Godt fylt sal da Martin Kolberg fikk ordet tirsdag kveld. Avisas Øystein Kielland var på plass med tv-kamera, et utdrag følger.
Godt fylt sal da Martin Kolberg fikk ordet tirsdag kveld. Avisas Øystein Kielland var på plass med tv-kamera, et utdrag følger.Bilde 1 av 12
Ga Røkke det glatte lag. – Flytte til Sveits for å spare skatt? Håpløst.
Ga Røkke det glatte lag. – Flytte til Sveits for å spare skatt? Håpløst.Bilde 2 av 12
Toppfolka – Martin Kolberg hilste på Ivar Leveraas, i dag bosatt på Haugerud.
Toppfolka – Martin Kolberg hilste på Ivar Leveraas, i dag bosatt på Haugerud.Bilde 3 av 12
Rockekoret NEO+ fikk opp stemningen i Grorud samfunnshus.
Rockekoret NEO+ fikk opp stemningen i Grorud samfunnshus.Bilde 4 av 12
Da Martin Kolberg vant en pose med magiske ballonger. Simsalabim, gjør partiet stort igjen...
Da Martin Kolberg vant en pose med magiske ballonger. Simsalabim, gjør partiet stort igjen...Bilde 5 av 12
Dagens konferansier Jan Fredrik Nord røpet at han hadde flyttet til samme fylke som Kolberg, altså Buskerud. Ellers var han opptatt av at partiet måtte ta vare på kulturen – eller «kulturen, kulturen, kulturen» som han sa. Inspirert av en kjent Ap-politiker...
Dagens konferansier Jan Fredrik Nord røpet at han hadde flyttet til samme fylke som Kolberg, altså Buskerud. Ellers var han opptatt av at partiet måtte ta vare på kulturen – eller «kulturen, kulturen, kulturen» som han sa. Inspirert av en kjent Ap-politiker...Bilde 6 av 12
Rolf E. Brandt ble den heldige vinner av en potte med røde roser. De tok han med hjem til Margit på Tonsenhagen.
Rolf E. Brandt ble den heldige vinner av en potte med røde roser. De tok han med hjem til Margit på Tonsenhagen.Bilde 7 av 12
Steinar Saghaug hadde nylig en utblåsning på Facebook, da han mener at Oslo Ap ikke verdsetter og bruker seniorene i partiene nok. I Grorud samfunnshus var han igjen på plass med sitt velbrukte kamera. Her med BU-leder Rashid Nawaz (Stovner).
Steinar Saghaug hadde nylig en utblåsning på Facebook, da han mener at Oslo Ap ikke verdsetter og bruker seniorene i partiene nok. I Grorud samfunnshus var han igjen på plass med sitt velbrukte kamera. Her med BU-leder Rashid Nawaz (Stovner).Bilde 8 av 12
Steinar Saghaug er alltid på plass og knipser og knipser.
Steinar Saghaug er alltid på plass og knipser og knipser.Bilde 9 av 12
Allsangkveld_IMG_1943
Bilde 10 av 12
Grorud Veterankorps er en gjenganger i Grorud samfunnshus.
Grorud Veterankorps er en gjenganger i Grorud samfunnshus.Bilde 11 av 12
Martin Kolberg reiste hjem med blomster og boka «Arbeiderbevegelsen i Groruddalen», gitt av den lokale Ap-lederen Anders Røberg-Larsen.
Martin Kolberg reiste hjem med blomster og boka «Arbeiderbevegelsen i Groruddalen», gitt av den lokale Ap-lederen Anders Røberg-Larsen.Bilde 12 av 12

Kvelden før 1. mai:

Martin Kolberg fyrte løs i Grorud samfunnshus

– Her er det mange kjente fjes, sa Martin Kolberg og så utover storsalen. Han var kveldens hovedtaler da Grorud Arbeiderparti og Groruddalen Arbeiderkor inviterte til den tradisjonsrike allsangkvelden i Grorud samfunnshus.

Ivar Leveraas ble spesielt nevnt, den gamle partisekretæren som mange er blitt kjent med på nytt gjennom tv-serien «Makta». De to hadde et hyggelig møte i etterkant av talen – der Kolberg fyrte løs i velkjent stil.

Et litt artig poeng er det jo at flere av scenene i «Makta» ble spilt inn i storsalen på Grorud.

Martin Kolberg var i sin tale opptatt av at vi ikke må ta det som en selvfølge at samfunnet er som det er, med like rettigheter og muligheter for alle. Det har ikke kommet av seg selv, understreket han og viste til at det er resultat av politisk kamp over tid. Og den kampen har Arbeiderpartiet og fagbevegelsen tatt. – Og må ta fremover.

– Jeg tenker på ordet «edelt», det vi har gjort er «edelt». Vi har gjort menneskene frie.

Martin Kolberg sveipet innom flere temaer i de 15 minuttene som han var blitt tildelt. Fagbevegelsen fikk skryt. Sveits-flyktningene fikk så hatten passet, og vel så det, spesielt Kjell Inge Røkke. Israels krigføring på Gaza ble omtalt som langt over streken. Må stoppes umiddelbart.

– Vi bor alle på på den samme kloden, vi må lære oss å leve sammen.

Han kom også inn på situasjonen i Arbeiderpartiet, med et dårlig valg og elendige målinger.

– Vi må være ærlige om situasjonen, og bruke riktige ord.

– Nå styrer de borgerlige alle de store byene, hvis vi ikke snur dette tar de landet også.

Martin Kolberg reiste hjem med blomster og boka «Arbeiderbevegelsen i Groruddalen», gitt av den lokale Ap-lederen Anders Røberg-Larsen.

I nær 30 år er det blitt arrangert allsangkvelder i Grorud samfunnshus – gjerne omtalt som «kvelden før dagen». Leder av Grorud Arbeiderparti, Anders Røberg-Larsen, fortalte at det faktisk var Einar Gerhardsen som dro det hele i gang, men da i Oslo konserthus. Etter en god del år i dvale ble tradisjonen tatt opp igjen i Groruddalen, med Grorud samfunnshus som arena for det hele.

En nær fullsatt storsal sang seg gjennom et programhefte som inneholdt Ap-slagere som «Seieren følger våre faner» og «Ta hverandre i handa og hold». I tillegg bidro Groruddalen Arbeiderkor, rockekoret NEO+ og Grorud Veterankorps.

Konferansier var Jan Fredrik Nord.

Det hele ble avsluttet med loddtrekning – og du verden så mange gevinster – det var nesten som at «alle skulle få», og hva vant Martin Kolberg? Jo, en pose med magiske ballonger.

I morgen, på 1. mai, holder han talen på Nøtterøy.

Mer fra kvelden i fredagens avisutgave.