Det var munter stemning i Idrettens Hus Nordbyen på Stovner, det kommunale anlegget som driftes av Høybråten og Stovner idrettslag (HSIL). Spesielt da Trygve både prøvde seg i svingstang og utførte noen svalestup som endte i et hav av skumgummibiter. Kulturminister Jaffery, idrettspresident Zaineb Al-Samarai og leder i Oslo Idrettskrets, Marcela Montserrat Fonseca Bustos, nøyde seg imidlertid med å sitte på en bom – de akrobatiske krumspring overlot de til Trygve.
PÅ BOMMEN: Ikke like akrobatiske som finansministeren, men kulturminister Lubna Jaffery (f v), idrettspresident Zaineb Al-Samarai og leder i Oslo Idrettskrets, Marcela Montserrat Fonseca Bustos, kunne smile fra sittende stilling på turnbommen. FOTO: Rolf E. Wulff
Ble forkynt
Men den egentlige grunnen til at de troppet opp i Idrettens Hus Nordbyen var for å komme med nyheten om at regjeringen har bevilget 100 millioner kroner til barn og unge i idretten for å øke deltakelsen og redusere kostnadene. Og spesielt viktig – midlene skal i stor grad gi støtte til å skape aktiviteter i områder hvor det bor mange med lav inntekt og store levekårsutfordringer.
SAMLET GJENG: Styreleder i HSIL, Jon Schmidt, daglig leder i HSIL, Kaja Marie Marstrander, leder i Oslo Idrttskrets, Marcela Montserrat Fonseca Bustos, kulturminister Lubna Jaffery, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, BU-leder i Bydel Stovner, Rashid Nawaz og idrettspresident Zaineb Al-Samarai har all grunn til å smile nå som det blir nye 100 millioner til idretten. FOTO: Rolf E. Wulff
Det er idrettsklubber i Groruddalen som får mest av kaka. Det var grunnen til at gladmeldingen ble forkynt nettopp i hjertet av Stovner-land. Samtidig kunne styreleder og daglig leder i HSIL, henholdsvis Jon Schmidt og Kaja Marie Marstrander, fortelle om hvordan tidligere tildelinger fra regjeringen har blitt tatt i bruk og hvilken betydning det har fått for å kunne drive klubben enda bedre.
HVEM ER DU?: Ikke helt sikker på hvem hun hilser på, men mannen hun tar i hånda sørger for at disse to og tusener av andre skal få sin del av 100-millionerskaka som nå har blitt bevilget ekstra til idretten. FOTO: Rolf E. Wulff
Alle inkludert
– Alle skal få delta, sier finansministeren etter å ha fått igjen pusten etter sine halsbrekkende øvelser i turnhallen.
– I tillegg til det å drive aktivt innen en idrettsgren – og da mener jeg alle som vil være med uten at de nødvendigvis er de mest talentfulle, og leken og gleden betyr mest – handler det også om trygge møteplasser og gode opplevelser hvor alle blir inkludert, legger han til.
– Derfor er det viktig at det blir gitt mest til klubber i områder med store utfordringer hvor mange ganske enkelt ikke har råd til å la barna sine drive med idrett. Vi skal hindre at barn og unge havner i utenforskapets verden. Dette gir dem muligheten til å bli en del av et større fellesskap.
LUFTIG SVEV: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum stupte i det og ga 100 millioner friske kroner til idretten, som hovedsaklig skal gis til klubber i områder med store levekårsutfordringer. FOTO: Rolf E. Wulff
Store konsekvenser
– Dette er så viktig. Hverdagen til enkelte idrettslag er så tøff at de fra dag til dag må vurdere om de i det hele tatt kan holde det gående. For å sette det på spissen – det er mange foreldre som ikke er sikre på om klubbene barna deres er aktive i eksisterer i morgen. Så prekært er det, og spesielt i levekårsutsatte områder kan det få store konsekvenser. Med disse midlene kan klubber som HSIL fortsette den fantastiske jobben de gjør med å skape idrettsglede for alle. Jeg kan ikke få understreket nok hvor glade vi er for disse pengene, konstaterer Marcela.
