Dette har vært en oppvisning i lokalt engasjement vi sjeldent har sett maken til. Vi kommer ikke til å være helt trygge før staten setter spaden i jorda på et annet sted enn Bredtvet, men nå ser det lyst ut sier Cristina Olsgaard fra aksjonsgruppa.

Stråmannsargumenter ødelegger for kvinnene

Et bittelite skår i gleden var at SVs forslag om å pusse opp kvinnefengselet på Bredtvet ble stemt ned i Stortinget torsdag. Men selv om skogen er reddet, jobber partiet utrettelig videre med nettopp dette:

– Soningsforholdene i kvinnefengselet blir en av sakene vi jobber videre med, og vi fremmer ny sak i Bjerke Bydelsutvalg om dette allerede kommende uke, sier nestleder i Bjerke bydelsutvalg, Hans Vold Husum.

– Jeg har enda ikke hørt noen lokalpolitikere eller aksjonister si at vi ikke kan ha et mannsfengsel i Oslo. Dette er et kostnads- og prioriteringsspørsmål, og nå er det opp til justisministeren å få prosessen på skinner igjen sier Jon Sandven, BU-medlem i Bjerke fra Rødt.

Selv om detaljene gjenstår, var det umulig å holde tilbake jubelen fredag ettermiddag. Og kveld: – Det har vært mange opp og nedturer før vi har kommet hit, men i dag kan vi unne oss litt feiring. Jeg føler meg nå trygg på at det ikke blir utbygging av mannsfengsel her på Bredtvet, men nå gjelder det å få til gode løsninger for Oslo fengsel, og Bredtvet kvinnefengsel framover, sier BU-leder i Bjerke, Lars Fuglesang (AP)