– Men også et hjem for alle med tilhørighet til Høybråten. Her kan man også arrangere fester og sammenkomster om man ikke er aktiv i klubben. Dette er hele Høybråtens klubbhus. Det representerer fellesskapet og samlingsstedet for alle i «bygda vår». Dette er sjela vår, smiler formann Jon Schmidt.
Senke skuldrene
Han minnes med gru synet som møtte ham og alle andre tirsdag 21. april 2020.
– Det vondeste jeg noensinne har sett og opplevd. Men det jeg fryktet aller verst var om det var noen inne i klubbhuset, selv om det var stengt på grunn av pandemien. All aktivitet foregikk ute. Da brannmannskapet kunne bekrefte at det hverken var omkomne eller skadde kunne jeg senke skuldrene – det var det aller viktigste å få brakt på det rene. Man kan leve med at et klubbhus brenner ned, men ikke at det går liv, sier Jon alvorlig.
Høybråtens egen lokalhistoriker og mannen som har skrevet historien om HSIL i bokform, Rolf E. Torbo, og leder av Groruddalen Historielag, Dan Brovold, blir vist rundt i det nye klubbhuset av Jon. De lar seg imponere.
«Dette skal reises igjen»
– Det ble første gang sagt i 1953 etter at Liastua brant ned, forteller Rolf.
Liastua kom på plass igjen, og nå er det klubbhuset som har reist seg på nytt.
– Etter vissheten om at hverken liv gikk tapt eller noen ble skadet var det min første tanke. Huset skal reises igjen, sier Jon.
Helt unike
Men dessverre var det mye uerstattelig som forsvant i flammehavet.
– De gamle fanene var fantastiske, helt unike. Det er et stort tap, sukker Dan.
– Alle premiene og pokalene som smeltet bort. Hele klubbens historie hang på veggene her. Klubbens historie gikk opp i røyk. Et hus kan bygges opp igjen, men ikke de gamle klenodiene, legger Rolf til.
Heldigvis ble ikke lageret med gamle dokumenter helt innerst og nederst i bygget et offer for flammene. Men det er smertefullt for Rolf og Dan at de gamle fanene gikk tapt.
Stille høyde
For øvrig er både han og Dan tidligere aktive i klubben. Dan er til og med klubbmester i både lengde og stille høyde og er tidligere medlem av hovedstyret.
– Ikke glem at du også er æresmedlem i klubben, da, sier Rolf.
– Det er jeg stolt over, og i dag er jeg også medlem av æresbevisningskomiteen, smiler Dan, som under innvielsesfesten lørdag kveld vil påta seg oppgaven som toastmaster.
– Klubbhuset som brant ned hadde stått der siden rett etter andre verdenskrig, og det finnes tusenvis av historier og minner, sier Rolf.
– Det opplevde jeg til fulle etter brannen. Så mange kom til meg og fortalte gode historier som betydde mye for dem. Da skjønte jeg virkelig hvor viktig bygget var for beboerne her på Høybråten. Det ga inspirasjon til å sette i gang arbeidet med nytt klubbhus så fort som mulig, slår Jon fast.
Og det gikk unna.
Fantastisk jobb
Det verste er å se på en branntomt. Det var viktig å få ryddet opp og få vekk de vonde inntrykkene så fort som mulig. På under to uker var alt borte. Alle stilte opp. Det var en fenomenal og imponerende innsats. La meg også igjen få uttrykke min takknemlighet overfor brannvesenet. De gjorde en helt fantastisk jobb, og man skal vite at at flere nabohus fort kunne ha blitt offer for flammene også, sier Jon.
Da det til slutt ble avklart, etter et forlik med forsikringsselskapet, at det gamle klubbhuset kunne betegnes som totalskadd, ble det satt sammen en brukerkomité som skulle se på hvilke behov et nytt klubbhus skulle dekke. Så ble det sendt ut en tilbudsforespørsel hvor Aspekt Arkitekter AS til slutt ble valgt ut fra form på huset og pris.
– Ikke overraskende, for de hadde allerede vist hva de står for i forbindelse med byggingen av Idrettens hus Nordbyen, påpeker Jon.
