Rolig musikk under og etter måltid, sangstunder tre dager i uka, musikk under morgenstellet. Det er sjelden det ikke er musikk inne på Rødtvethjemmet i disse dager. Av de ukentlige aktivitetene er det så å si bare bingo som gjennomføres uten et musikalsk lydspor.
– Den bevisste bruken av musikk startet i 2013, og siden den gang har vi hatt flere fine prosjekter her på hjemmet, sier Anita Madsen, kultur- og frivillighetsleder ved hjemmet.
Det siste prosjektet de har blitt med på er Sang i eldreomsorgen, som ledes av Krafttak for sang. På Rødtvethjemmet har avdelingene fått en iPad og tilgang til videoer der det spilles ulike sanger fra barne- og ungdomstida til de eldre.
Alle er med på laget
En av suksessfaktorene for Rødtvethjemmet er at det ikke bare er Anita som bruker tilbudet fra Krafttak for sang. Hele hjemmet, fra ledelsen til legen, sykepleiere og helsefagarbeidere har funnet måter å bruke musikk på.
– Vi opplever at de spretter opp av senga om morgenen når vi spiller musikk de liker. Det er også mye roligere spisepauser når vi hører på musikk, sier helsefagarbeider Amaresh Amine.
Flere av de andre ansatte på hjemmet nikker enig med.
– Vi prøver å bruke musikk som medisin. Det har en effekt både mentalt, fysisk og emosjonelt, sier Dehan, som leder flere av sangstundene på hjemmet.
Dermed kan de begrense bruken av beroligende tabletter og få et hyggeligere samvær. For de ansatte betyr det i flere tilfeller at blant annet stell går enklere, fordi beboerne blir roligere og mer samarbeidsvillige.
– Nøkkelen her er at det er satt i system. Når det skjer, og det blir en del av hverdagen, så vet alle hvor man finner det. Det krever litt innsats, men man får veldig mye tilbake for det, sier Beatrix van Doorn, leder for Sang i eldreomsorgen.
Personfokus i eldretjenesten
Stortingsrepresentant Tove Elise Madland (Ap) jobbet selv som helsefagarbeider før hun tok steget inn i politikken på heltid. Hun er mektig imponert over hva de har fått til på Rødtvethjemmet.
– Det viktigste for meg er å se på hvordan man kan jobbe med dette systematisk over tid og hvordan jeg som politiker kan være med på å endre ting. Det vi ser her er en personfokusert eldretjeneste, der tilbudet tilpasses de ulike personene. Her har de virkelig klart å sette ting i system, roser Madland.
Hun trekker spesielt fram ledelsen som en nøkkel. Uten at de er med og drar lasset, får nemlig tiltak som Sang i eldreomsorgen liten effekt. Det samme sier van Doorn.
– Dette er et helsetiltak. Det krever litt penger og innsats å få det i gang, men det får stor effekt når man har fått det inn. Både for beboere og for de ansatte, sier hun.
– Her på Rødtvet gjør de en kjempebra jobb! Fokuset blir veldig fort på det som ikke er bra, men erfaringsmessig skjer det ofte veldig mye fint i eldretjenesten. Det ser vi her i dag, sier Madland.
Store helsegevinster
Rødtvet sykehjem har hatt fokus på å bruke musikk aktivt siden 2013. Tidligere prosjekter har vist at det har gitt mindre medisinering. I tillegg opplever de at det sosiale samværet innad og på tvers av avdelingene bedres av at de samles til musikkstunder.
– Musikk er en sentral del av hverdagen på Rødtvet. Det er med på å skape et sosialt samhold, sier Dehan.
Stortingsrepresentant Madland og Sang i eldreomsorg fikk selv se betydningen av sangstundene da de besøkte hjemmet onsdag. Både på skjermet avdeling og på vanlig avdeling hadde flere beboere blitt med på sangen. Og de kjente låtene gir både smil, klapp og sang hos beboerne.
– Det betyr mye for beboerne, men det gjør også mye med oss. Vi får en mye hyggeligere arbeidshverdag, sier Anita Madsen fornøyd, og fortsetter:
– Vi som fagpersoner må se nytten av å bruke de nye ressursene vi får. Det er lett at fag forsvinner litt når det blir trangt i økonomien, men vi må ikke glemme verdien av fagekspertisen vi har på huset.