SOLIDARITET OG KAMP: Rødts Shahla Sultani og Maren Rismyhr forventer stor oppslutning i årets 1. mai-tog, og inviterer samtidig til frokost i Steinhoggermuseet i forkant. Foto: Ørjan Brage
SOLIDARITET OG KAMP: Rødts Shahla Sultani og Maren Rismyhr forventer stor oppslutning i årets 1. mai-tog, og inviterer samtidig til frokost i Steinhoggermuseet i forkant. Foto: Ørjan BrageBilde 1 av 1

1. mai i rød regi:

– Fortsatt mye å demonstrere mot. Dagen er kanskje viktigere enn på lenge

Med drahjelp fra streikeoppgjøret, og mange store, tunge paroler, tror Rødt på et massivt tog på arbeidernes internasjonale kampdag.

– Det er mange store saker folk er opptatt av i år. Dyr strøm, store ulikheter, og ikke minst krigen i Ukraina. I tillegg har man akkurat vært gjennom en streik. Det bør bli et stort 1. mai-tog i år, slår Rødts Maren Rismyhr og Shahla Sultani fast.

– Mange ting må fortsatt snus på, og den eneste måten å få det til på er at vi står sammen om krava!

– 1. mai har ikke utspilt sin rolle, altså?

– Nei, på ingen måte. Kanskje viktigere enn på lenge. Forskjellene i landet, Oslo og Groruddalen bare vokser. Da må vi stå sammen!

Festdag for lokallaget

Opplegget blir relativt tradisjonelt, med frokost på Steinhoggermuseet i Grorudveien 3.

– Dit er det bare å komme! Vi kan friste med mat, appeller, sang og skravling, sier bystyrerepresentant Maren Rismyhr med et smil.

I tillegg til de lokale røde, tar Stovners bystyrerepresentant Sofia Rana turen for å holde en av appellene.

Så bærer det avgårde ned til sentrum med t-banen. Ryktene skal ha det til at den t-baneturen tradisjonelt sett blir av det allsang-aktige og høylytte slaget, når det gires ordentlig opp til demonstrasjonstog.

– Det er veldig mange gode paroler i år, sier Shahla Sultani i Grorud bydelsutvalg.

Etter at man har gått seg ferdig er det fest i Mela-huset like ved Youngstorget, også der åpent for alle.

HENTES FRAM IGJEN: Sykehusaksjonene går sammen under parolen «Kjerkol og Støre, nå MÅ dere høre, skrot sykehusplanene i Oslo NÅ», men Aker sykehus venner vil også hente fram sine flagg, skilter og bannere.
 Foto: Caroline Hammer

HENTES FRAM IGJEN: Sykehusaksjonene går sammen under parolen «Kjerkol og Støre, nå MÅ dere høre, skrot sykehusplanene i Oslo NÅ», men Aker sykehus venner vil også hente fram sine flagg, skilter og bannere.
Foto: Caroline Hammer

Slik lyder parolen knyttet til sykehuskampen, en parole Maren Rismyhr tror og håper vil få ekstra mange til å trekke til 1. mai-toget i sentrum i år.

– Vi i Aker sykehus venner var først ute, men nå går alle sykehusaksjonene sammen – og vi har med oss Fagforbundet i tillegg.

Aker sykehus venner vil naturligvis ha med seg sine godt brukte, men like gyldige, skilter og paroler i tillegg.

– Men vi går bak hovedparolen, den oppsummerer veldig bra.

– Hvem bør kjenne sin besøkelsestid?

– Alle som er opptatt av å stoppe sykehusplanene i Oslo. I fjor var sykehuskampen den største enkeltparolen i toget, og vi håper på et firesifret antall i protest i år også, sier Maren Rismyhr.

Og det er stadig utvikling i selve saken, der det nylig ble overlevert et søksmål mot staten.

– Vi kjemper på, lover Maren Rismyhr.

– Planene blir bare dyrere og dyrere, men de blir fremdeles ikke noe bedre.

Hvis du føler deg kallet, så stiller de denne gangen opp i Pløens gate.