«Løp for klubben»
Etter at byggekomiteen la fram sine kravspesifikasjoner ble Seby AS valgt som entreprenør for bygget. Så gjensto finansieringen. Prisen på bygget er 48 millioner kroner. Sparebankstiftelsen, Oslo kommune, forsikring og tippemidler skaffet til veie 28 millioner kroner. Et byggelån på 23 millioner kroner blir konvertert til at sluttsummen på lånet blir på rundt 11 millioner kroner. Resten er egenfinansiert gjennom blant annet mursteinssalg, inntekter «Løp for klubben», forskjellige donasjoner, samt IKEA-midler og Obos gir tilbake.
Men når vi møtes til fest på lørdag for å feire det nye klubbhuset, er det kun takket være alle frivillige som på alle måter har stått på. Alle som på ulike vis har bidratt. Dette hadde ikke vært mulig uten en innsats uten sidestykke fra veldig, veldig mange. Dette har vi alle stått sammen om. Det er den unike Høybråten-ånden som har gjort dette mulig. En fantastisk og enestående gjennomført jobb, understreker Jon.
Knallharde år
– Det er veldig mange som har stått på. Men Jon, nå kan du fint skryte litt ekstra av deg selv også. Dette hadde ikke vært mulig uten deg, påpeker Rolf.
– Det er veldig hyggelige ord, men jeg har bare vært en brikke i det hele, sier Jon.
– Jeg forbyr deg å være så beskjeden, sier Dan med et smil om munnen.
– Hør her. Jon har gjort en helt fantastisk innsats. Det er et lykketreff at nettopp han var formann da katastrofen skjedde – og ikke minst at han fortsatt er det. Man skal være klar over at det hadde vært mulig og fullt forståelig å gi opp. Jon var nettopp ferdig med å stå i spissen for hele opplegget og gjennomføringen av den 6000 kvadratmeter store idrettshallen på Idrettens hus Nordbyen – og så brenner klubbhuset ned. Og dermed fire nye knallharde år med å få et nytt hus på plass. Jo, det er veldig mange som skal takkes, men ingen har stått i det som Jon. Æres den som æres bør, understreker Dan.
Jon prøver nok en gang å dempe ned sin egen innsats – men Rolf og Dan «setter ham nok en gang på plass»!
Nye historier
De tre samles ute på balkongen.
Mye forsvant, men de gamle historiene i klubben lever videre. Nå står et nytt klubbhus ferdig, som sammen med alt annet innad i klubben skal skape nye historier. Forresten, akkurat der hvor det treet står sto det aller første klubbhuset, forteller Rolf.
Og så fortsetter «historieduoen» å tegne og fortelle. Det pekes i alle himmelretninger med informasjon over hvor tidligere aktive og ledere bodde. Legendariske aktive og muntre hendelser. Minnene kommer på rekke og rad.
– Det å høre på de to historikerne fryder meg, og som sagt, det var denne type historier, spesielt fra den eldre garde, som til fulle overbeviste meg om at her skulle det bygges på nytt så fort som mulig, smiler Jon.
Dermed ble det ganske enkelt og nok en gang – «Dette skal reises igjen».
Fakta om klubbhuset
Huset er på rundt 750 kvadratmeter.
Det er seks garderober for utøvere og fire dommergarderober.
To kontorer og et styrerom.
Festsal med VIP-losje (losjen var et krav fra Norges Fotballforbund, siden bygget ble planlagt da Høybråtens damelag i fotball spilte i 2. divisjon).
Stor balkong i andre etasje.
Stor kiosk i første etasje.
Kjøkken i forbindelse med festsalen.
Imponerende stort utstyrsrom.
Mange toaletter.
Alt som tenkes kan av topp moderne teknisk utstyr
Klubbhuset er fullt universelt utformet.
Utenfor klubbhuset er det en elleverbane, syverbane og femmerbane.
HSIL eier også Liastua og drfiter både Liabakken skisenter og Idrettens hus Nordbyen.
Klubben har 2200 medlemmer og har følgende grupper: Fotball, turn, håndball, langrenn, alpint, innebandy, bordtennis, vektløfting, sykkel, triathlon, dans, futsal, cageball, H-joggen, treningssenter, Aktiv på dagtid og Seniorgruppa (spesielt tiknyttet Liastua og området rundt).
Det nye klubbhuset har kostet 48 millioner kroner og byggestart var i juni 2023.