FULL JUBEL: Styreleder i Oslo Idrettskrets, Marcela Montserrat Fonseca Bostos, har all grunn til å juble. Nå skal hun fordele de millionene som er tiltenkt klubber i Oslo til dem som trenger det aller mest. FOTO: Rolf E. Wulff
Hun og Oslo Idrettskrets er en svært viktig brikke. Når staten bevilger millionene, fordeles de først til landets fylker og så til idrettskretsene i kommunene.
– Da kommer vi inn i bildet med vår kunnskap om hvilke områder i Oslo som er mest levevilkårsutsatt. I tillegg har vi nær kontakt med klubbene og vet hvem som har de største utfordringene i denne sammenheng. Det vil si at de som trenger det mest får mest av potten. Samtidig sørger vi for at pengene kommer raskt ut til klubbene, understreker Marcela.
Brukes fornuftig
– Økonomi er en barriere. Det er kanskje den aller største utfordringen vi har og er en av hovedgrunnene til at barn og unge blir stående utenfor idretten. De 100 millionene er friske midler som i høyeste grad er tiltrengte, påpeker idrettspresident Zaineb.
Det er ikke første gang idretten har fått midler slik som nå, og at pengene brukes fornuftig og godt i de ulike klubbene fikk kulturministeren og de andre med seg da de tok turen til Idrettens Hus Nordbyen.
– Det er alltid en opplevelse å få besøke ulike klubber og se hvordan de driver idrett for barn og unge, og samtidig kunne konstatere ved selvsyn at det virkelig fungerer når det er tilstrekkelig med midler, slik som HSIL kan vise frem her i dag, sier Lubna.
– Det er viktig at idrettsklubber får med alle. Det handler ikke bare om selve idrettsaktivitetene, men også å bekjempe utenforskap. En trygg ramme i en idrettsklubb forhindrer også at mange roter seg bort i dårlige miljøer og kriminalitet.
MELLOM DAMENE: Styreleder i HSIL, Jon Schmidt, med to ikke ubetydelige damer innen idretten – leder for Oslo Idrettskrets, Marcela Montserrat Fonseca Bustos (t v) og idrettspresident Zaineb Al-Samarai. FOTO: Rolf E. Wulff
Bygge kompetanse
Selv om idrettspresident Zaineb er storfornøyd med tildelingen, ønsker hun også en mer forutsigbar planlegging gjennom faste ordninger. Det sier Jon Schmidt og Kaja Marie Marstrander i HSIL seg helt enige i.
– Vi er superfornøyd med de pengene vi får, for all del. Men en fast ordning vil gi mer stabilitet. Det gir mulighet for å jobbe bedre over tid. Det blir lettere å kunne bygge kompetanse hvis vi vet hva vi kan forvente i et lengre perspektiv, påpeker Kaja Marie.
– Når det kommer penger blir det til at de brukes umiddelbart. Det blir kjappe løsninger i stedet for langsiktig planlegging. Da kan det fort skje at vi ikke forvalter pengene på den beste måten. Det er ingen tvil om at faste former kan gi forutsigbarhet for vårt langsiktige arbeid.
HYGGELIG MØTE: Når kulturminister Lubna Jaffery kommer med 100 millioner kroner er det ikke rart styreleder og daglig leder i HSIL, henholdsvis Jon Schmidt og Kaja Marie Marstrander, kan trekke på smilebåndet. Det kan de også gjøre i andre klubber i Groruddalen, som for eksempel Stovner SK. FOTO: Rolf E. Wulff
Ringer du
– Da kan vi samtidig holde hjulene i gang på best mulig måte ved at vi faktisk kan bruke mest tid på det vi egentlig skal drive med, nemlig klubbens aktiviteter. Da kan vi også si ja oftere enn nei. De nye 100 millioner kroner som nå er bevilget gir håp om at slik støtte kommer inn i mer faste former, slår Jon fast.
At det var en glad gjeng av både givere og mottakere i Idrettens Hus Nordbyen er det ingen tvil om. Og idet finansminister Trygve har fått alle kroppsdeler på plass igjen etter sin akrobatiske opptreden og er på vei til nye gjøremål, får han med seg følgende rop fra idrettspresidenten:
– Tusen takk skal du ha – ringer du også neste år, Trygve?